Logo
Vytlačiť túto stránku

Kúskovanie lesov neprospieva zveri

Ľudská činnosť zasahuje do života až 85 percent živočíchov žijúcich v lesoch v tropických oblastiach.

Doporučený Kúskovanie lesov neprospieva zveri

Rýchle kúskovanie lesov cestami ovplyvňuje rozmanitosť živočíchov a rastlín. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú zverejnil prestížny magazín Nature. Kým doterajšie štúdie sa zameriavali na konkrétne oblasti a určité druhy živočíchov, najnovšia štúdia sa zamerala na regióny po celom svete.

"Je to veľmi dôležitá štúdia, pretože zahŕňa množstvo údajov pre taký veľký počet stavovcov," vysvetľuje podľa webu New Scientist William Laurance z Univerzity Jamesa Cooka v Austrálii. "V niektorých ohľadoch potvrdzuje naše najhoršie obavy," dopĺňa.Tretina živočíchov ohrozená

Výskumníci z Univerzity v Newcastle nerozdelili oblasti len na zalesnené a odlesnené, zobrali do úvahy aj zmeny v krajine okolo lesov a prudké ukončenie okrajov lesov. Zmapovali počty viac ako 1670 stavovcov vrátane obojživelníkov, vtákov či cicavcov v 22 tropických regiónoch na americkom svetadieli, Ázii a Afrike. Vedci zistili, že zmeny sa dotkli až 85 percent živočíchov. Počty 46 percent živočíchov sa počas niekoľkých desiatok rokov zvýšili, kým počty 39 percent stavovcov sa naopak znížili. Týka sa to hlavne malých obojživelníkov, väčších plazov a nelietajúcich cicavcov, uvádza sa v štúdii. Živočíchom, ktoré žijú hlbšie v lese, sa darilo až vo vzdialenosti 200 až 400 metrov od jeho okrajov. Výskumníci však upozorňujú, že čoraz väčšie kúskovanie lesov môže ohroziť aj tieto živočíchy a vyhnať ich. Práve zvieratá, ktoré žijú hlbšie v lese, zahŕňa Medzinárodná únia na ochranu prírody čoraz častejšie medzi ohrozené druhy.

Kúskovanie sa tiež týka viac ako polovice lesov na planéte a ovplyvňuje biodiverzitu a fungovanie ekosystémov. Práve lesy v tropických oblastiach by podľa nedávnej štúdie v magazíne Current Biology mala v budúcnosti výrazne ovplyvniť činnosť človeka. Výskumníci v štúdii odhadujú, že do roku 2050 by sa z odhadovaných 25 miliónov kilometrov ciest až 90 percent malo postaviť v tropických rozvojových oblastiach.

"Cesty zvyčajne pre lesné druhy predstavujú Pandorinu skrinku plnú environmentálnych problémov," zdôrazňuje Laurence. Medzi ne patrí kúskovanie, lov, odlesňovanie, ťažba dreva, nelegálne baníctvo.
Zdroj: sme.sk

Naposledy zmenené: streda, 15 november 2017 09:19
Prečítané: 3089
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.