Logo
Vytlačiť túto stránku

V Banskej Štiavnici je najväčší pohyblivý drevený betlehem na svete: Model s príbehom mesta a života ľudí

Banská Štiavnica má svojich sedem divov a nie je vylúčené, že ich môže byť viac a súvisia priamo s obľúbeným mestom. Vidieť ich možno dokonca aj naživo. Sú totiž súčasťou obrovského pohyblivého dreveného betlehema, ktorý je najväčším svojho druhu na svete. Reportáž PhDr. Petra Zemaníka uverejnil Drevársky magazín na portáli Drevmag.com.

Doporučený Časť dreveného pohyblivého betlehema Banskej Štiavnice Zdroj: Drevmag.cim Časť dreveného pohyblivého betlehema Banskej Štiavnice

„Myšlienka na zostrojenie pohyblivého dreveného betlehemu skrsla v hlave architekta Ing. Petra Chovana, ktorého sme navštívili v súvislosti aj s jeho najnovšou „zábavkou“, o ktorej sa tiež dočítate v týchto riadkoch a súvisí s jeho milovanou Banskou Štiavnicou,“ napísal v úvode P. Zemaník.

„Myšlienka vznikla presne 1. 7. 2007, keď vznikla prvá figúrka. Je to permoník, ktorý aj teraz stojí pri rumpáli. A vtedy som si povedal, že postavím krajší a väčší betlehem, než ten v Rajeckej Lesnej. Poznal som ten betlehem a chýba v ňom Banská Štiavnica, tak sme si s mojím synovcom povedali, že ho spravíme u nás a bude najväčší,“ začína svoje rozprávanie Peter Chovan.

„Inšpiroval som sa v zahraničí, kde som videl množstvo zmenšených modelov miest, obcí, situácií. No všetko to boli tzv. nemé, tiché modely a preto som si povedal, že môjmu modelu musím pridať príbeh. Príbeh mesta, života ľudí v ňom, a tak pracujem nielen s modelmi, ale aj so svetlom a zvukmi, ktoré sú pre Banskú Štiavnicu typické. Legendárna banská klopačka, ktorá svojím klopaním zvolávala baníkov do šichty, alebo ich sprevádzala na svadbách či pohreboch – všetko má svoj zvuk. Alebo živé hodiny na Novom zámku, či zvuk hrkotajúcich kolies rebrinákov a vozov na mestskej dlažbe.

Zostáva mi toho urobiť ešte veľa, napríklad vojsko či furmanov, aby aj ulice ožili. Celý model bude mať veľkosť 6x5 metrov. Okrem šepsovej lepenky rôznych hrúbok používam kvalitné lepidlo na papier, orezávadlo, pravítka a ako podklad na rezanie klasické palety. Pripravujem aj časť, ktorá sa bude venovať akademickej štvrti – teda štyrom legendárnym školským budovám aj s priľahlou botanickou záhradou a chýbať nebude ani baroková Kalvária. A samozrejme aj Glanzenberg – tzv. staré mesto, kde sa robia vykopávky pôvodného osídlenia, a ktoré už neexistuje. Niečo, ako Pustý hrad pri Zvolene. Musím sa pochváliť, že každá jedna budova sa mi podarila na prvú dobrú, ako sa hovorí, nič som nemusel opravovať,“ dodáva Peter Chovan.

Link na celý článok: Miništiavnica s maxisrdcom - Drevmag.com

Prečítané: 843
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.