Logo
Vytlačiť túto stránku

Drevostavba roka

Do súťaže za rok 2017 bolo nominovaných 13 stavieb. O víťazovi hlasuje aj verejnosť.

Doporučený Drevostavba roka

Od roku 2008 do roku 2017 sa podiel moderných drevostavieb na odovzdaných nových rodinných bytových domoch na Slovensku zvýšil z 5% na viac ako 10%. Ročne sa na Slovensku postaví a odovzdá približne 700 nových rodinných domov, ktoré sú postavené z konštrukčného systému na báze dreva. Sekcia drevostavieb ZSD SR (SD ZSD SR) si uvedomuje potenciál, ktorý sa v rozvoji stavieb na báze dreva skrýva. Do roku 2025 si SD ZSD SR dala za cieľ tento podiel zvýšiť na 30%. „Považujeme za nevyhnutné, aby sme na Slovensku šírili osvetu najmä medzi projektantmi a architektmi, ktorí postupne znovuobjavujú krásu a efektívnosť takého úžasného materiálu, akým drevo bezpochyby je. Dlhodobo sa nám osvedčila odborná spolupráca s predstaviteľmi akademickej obce. Na Slovensku sa konečne podarilo novelizovať tzv. protipožiarnu normu, takže konečne môžeme stavať aj vyššie než len dvojpodlažné objekty. Rovnako dôležitou úlohou však zostáva, aby sme investorov ale aj individuálnych stavebníkov vo väčšej miere vrátili k drevu", hovorí predseda sekcie, Ing. Róbert Lukáč z firmy WHC.

V roku 2012 Sekcia drevostavieb ZSD SR úspešne zaviedla vlastnú „Značku kvality", ktorá ide nad rámec povinných certifikácií výrobkov a konštrukcií, a o pridelenie ktorej sa môžu uchádzať členovia ZSD SR. Tradične organizuje aj súťaž o „DREVOSTAVBU ROKA", kde členské spoločnosti SD ZSD SR nominujú svoje hotové realizácie za uplynulý rok. V tomto roku bolo za rok 2017 nominovaných 13 stavieb.

S nominovanými stavbami sa môže verejnosť zoznámiť nielen v odborných časopisoch, ale aj na webovej stránke www.mojdom.sk a www.drevostavby-zsdsr.sk. Súťaž bude – tak ako v predchádzajúcich rokoch – odborná i laická. Každý, kto sa zapojí do internetového hlasovania, alebo odovzdá svoj hlas na lístku na výstavách bude zaradený do žrebovania o hodnotné ceny.
Laická verejnosť môže hlasovať nielen na internete, ale aj priamo na výstave Nábytok a bývanie 2018 v Nitre (13.3. – 18.3.2018) v pavilóne N, ktorý bude aj tohto roku koncipovaný ako Pavilón slovenských výrobcov nábytku a moderných drevodomov. Hlasovanie bude možné aj na veľtrhu CONECO – RACIOENERGIA – PASÍVNE DOMY – DREVOSTAVBY – VODA 2018 v dňoch 11. - 14. 4. 2018 v bratislavskej Inchebe.

Výsledky súťaže vyhlási odborná porota na výstave CONECO – RACIOENERGIA – PASÍVNE DOMY – DREVOSTAVBY – VODA 2017 na úvod podujatia 12. 4. 2018. Výsledky hlasovania laickej verejnosti vyhodnotí SD ZSD SR.

 

Prečítané: 2823
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.