Logo
Vytlačiť túto stránku

Štátny podnik modernizuje prevádzky

Aktuálne najmodernejšiu linku na manipuláciu dlhého dreva na Slovensku majú v Trenčianskej Turnej.

 

Doporučený Štátny podnik modernizuje prevádzky

Na tamojšom odbytovom sklade spustil štátny podnik Lesy Slovenskej republiky do ostrej prevádzky novú linku Baljer-Zembrod za viac ako 400.000 eur, ktorá umožňuje manipuláciu ihličnatej aj listnatej guľatiny.

„Štátny podnik sa usiluje o maximálnu modernizáciu všetkých strojných vybavení aj preto, aby sa zmenšila ekologická záťaž životného prostredia," uviedol generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky Marian Staník. „Lesy SR z tohto dôvodu napríklad nakúpili v závere minulého roka nákladné motorové vozidlá Tatra s modernými motormi špecifikácie EURO 6, ktorými v nasledujúcich mesiacoch po úprave a dostavbe na súpravy pre odvoz dlhého dreva nahradia najstaršie nákladné autá", dodáva.

„Nová linka v Trečianskej Turnej nahradila opotrebovanú predchodkyňu, ktorá bola v prevádzke viac ako 15 rokov. Je výkonnejšia, presnejšia a kvôli väčšiemu dosahu a nosnosti hydraulickej ruky sa skracuje aj denná dĺžka jej pojazdu na koľajnicovej dráhe. To znamená nielen jednoduchšiu obsluhu, ale aj úsporu energie a šetrenie životného prostredia", zdôraznil Róbert Kiš, riaditeľ Odštepného závodu v Trenčíne.

Nezanedbateľné úspory prináša aj menšia poruchovosť nového zariadenia. Súčasťou linky je automatizovaný systém merania a popisovania manipulovaných sortimentov, ktorý je schopný merať aj kmene s priemerom viac ako jeden meter. V linke sú zabudované aj manipulačné stoly a prívesný vozík, ktoré si Lesy SR, štátny podnik vyrábajú vo vlastnej réžii prostredníctvom strediska strojárskej výroby Odštepného závodu lesnej techniky v Banskej Bystrici.

Kabína s rezacím uzlom a hydraulickou rukou sa pohybuje na koľajovej dráhe a dokáže vyložiť na manipulačné stoly surové kmene - drevnú hmotu rôznych priemerov (až do priemeru jeden meter) a dĺžok. Tam sa surové kmene spracujú na potrebné sortimenty, tieto linka odmeria, označí namerané hodnoty na čelá vyrobených kusov a za pomoci hydraulickej ruky roztriedi podľa dĺžky, priemeru a akosti do jednotlivých boxov na expedíciu odberateľovi. „Takouto technológiou je možné spracúvať aj krivé kmene listnatých drevín s rôznymi abnormalitami a na manipulačných stoloch túto krivosť a abnormality odstraňovať. Žiadna iná manipulačná linka nie je na krivosť prispôsobená", dopĺňa Róbert Kiš. V priebehu tohto roka plánuje štátny podnik výmenu ďalších dvoch z celkového počtu 24 liniek, a to v Prešove a v Betliari.

 

Prečítané: 3631
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.