Lesmedium

Práca lesníka

autor: dyha
Zdravím vás,

zaujímalo by ma v čom spočíva práca lesníkov v rôznych postoch, akú majú zodpovednosť, aké majú právomoci v im zverenej oblasti a v akých rozmedziach sa pohybujú platy ? Ďakujem !

sekcia: Archívne fórum, 21.11 2012 15:07
autor: Jozef1
Hoci lesy zaberajú takmer polovicu územia SR a drevo je jednou z hlavných surovín o práci lesníkov vie verejnosť často len veľmi málo. Pojmom lesníctvo sa všeobecne označuje hospodárske využívanie lesa. Samozrejme aj v tejto oblasti je dôležitá odbornosť. Lesníctvo sa v SR študuje na stredných lesníckych školách a lesné inžinierstvo na TÚ univerzite vo Zvolene. Súčasný lesník je odborným pracovníkom v lesníctve, ktorého činnosť, postavenie a zodpovednosť vychádza predovšetkým z veľkosti a organizačnej štruktúry lesného podniku, v ktorom pracuje. Spravidla čím väčší lesný podnik tým väčšia diferenciácia činností. V malých subjektoch nezriedka plní všetky lesnícke úlohy ( všetky posty ) len jeden pracovník. Medzi hlavné lesnícke úlohy patrí zabezpečovanie pestovania lesa, ochrany lesa, ťažby dreva až po lesohospodárske plánovanie a riadenie lesného podniku.
Pokiaľ ide o platy ani tu neexistuje nejaká jednotnosť.

26.11 2012 9:23
autor: raroh
praca lesnika u ŠL.vyznacovanie tazby,zadanie prac dodavatelom,preberanie a kontrola kvality prac,vystavenie preberacich protokolov,vystavenie dokladov k preprave dreva,vydaj haluziny,samovyroby,kontrola lesa po zdravotnej stranke,aj kvoli kradeziam a vsetky konania suvisiace s tym.evidencia prevadzky pridelenych strojov-vozidiel,ak je rezijny revir tak aj okolo polovnictva.dalej spolupraca pri vyhotovovani planov,zpracovanie vykonanych cinnosti pisomne aj elektronicky plus kopa mesacnych vykazov,kontrola dodrziavania OBP,navrhovanie a vypracovanie tazbovych a pestovnych prac v rocnom predstihu podla porastov,ciachovanie dreva,dohadovanie sa s majitelmi alebo najomcami pozemkov dotknutych pri lesnej prevadzke,preznacovanie porastovych hranic(zvacsa pri obnove planov),komunikacia s verejnostou v okoli(ak ma aspon priemerne IQ),evidencia vykonanych cinnosti v lese v evidencii LHP-po novom Program starostlivosti lesa..co To za somarina :D
a mnoho dalsich kazdodennych drobnosti,,.
plat 500 az 700 evri a to aj s nahradou za motorove vozidlo a vsetky priplatky k tomu..a podla odrobenych rokov..
26.11 2012 22:06
autor: dyha
Aha, ďakujem, takže lesník v podstate len kontroluje vykonávanie lesohospodárskeho plánu, nevypracúvava ho ? (kto ho potom vypracúva ?)
16.12 2012 20:31
autor: martin1
Vypracováva ho vyhotovovateľ, ktorý má na to oprávnenie vydané min. pôdohospodárstva, zjednodušene lesotaxačná firma, bývalý Lesprojek.
28.1 2013 22:47
autor: Miroslav Golian
ha ha ha, lesník behá ku kamiónom a keď má čas aj vyznačuje ťažbu, popri tom "vyrába" papiere, do lesa sa nedostane, iba do porastov kde sa má ťažiť.
12.2 2013 0:03
autor: jamelo
A čo robí taký lesník na štátnej ochrane lesa?
14.2 2013 17:23