Logo
Vytlačiť túto stránku

Majitelia lesov v Nemecku dostanú podporu vo výške 500 miliónov eur

Spolková ministerka Julia Klöckner vydáva usmernenia o financovaní lesníckych prác v lesoch ťažko zasiahnutých škodami a koronakrízou, predpokladom pre získanie bonusu je certifikácia lesov obhospodarovaných trvalo udržateľným spôsobom. Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú sprostredkoval našej redakcii predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník.

Doporučený Spracovávanie kalamity v Bavorskom lese v roku 2019 Ilustračné foto Jozef Marko Spracovávanie kalamity v Bavorskom lese v roku 2019

V oficiálnej informácii pre masmédiá sa ďalej píše, že lesy v Nemecku trpia neustálym stresom už tri roky. Ohrozujú ich búrky, sucho a rozsiahle napadnutie podkôrneho hmyzu. Majitelia lesov musia spracovať kalamity a zalesniť poškodené lesné oblasti, pričom ceny dreva prudko poklesli - aj kvôli koronavírusovej pandémii. Mnoho vlastníkov lesov utrpelo v dôsledku poškodenia lesov a vývoja na trhu s drevom vážne ekonomické škody. Chýba im likvidita.

Spolkové ministerstvo pre lesy preto vytvorilo prémiu udržateľnosti v celkovej výške 500 miliónov eur, aby mohlo priamo podporovať vlastníkov lesov. Pokyny pre ich financovanie budú zverejnené zajtra v spolkovom vestníku. Predpokladom pre získanie bonusu je certifikácia trvalo udržateľného obhospodarovania lesov podľa systémov PEFC alebo FSC. Certifikáciu je možné predložiť do 30. septembra 2021. Bonus bude vyplatený po tom, ako vlastník predloží certifikát.

  • Prémia za udržateľnosť je 100 eur na hektár a je určená súkromným a obecným vlastníkom lesov, ktorí vlastnia najmenej jeden hektár plochy lesa,
  • Fyzické a právnické osoby môžu podať prihlášky do 30. októbra 2021,
  • Žiadosť sa podáva v online forme na webovej stránke www.bundeswaldpraemie.de .
  • Vyplatenie bonusu musí byť ukončené do konca roku 2021, pretože ide o prostriedky z programu ekonomických stimulov Corona.

Spolková ministerka Julia Klöckner: "Vďaka bonusu za udržateľnosť dávame lesom a lesníctvu perspektívu v zložitých dobách. Vo veľkej koalícii sme sa rozhodli, že peniaze investované do lesov sú vynaložené dobre. Pretože ich udržiavajú naši lesníci a vlastníci lesov a formujú klimaticky prispôsobenú rekonštrukciu lesa. Robíte veľa pre ochranu podnebia, ale teraz máte sami značné ekonomické ťažkosti v dôsledku zmeny podnebia, vaša existencia je v niektorých prípadoch ohrozená. Pomáhame vám s bonusom - podľa jasných kritérií trvalej udržateľnosti.“

Bonus za udržateľnosť je súčasťou balíka ekonomických stimulov Corona „Forest & Wood“ v celkovej výške 700 miliónov eur. Zvyšných 200 miliónov eur je určených na investície do moderného lesníckeho a drevárskeho priemyslu a na podporu výstavby z dreva. Začiatkom novembra sa z týchto fondov začal program v hodnote 50 miliónov eur s investíciami do IT hardvéru a softvéru, strojov, zariadení, systémov a budov, ktoré sú využívané v trvalo udržateľnom lesníctve a spracovaní dreva.

Prečítané: 2161
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.