Logo
Vytlačiť túto stránku

Zavreli sa brány botanickej záhrady

Expozíciou tatranskej prírody, ktorú v Tatranskej Lomnici prevádzkujú Štátne lesy TANAP-u, sa cez víkend prešli poslední tohtoroční návštevníci.

Doporučený Zavreli sa brány botanickej záhrady

Príležitosť spoznať vzácne či ohrozené druhy tatranskej kveteny, ako i dreviny rastúce v Tatrách, ponúkne botanická záhrada opäť až v máji budúceho roka. Počas uplynulej sezóny ju navštívilo 12 138 ľudí. „Máj a jún využili na prehliadku botanickej záhrady už tradične najmä školy, ale dosť bolo aj dôchodcov. V priebehu letných prázdninových mesiacov spoznávali tatranskú flóru predovšetkým rodiny s deťmi," zhodnotila tohtoročnú návštevnosť vedúca Expozície tatranskej prírody Štátnych lesov TANAP-u Janka Černická.

Na ploche 3,20 hektára mohli v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach návštevníci obdivovať vyše tristo druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Vybrané druhy si dokonca mohli priamo v botanickej záhrade aj kúpiť. Predalo sa 3 002 sadeníc rastlín a 37 sadeníc stromov. „Rebríček najpredávanejších druhov rovnako ako po minulé roky vedie horec Clusiov spolu s plesnivcom alpínskym, veľmi žiadaná je aj silenka bezbyľová, astra horská, dryádka osemlupienková a mak tatranský," vyratúva Janka Černická. Väčšina z nich sa vypredala už do konca júna.
Okrem samotných rastlín v areáli expozície návštevníkov zaujala aj novinka v podobe prezentácie vysokohorskej flóry, ktorú si mohli pozrieť na monitore vo vstupnom vestibule. Zábery z voľnej prírody si takto hneď aj skonfrontovali s fotografiami rastlín umiestnenými na paneloch v tejto časti expozície. Pre najmenších návštevníkov boli lákadlom najmä vodné plochy a ich obyvatelia. Starší si pochvaľovali aj prostredie ideálne na relax.
V týchto dňoch sú takmer všetky rastliny v botanickej záhrade už odkvitnuté, počas mesiacov, keď je expozícia pre verejnosť uzavretá, však musia jej zamestnanci stihnúť množstvo práce. Najväčší nápor ich čaká ešte pred príchodom zimy. „Všetky rastliny v produkčnej záhrade musíme dôkladne oplieť od buriny a črepníky zapustiť do pilinového substrátu, aby sme zabránili vymrznutiu koreňového systému a udržali vlhkosť. Pozbierané a vysušené semená rastlín je potrebné vyčistiť a pripraviť na jesenný výsev pre budúcu sezónu. Okrem toho vypustíme zavlažovací systém a vyčistíme dná jazierok, šácht a prívodov od nánosov bahna. Nesmieme zabudnúť ani na menovky jednotlivých rastlín, ktoré treba pozbierať a uskladniť, takisto sa musíme postarať o informačné tabule, lavičky a ďalší inventár. Na prezimovanie je potrebné pripraviť aj vstupný objekt. Urobiť treba tiež inventúru rastlín v produkčnej záhrade," konkretizuje Janka Černická. Ešte predtým, ako botanickú záhradu začiatkom mája opäť sprístupnia verejnosti, by chceli opraviť aj chodník cez rašelinisko, ktorý si už pýta rekonštrukciu.
Dovtedy môžu turisti, ktorí navštívia Tatranský národný park v jesenných mesiacoch alebo počas zimy obdivovať vzácnu tatranskú flóru v Múzeu TANAP-u v Tatranskej Lomnici, kde v presklených vitrínach a diorámach znázorňujúcich jednotlivé vegetačné stupne nájdu približne 150 druhov kvetov vrátane tých, ktoré sa v botanickej záhrade nedajú dopestovať.

 

Prečítané: 3106
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.