Logo
Vytlačiť túto stránku

Poľovali na premnožené diviaky v lesoparku

Mesto Trenčín sa pýši unikátom, v jeho strede sa nachádza les s rozlohou 212 hektárov. V mestskom lesoparku Brezina sa však premnožila diviačia zver.

Doporučený Poľovali na premnožené diviaky v lesoparku

Dokonca hrozí, že sa medzi ňou roznesú choroby. Na základe žiadosti vedenia mesta Trenčín, ktoré je vlastníkom a užívateľom pozemkov v lesoparku Brezina a Poľnohospodárskeho družstva v Soblahove, ktoré zas vlastní pozemky, kde robia diviaky šarapatu, povolil Pozemkový a lesný odbor Okresného úradu v Trenčíne poľovačku na Brezine aj na poľnohospodárskych pozemkoch v juhovýchodnej časti. Poľovníci napokon zastrelili desať diviakov. Zvyšok zachránila hustá hmla.

Mesto Trenčín vyzvalo ľudí, aby nechodili do lesa v čase poľovačky, teda ráno od deviatej hodiny až do 15. hodiny popoludní. „Spoločná poľovačka je jedným z opatrení na reguláciu premnoženej zveri, ktorá na tomto území nemá prirodzeného predátora, spôsobuje škody na poľnohospodárskych a lesných kultúrach a často sa vyskytuje aj v blízkosti ľudských obydlí," potvrdila hovorkyňa primátora mesta Trenčín Erika Ságová.

Na poľovačke sa zúčastnilo okolo osemdesiat chlapov z celého Slovenska. Povolenie na individuálny lov potrvá podľa hovorkyne do 15. februára a spoločné poľovačky na diviačiu a líščiu zver povoľujú trikrát až do konca januára budúceho roku. Mesto reagovalo na fakt, že diviaky sa v poslednej dobe prechádzali po najväčšom trenčianskom sídlisku Juh a ľudia ich vídali postávať dokonca na autobusovej zastávke. Za posledných päťdesiat rokov stúpol podľa štatistík počet diviačej zveri až päťnásobne, za čo môže aj veľkoplošné pestovanie kukurice a nezáujem vlastníkov obhospodarovať pôdu, kde má zver dobré úkrytové podmienky.
Zdroj: Pravda

 

Prečítané: 5052
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.