Logo
Vytlačiť túto stránku

Aj stromy majú liečivé účinky: Môžu dať silu, odolnosť a odhodlanie prekonávať životné prekážky

Nielen bylinky majú ozdravnú moc. Aj mnohé stromy už naši predkovia používali na liečivé zábaly, tinktúry či masti alebo z nich pripravovali čaje či sirupy. Patria medzi ne dub, breza, buk, jelša, jaseň, lipa, gaštan a javor. Z ihličnanov sú to najmä borovica, jedľa a smrek. Píše o tom portál Doma.sk.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Buk spolu s dubom patria k našim najväčším lesným obrom. Bukvice majú vysoký obsah výživných látok a kalórií, sú chutné a mnohostranne využiteľné. Okrem toho, že buky uvoľňujú do lesného ovzdušia veľa terpénov, v samotnej medicíne sa už využívajú menej. Mladé bukové listy do 10 dní od vypučania sú jemné, chutia ako štiav, sú veľmi zdravé a hodia sa do jarných šalátov. Zbierajú sa v období od konca apríla do začiatku mája.

Borovica má podobné využitie ako smrek, len oproti smreku sa používa aj pri zápaloch močových ciest. Má močo- a žlčopudné vlastnosti. Používa sa na odčervovanie, proti všiam, svrabu, pri zápale prostaty, čistí vzduch pri fajčení, ale aj zvyšuje krvný tlak. Ako gemmoterapeutikum je výbornou výživou kostí a chrupaviek pri artritíde a osteoporóze. Vydymovaním zapálenou živicou sa dezinfikujú miestnosti po pacientoch s infekčnými a dýchacími problémami.

Dub je bohatým producentom ozdravných lesných terpénov, ktoré sa uvoľňujú listami i kôrou. Odvar z kôry lieči hnačku a súčasne likviduje baktérie spôsobujúce zápal tráviaceho ústrojenstva. Kloktanie tohto odvaru ničí baktérie v zapálenom hrdle a podporuje aj hojenie rany v ústach po vytrhnutom zube. Gemmoterapeuticky spracované puky (výťažok z pukov a výhonov) sa využívajú na liečenie paradentózy, hoja sliznice a harmonizujú žľazy s vnútornou sekréciou. Bachove dubové esencie zasa liečia nenapraviteľných vorkoholikov a chránia ich pred skolabovaním z prepracovania. Traduje sa, že keď trikrát obídete kmeň duba a potom ho objímete, daruje vám silu, odolnosť a odhodlanie prekonávať životné prekážky,“ uvádza portál Doma.sk.

Link na celý článok: Toto sú naše najliečivejšie stromy. Jeden z nich vás vraj vylieči aj z vorkoholizmu - Doma.sk (cas.sk)

Naposledy zmenené: štvrtok, 23 február 2023 06:06
Prečítané: 884
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.