Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Vedúci partie v pestovnej činnosti hovorí, že jeho ľudia sú aj jeho priateľmi. Kvalitná práca je najlepšou reklamou, môže pre nich pýtať vyššie ceny

Predstavte si partiu štrnástich poväčšine tridsiatnikov, ktorým stačí pracovať s hlavným dôrazom na kvalitu v pestovnej činnosti štyri – päť hodín denne a sú spokojní so svojím zárobkom. Po vykonanej práci v zalesňovaní, uhadzovaní haluziny, chemickej ochrane sadeníc, štiepkovaní zvyškov po ťažbe alebo po zrealizovaní prečistiek či prerezávok si občas spoločne posedia pri ohni, stretávajú sa a zaujímajú jeden o druhého aj vo voľnom čase.

Doporučený Tomáš Ruttkay Foto Jozef Marko Tomáš Ruttkay

Takúto partiu postupne zostavil a vedie vyučený stolár a stavbár Tomáš Ruttkay z Martina. Inšpirujúci príbeh 38-ročného muža a jeho ľudí, o ktorých hovorí, že sú aj jeho priateľmi, vám v reportáži v časopise LES & LETOKRUHY vyrozprávame prostredníctvom odpovedí a zamyslení, vyslovených Tomášom Ruttkayom na našom stretnutí v srdci Turca. Dnes z nich publikujeme na portáli Lesmedium.sk krátku ukážku.

„Za nami sú výsledky. Sadíme horu od roku 2015 a na miestach, kde sme zalesňovali, rastú krásne mladiny. To je naša reklama. Potom máme telefonáty, aby sme prišli sadiť aj k nim. Záujem o našu prácu je tak veľký, že ho už nestíhame uspokojiť. Len v Turci robíme obrovské objemy. Moji ľudia sú mojimi priateľmi. Mám ich rád, sme ako rodina. Rozprávame sa o tom, čo nás trápi. Zavoláme si, keď niekto ochorie, alebo len tak, zaujímame sa o to, čo robí ten druhý. Vieme sa navzájom podporiť, potiahnuť.

Kvalita práce je našou najlepšou reklamou a vďaka nej môžem pýtať vyššie ceny. Ten, kto si nás objedná, nemusí prerátavať zasadené sadenice. Nestane sa, že časť z tých, ktoré mali byť vysadené, sú zakopané niekde v zemi alebo sú predané. Stalo sa nám, že sme mali výpomoc desiatich externistov a kolega si pomýlil ruksak s ruksakom jedného z nich, keď si z neho chcel zobrať desiatu. Našiel v ňom napchaté bukové sadenice. Hneď sme sa s takými ľuďmi rozlúčili.

Je veľa ľudí, ktorí povedia, že urobia túto robotu za menej. Iste, nech sa páči, môžu zobrať na tieto práce aj lacnejších ľudí, ale sami potom uznajú, že to nie je ono. Tam, kam ľudské oko dovidí, je robota spravená dobre, ale tam, kde nedovidí, je odfláknutá. Potom chcú od nás, aby sme sa k takej práci, ktorú už raz zaplatili, vrátili a urobili ju poriadne.

Alebo prídem na plochu, ktorú máme zalesniť a nie je na nej uhádzaná haluzina. Povedia nám, že ju budeme musieť uhádzať my a ja im na to, že to budú musieť zaplatiť. Teda zaplatia za to, čo mal urobiť ten, kto už dostal zaplatené. Takže čo vlastne ušetrili? My to spravíme raz a bude to určite v poriadku.“

Jozef Marko 

Naposledy zmenené: nedeľa, 10 marec 2024 14:54
Prečítané: 2568
(4 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.