Logo
Vytlačiť túto stránku

Uprednostníte drevený dom?

Podiel moderných domov na báze dreva na individuálnej bytovej výstavbe sa za posledných 8 rokov na Slovenku zvýšil z dvoch na viac ako desať percent.

Doporučený Uprednostníte drevený dom?

Na propagácii ďalšieho rozvoja moderných drevostavieb organizuje Sekcia drevostavieb (SD) ZSD SR aj v tomto roku Dni drevostavieb.

Jesenný termín Dní drevostavieb 2017 je podľa Petra Zemaníka, generálneho sekretára dobrou príležitosťou rozhodnúť sa bývať rýchlo vo svojom novom dome. Postaviť novú drevostavbu v priebehu niekoľkých mesiacov je totiž dnes bežným štandardom. Od októbra tohto roka vstúpi do platnosti aj Vyhláška MPRV SR o štátnej podpore pre výstavbu nízkoenergetických drevostavieb. Ak klient uzavrie zmluvu so spoločnosťou, ktorá vlastní Značku kvality ZSD SR získa na základe dohody medzi ZSD SR a Slovenskou sporiteľňou zvýhodnený prístup k hypotéke na svoju novú modernú drevostavbu. Značku kvality ZSD SR vlastní v súčasnosti 11 členských spoločností ZSD SR. Ich zoznam nájdete na www.drevostavby-zsdsr.sk

Na www.dnidrevostavieb.sk členské spoločnosti ZSD SR zverejnia zoznam vybraných referenčných stavieb na celom Slovensku. Záujemcovia budú mať možnosť na vlastné oči vidieť a vlastnými rukami ohmatať stavby na báze dreva. Toto podujatie má prispieť k rozširovaniu pozitívnych skúseností s modernými drevostavbami pre individuálnu bytovú výstavbu nielen medzi projektantmi a architektmi, ale aj medzi potenciálnymi investormi – staviteľmi, ktorí sa rozhodujú pre individuálne riešenie svojej bytovej otázky.
Na celom území Slovenska bude takto 6. a 7. októbra 2017 k dispozícii dve desiatky stavieb, väčšinou obývaných rodinných domov, do ktorých sa budú môcť záujemcovia pozrieť.

Podiel stavieb na báze dreva v krajinách EÚ:
Škandinávia: 70%
Nemecko: 50%
Rakúsko: 45%
Česko: 20%
Slovensko: 10%

(Zdroj: SD ZSD SR)

Kontakt:
PhDr. Peter Zemaník
generálny sekretár

email: peter.zemanik@zsdsr.sk
mobil: +421 918 474 987

Sekcia drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky (SD ZSD SR) združuje vo svojich radoch podnikateľské subjekty, ktoré podporujú architektúru ohľaduplnú k prostrediu, energeticky efektívnu výstavbu, uplatnenie nízkoenergetických a pasívnych domov, používanie environmentálne priaznivých stavebných materiálov a technológií, uplatnenie obnoviteľných zdrojov energie v prevádzke budov a vôbec ochranu životného a kultúrneho prostredia vo vzťahu k architektúre a výstavbe.

SD ZSD SR si dala za úlohu rozhýbať stavebnícky trh v individuálnej bytovej výstavbe domov na báze dreva. Jednou z jej aktivít je aj udeľovanie Značky kvality ZSD SR, ktorú v roku 2012 po prvý krát uviedla do praxe. Získať ju môžu výlučne členovia ZSD SR, ktorí splnia prísne kritériá posudzovania nielen kvality svojej výroby, ale podrobia sa aj kontrole finančnej disciplíny voči klientom i štátu. Nezávislá komisia posudzuje stanovené kritériá, ktoré sú nad rámec bežných európskych kritérií. Jej členovia sú odborníci a posudzovatelia nielen z praxe ale aj z akademickej obce TU Zvolen. Momentálne vlastní Značku kvality ZSD SR jedenísť členských spoločností. Slovenská sporiteľňa, podporila realizáciu individuálnej bytovej výstavby drevostavieb a pripravila produkt na realizáciu plnohodnotného prefinancovania hypotekárnych úverov v jednotlivých tranžiach podľa stupňa rozostavanosti. To znamená, že stavebníkovi uvoľnia časť financií z úveru už pri podpise zmluvy o dielo so spoločnosťou, ktorá vlastní Značku kvality ZSD SR, aby mohol prefinancovať začatie výstavby. Nemusí čakať na vklad do katastra, ako to bolo doteraz a ako je to aj pri stavbách tzv. mokrým procesom. Tento produkt vo výraznej miere pomôže drevostavbám zvýšiť ich atraktivitu predovšetkým pre mladé rodiny, ktoré zvažujú riešiť svoju bytovú otázku výstavbou nového domu.
Sekcia drevostavieb ZSD SR svojou aktivitou chce zdvojnásobiť podiel drevostavieb na individuálnej bytovej výstavbe na Slovensku z dnešných odhadovaných 10% novostavieb ročne na 30% v priebehu niekoľkých rokov.
SD ZSD SR je riadnym členom Európskeho zväzu výrobcov drevostavieb (EFV), ktorého jedným z prijímacích kritérií je aj existencia domácej certifikácie kvality produkcie. Značka kvality ZSD SR je jednou z nich.

Podiel stavieb na báze dreva v krajinách EÚ:
Škandinávia: 70%
Nemecko: 50%
Rakúsko: 45%
Česko: 20%
Slovensko: 10%

 

Prečítané: 4627
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.