Logo
Vytlačiť túto stránku

Nové pravidlá pre Slovenský raj

V Slovenskom raji podobne ako v Tatranskom národnom parku má platiť nový návštevný poriadok.

Doporučený Nové pravidlá pre Slovenský raj

Návštevný poriadok každého národného parku je dokument, ktorý určuje pravidlá správania sa návštevníkov v parku a tiež definuje priestory, kde a ako možno rozvíjať aktivity turizmu.
„V Slovenskom raji pribudne šesť nových cyklotrás, jedným z najzaujímavejších bude chodník vedúci na Geravy. Zároveň vzniknú štyri nové areály na skalolezenie a ľadolezenie pre verejnosť. Podľa nás takú malú revolúciu by mohol spôsobiť nový návratový chodník v Suchej Belej s návratom späť na Podlesok z kratšej cesty, na tento projekt však musíme nájsť financie. Zároveň nový poriadok ráta s novými trasami pre kone a s výrazne jednoduchšími pravidlami pre organizovanie športových a iných podujatí," uviedol riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.
Nový návštevný poriadok v Národnom parku Slovenský raj má byť flexibilný a bude možné doň priebežne doplňovať ďalšie aktivity a zámery podľa potrieb regiónu. Do 15. januára je ešte priestor na isté kozmetické úpravy, následne prebehne približne trojmesačný schvaľovací proces. Prezentovať by sme ho chceli oficiálne koncom júna na konferencii pri príležitosti 30. výročia vzniku tohto chráneného územia. Platný bude skôr, možno už v apríli roku 2018.

V súčasnosti prebieha aj zonácia Tatranského národného parku (TANAP), v rámci ktorej sa pripravuje tiež nový návštevný poriadok. Pripravuje sa i zonácia NP Muránska planina a ďalších veľkoplošných chránených území ako napr. Cerová Vrchovina a Nízke Tatry, kde Štátna ochrana prírody SR očakáva veľmi podnetnú diskusiu.

 

Prečítané: 4832
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.