Logo
Vytlačiť túto stránku

Zamerajú sa na vlky a rysy

Ochranári budú od jesene detailnejšie monitorovať počty, pohyb a správanie veľkých šeliem vo Veľkej Fatre.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

V novom projekte sa zamerajú na vlka, rysa a ich odchyt. Ako povedala Mária Apfelová, zoologička z Národného parku Veľká Fatra, cieľom bude dozvedieť sa čo najviac o živote týchto šeliem, o tom, aké územie a trasy najviac využívajú a či migrujú po celom Slovensku. Kým o medveďovi sa toho vie pomerne dosť, vlk a najmä rys patri medzi plachejšie zvieratá, ťažko ich v prírode zbadať a na našom území žijú v menšom počte. Preto je výnimočné, že sa Márii Apfelovej nedávno podarilo cez fotopascu zachytiť rysa v pohybe.

„Z času na čas sa ho zadarí odfotiť, ale takéto nádherné zábery sa mi naozaj nepodaria každý deň," tešila sa zoologička a doplnila, že počas nedávneho predprípravného monitoringu šeliem, zachytila na fotkách dokonca vzácneho rysa ostrovida aj mačku divú.
„Škvrnitosť každého rysa je jedinečná ako odtlačok prsta, preto sa pri kvalitných záberoch dá spraviť identifikácia každého jedinca. Na prvý pohľad nápadné sfarbenie rysa je v zmiešanom lese plnom opadaných listov a tieňov nenápadné a poskytuje mu výborné maskovanie," vysvetlila Mária Apfelová.

Zdroj: teraz.sk

 

Prečítané: 4044
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.