Logo
Vytlačiť túto stránku

Nórsko udržuje nízku početnosť vlkov: Národný populačný cieľ je stanovený na základe počtu ročných vrhov

Český portál Vlk trávu nežere cituje podľa nórskeho zdroja: „Celkom bolo k 24. marcu 2024 zistené, že v Nórsku alebo na oboch stranách štátnej hranice so Švédskom žije 72 – 78 vlkov. 41-45 z nich bolo zistených iba v Nórsku, zatiaľ čo 31-33 bolo detegovaných na oboch stranách hranice,“ hovorí Jonas Kindberg, šéf spoločnosti Rovdata.

Doporučený Stopy vlka a líšky v snehu Foto: archív Lesmedium.sk Stopy vlka a líšky v snehu

Spoločnosť Rovdata bola založená 1. októbra 2010 a zodpovedá za šírenie, prevádzku a rozvoj Národného programu monitoringu zveri. Rovdata je nezávislým dodávateľom monitorovacích dát a údajov o populácii rysov, rosomákov, medveďov hnedých, vlkov a orlov skalných v Nórsku.

Vzhľadom na to, že monitoring populácie ukazuje stavy vlkov v Nórsku od 1. októbra, sú v prehľadoch zahrnutí aj mŕtvi jedinci. Od 1. októbra 2023 bolo legálne zabitých 14 vlkov na povolených lovoch v zóne vlkov, tri na licenčných lovoch mimo zóny a jeden vlk bol v zóne utratený po zrážke s autom 13. novembra minulého roka.

„Keď sa odpočíta 18 vlkov, o ktorých sa vie, že boli zabití na nórskej strane, tento rok v zime bolo v tejto krajine zatiaľ zaregistrovaných 54 – 60 vlkov. Z nich je iba 31-35 v súčasnosti klasifikovaných ako chránených v celom Nórsku,“ hovorí Petter Wabakken, projektový manažér pre sledovanie vlkov.

Storting (najvyšší zákonodarný zbor Nórska) prijal národný populačný cieľ pre vlkov na základe počtu ročných vrhov vlkov. Monitoring sa preto špeciálne zameriava na dokumentáciu vrhov narodených v celonórskych oblastiach a pohraničných oblastiach v roku 2023.

V tohtoročnej zime boli zatiaľ zdokumentované štyri celonórske vrhy vĺčiat, čo zodpovedá predpokladom vlády.

Zdroj:

https://rovdata.no/Nyheter/ArtMID/17026/ArticleID/6543/72-78-ulver-pavist-i-Norge.aspx?fbclid=IwAR2i4Y3RqHZ5gL23f0lNS7x6NDI8IS4Ld18jKe6EXY1H_C3jAP4YxugTzVQ

Prečítané: 2082
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.