Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Ako môžu počúvať nezmysly o ničnerobení tí, ktorí celý život lesy zachovávajú, chránia a zveľaďujú...

Nie je tomu tak dávno, bolo to v roku 1954, keď som začal chodiť do Lesníckej technickej školy v Banskej Štiavnici. Na tabuli bol napísaný slogan: To, čo pokazia lekári, nikto nevidí, zakryje to zem. To, čo pokazia lesníci, vidia všetci. A je to tu. Minule som počúval vyjadrenie ministra životného prostredia, že ide zachrániť devastáciu lesov v národných parkoch, preto treba presunúť  lesy v 3. až 5. stupni ochrany z pôsobnosti ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na ministerstvo životného prostredia. Chce to zabezpečiť tým, že na výmere 50 až 70 percent tu bude "ničnerobenie". Môžu tieto nezmysly počúvať tí, ktorí celý život robili tak, aby lesy zachovali, ochránili a zveľadili? Zrejme ťažko.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Veľmi si vážim tých lesníkov, ktorí verejne, aj cestou LESmedia vysvetľujú, prečo vznikla takáto situácia. Pýtam sa, prečo sa nevyjadrujú k veci  tí, ktorí aktívne pôsobili v lesníckom odvetví v týchto rokoch, alebo aj v súčasnosti v ňom pôsobia (česť výnimkám)? Ozaj nevedia preukázať, že v národných parkoch v lesných hospodárskych plánoch/programoch starostlivosti o lesy sa nepredpisovali holoruby? Že tu išlo o náhodnú (sanitárnu) ťažbu? Aby som bol konkrétny, ide v prvom rade o štátnu správu lesného hospodárstva, ďalej odborných lesných hospodárov, a v neposlednom rade aj o taxátorov, ktorí predpisy navrhovali.

Ešte treba uviesť,  že už v 80-tych rokoch, keď taktiež začínalo hromadné hynutie lesov, boli vážne diskusie o tom, či v lesoch, kde je takáto situácia, robiť lesné hospodárske plány na desať rokov. Ako chceme riešiť situáciu v skutočnosti?

Nakoniec, veď lesné hospodárstvo nie je len o konzervovaní prírody. Ak chceme tento negatívny vývoj v lesoch riešiť, treba realizáciu nezmyselných opatrení v ochrane prírody, prijatých predchádzajúcimi vládnucimi štruktúrami štátu zastaviť. Čím skôr vypracovať návrh novej štátnej lesníckej politiky a potom nanovo situáciu vo vzťahu k ochrane prírody riešiť. Samozrejme, zatiaľ neschvaľovať ďalšie návrhy v ochrane prírody. Tieto sú v rozpore aj so zámerom čím skôr dosiahnuť obnovu ekonomiky štátu. 

O tom, ako sa má s lesmi nakladať, nemôže rozhodovať len Ministerstvo životného prostredia SR. Význam lesov a ich správneho manažmentu je pre spoločnosť veľký a stále narastá. Preto treba s nimi nakladať tak, aby lesy aj v ďalekej budúcnosti vyvážene plnili tak ekologické (environmentálne), produkčné (ekonomické), ako aj sociálne funkcie.

Takéto je poslanie lesov a lesného hospodárstva vo svete, vo všetkých vyspelých štátoch. Prečo by sme mali my akceptovať prístupy, ktoré presadzujú extrémisti, uprednostňujúci svoje záujmy pred verejnými...?

Jozef Konôpka 

Titulok: Lesmedium.sk

 

Naposledy zmenené: piatok, 05 február 2021 06:59
Prečítané: 3062
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.