Logo
Vytlačiť túto stránku

Proti africkému moru

Začal platiť Národný kontrolný program pre africký mor ošípaných v diviačej populácii na Slovensku v roku 2018.

Doporučený Proti africkému moru

Vypracovali ho na stretnutí pracovnej skupiny za prítomnosti pracovníkov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu Zvolen, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Slovenskej poľovníckej komory, Prezídia policajného zboru SR a Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku.
Program umožňuje užívateľom poľovných revírov loviť diviačiu zver celoročne bez ohľadu na vek a pohlavie, zakazuje prikrmovať raticovú zver jadrovým krmivom, ale tiež povoľuje stanovené zakázané spôsoby lovu.
Na Slovensku zatiaľ nebol zaznamenaný prípad AMO. V Poľsku, kde sa s AMO už pasujú, idú v opatreniach ešte ďalej. Poľskí poľovníci dostali zvláštnu dovolenku za účelom znižovania stavov diviačej zveri. V súvislosti s bojom voči africkému moru ošípaných podpísal poľský prezident Andrzej Duda zvlášne opatrenie, na ktorého základe si budú môcť poľovníci zobrať niekoľko dní mimoriadnej dovolenky určenej na lov diviakov. Opatrenie okrem iného stanovuje podmienky sanitárneho lovu v ochranných zónach a v dotkuntých oblastiach umožňuje vziať si ročne 1-6 dní mimoriadne platenej dovolenky na lov diviačej zveri. Balíček opatrení obsahuje aj kometencie pre orgány štátnej správy v boji s AMO, stanovuje podmienky kontrol dodržiavania opatrení. Pozornosť je tiež venovaná udeľovaniu sankcií za ich porušenie a možnostiam zabránenia migrácie potenciálne nakazených diviakov.
Podľa poľskej veterinárnej sprývy bolo medzi 20.-24. decembrom potvrdených 45 nových prípadov. Niektoré z nich pochádzajú z oblasti na severe a východe Poľska, kde sa choroba doteraz nikdy nevyskytla. Medzi 1.-5. januárom 2018 pribudlo ďalších 17 nových prípadov. V predchádzajúcom roku ich poľská veterinárna správa zaevidovala 887.

Prečítané: 3816
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.