Logo
Vytlačiť túto stránku

EPRIBLES: Rozdiely medzi prírode blízkym hospodárením a bežným hospodárením v lesoch

Na vedeckej konferencii Aktuálne problémy ekonomiky a politiky lesného hospodárstva SR, ktorú zorganizovalo Národné lesnícke centrom vo Zvolene začiatkom decembra minulého roka, odznela prezentácia Dr. Joerga Roessigera v rámci projektu EPRIBLES (Ekonomika prírode blízkeho hospodárenia v lesoch) s názvom Aké rozdiely medzi prírode blízkym hospodárením a bežným hospodárením ukazujú údaje?

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

Autor prezentoval, že hodnotenie sa realizovalo pre tri stanovištné typy lesa (agregované hospodárske súbory lesných typov): dubové lesy, bukové lesy a bukovo-jedľovo smrekové lesy. Výskumníci zistili, že jednotlivé stromy rastú v lesoch s prírode blízkym hospodárením pomalšie ako v lesoch s bežným hospodárením. Výnimkou sú bukovo-jedľovo smrekové lesy: buk, jedľa a celkovo stromy rastú pri uplatňovaní prírode blízkeho hospodárenia v lesoch (PBHL) rýchlejšie ako pri bežnom hospodárení.

„Prírastok sa zvyšuje so stúpajúcou hrúbkou a s klesajúcou kruhovou základňou – buk neukazuje jasný benefit pre bežné hospodárenie ani pre PBHL. Na stanovištiach dubových lesov mali duby lepší prírastok pri bežnom hospodárení ako pri PBHL. Pri najhrubších stromoch to nemusí platiť. Drevina jedľa má lepší prírastok pri PBHL ako pri bežnom hospodárení, smrek prirastá lepšie pri bežnom hospodárení.

Výsledky zatiaľ nie sú jednoznačné. Je náznak že vplyv PBHL (dvoch a viac vrstiev) na prírastok sa mení s narastajúcou hrúbkou. Pre tenké stromy bežné hospodárenie vykazuje vyššie hrúbkové prírastky ako PBHL. V lesoch obhospodarovaných prírode blízkym spôsobom sú obvykle tenšie stromy v podúrovni, nad nimi rastú hrubé stromy a silná konkurencia potláča hrúbkový prírastok.

Naopak pre hrubé stromy vykazuje bežné hospodárenie nižšie hrúbkové prírastky ako PBHL. Hrubé a veľké stromy, ktoré rastú obvykle v úrovni majú pri uplatňovaní PBHL slabšiu konkurenciu. Hrubé stromy môžu pri PBHL vytvárať dlhšie a širšie koruny, ktoré podporujú prírastok,“ konštatuje sa v prezentácii.

Tím výskumníkov z Národného lesníckeho centra – Lesníckeho výskumného ústavu sa ďalej v prezentácii venoval manažmentu lesa s možnosťou prebudovy na PBHL výchovou, mortalite drevín a odolnosti lesov, nákladom a výnosom hospodárenia a riešeniu ekonomického porovnania PBHL s bežným hospodárením v roku 2024.

Zdroj: Prezentácie z konferencie "Aktuálne problémy ekonomiky a politiky lesného hospodárstva SR" - Národné lesnícke centrum (nlcsk.org)

Prečítané: 2267
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.