Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Keď zlodej kričí - chyťte zlodeja

Toto prirovnanie mi prišlo na um, keď som čítal rozhorčenie bývalého štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Michala Kiču. Demokrata, ktorý bol jedným z hlavných protagonistov absolútne nedemokraticky presadenej novely zákona o ochrane prírody a krajiny pod pláštikom reformy akože národných parkov.

Doporučený Kone na Muránskej planine Foto Jozef Marko Kone na Muránskej planine

Novely, ktorú predložili ako poslanecký návrh napriek tomu, že vznikla na ministerstve, oklamali poslancov koalície, ktorí sa zdráhali ju podporiť a vytiahli 12 minút pred hlasovaním znenie novely, ktorú nikto pred tým nevidel, nebola ku nej rozprava, nebolo možné ju pripomienkovať. Najbizarnejšie na celom procese bolo hlasovanie, ktoré prešlo vďaka jedinému poslancovi, ktorý s týmto návrhom nesúhlasil. Pri výklade jeho realizácie sa pri delimitácii z pozemkov stali parcely...

Rozhorčenie pána Kiču nad tým, ako sa naťahujú delimitačné protokoly po schválenej zonácii národných parkov Veľká Fatra a Slovenský kras mi príde absurdné, keď si spomeniem, ako on sám nedodržiaval vyššie opísaný nepodarok novely zákona o ochrane prírody a krajiny. A žiaľ, pokračovanie príbehu o chove koní na Muránskej planine nie je ukončené dodnes. Teda rok a štvrť mešká.

Preto možno aj takto výzva na pána Kiču – vysvetlite, prečo chov koní na Muráni nebol súčasťou delimitácie štátneho majetku pod správu Národného parku Muránska planina. Ukážte verejnosti, kde v uvedenej novele zákona o ochrane prírody a krajiny sú kone z delimitácie vyňaté? Či Váš názor a postoj je viac ako – síce nepodarený – ale platný zákon?

Vám nevadí, že štátny podnik, ktorý udržiava chránený a šľachtiteľský chov 74 rokov, vďaka tejto novele a nerealizovaní delimitácie chovu koní nemá nárok na dotácie na chov koní, vynakladá v rozpore s vašim zákonom finančné prostriedky na to, aby kone na Muránskej planine vôbec boli? Lebo hocijako čítam novelu zákona o ochrane prírody a krajiny č. 6/2022 Z. z., o koňoch tam neviem nájsť žiadnu zmienku, že by nemali byť delimitované.

Nečakám odpovede na rečnícke otázky, súdny čitateľ si ich dá sám. Takže pán Kiča, nekritizujte to, čo ste sami nedodržiavali! Príde mi to ako výkrik uvedený v nadpise.

Ing. Igor Viszlai

 

Prečítané: 1394
(18 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.