Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Bezzásahový režim zvádza k zámene priorít z pohľadu človeka aj prírody

"Bezzásahový režim" je nezmysel, ktorý zvádza laikov a najmä "ochranárov" k zámene priorít z pohľadu človeka a samotnej prírody - pralesa. V priemyselnej a preľudnenej strednej Európe je aj les, do ktorého človek nevstúpi, silne ovplyvňovaný imisiami znečisťujúcich látok, ktoré menia najmä pH pôdy a upchávajú prieduchy listov.

 

Doporučený Sucháre v bezzásahovom režime v Javorovej doline v TANAP-e, popadané na turistickom chodníku Foto Jozef Marko Sucháre v bezzásahovom režime v Javorovej doline v TANAP-e, popadané na turistickom chodníku

Človek je súčasťou prírody a tak pokiaľ vstupy turistu, či poľovníka do pralesa nie sú koncentrované a masové, tak nejde o rušivý vplyv, resp. je zanedbateľný v porovnaní s vplyvom imisii. Takýto prístup je aplikovaný napr. v Nórsku, kde je dovolený výkon práva poľovníctva a pohyb turistov aj mimo vyznačené turistické chodníky aj v kategórii "I" - divočina podľa IUCN.

Ďalším vplyvom na prales je najmä pôsobenie raticovej zveri, ktorej hustota je aj niekoľkonásobne vyššia v dôsledku intenzívnej poľnohospodárskej výroby. Dokonca samotný okolitý les môže negatívne vplývať na prales zvýšenou produkciou semena určitej dreviny, lebo v ňom často býva výrazne zmenené druhové zloženie drevín.

Okrem semena môže zmenené drevinové zloženie, napríklad v prípade neasanovanej vetrovej kalamity u dreviny smrek, vyprodukovať také množstvo lykožrúta smrekového, ktoré prales svojimi autoregeneračnými a autoregulačnými procesmi nedokáže zvládnuť! Príkladom na Slovensku je zánik predmetu ochrany v siedmich národných prírodných rezerváciách a prírodných rezerváciách.

Samostatnou kapitolou sú invázne druhy, najmä drevín a rastlín, ktoré "dovliekol" človek a tak ich musí intenzívne a "nemilosrdne" eliminovať. Prioritou z pohľadu človeka musí byť ľudský život a zdravie.

Prioritou z pohľadu pralesa musí byť zachovanie pôvodných klimaxových drevín v pôvodnom drevinovom zložení, ako najlepšie prispôsobených miestnym podmienkam a tiež zachovanie endemického pôdneho edafónu.

Ing. Stanislav Bystriansky

Zdroj: Diskusný príspevok autora na FB stránke LES & Letokruhy k článku: https://lesmedium.sk/.../lesy-cr-v-boubinskom-pralese-na...

 

 

Naposledy zmenené: streda, 16 marec 2022 06:10
Prečítané: 1333
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.