Logo
Vytlačiť túto stránku

Cesty kliešťa nezhatí ani skorá jeseň

Sezóna kliešťov trvá až do októbra. O rizikách infikovania sa vírusom kliešťovej encefalitídy informuje nový osvetový projekt Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti s názvom Cesty kliešťa.

Doporučený Cesty kliešťa nezhatí ani skorá jeseň

Najčastejšie sa encefalitída prenáša prisatím infikovaného kliešťa, ale cestou prenosu je konzumáciou infikovaného nepasterizovaného kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Ovčie a kravské mlieko spôsobí túto nákazu vzácnejšie, zvyčajne ak je do neho primiešané kozie. Vlani na kliešťovú encefalitídu na Slovensku ochorelo 174 osôb, najvyšší počet ochorení bol zaznamenaný v Banskobystrickom kraji. Medzi oblasti s dlhodobo najvyšším výskytom ochorení patrí aj Trenčiansky a Žilinský kraj.

„Zvyšujúci sa trend výskytu ochorenia poukazuje na význam a potrebu zvyšovania povedomia obyvateľov o rizikách tohto ochorenia, ako aj o prevencii kliešťovej encefalitídy," hovorí Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

Lezie vždy od zeme smerom nahor a striehne na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Kliešťovi najviac mu vyhovujú dubovo-hrabové lesy do nadmorskej výšky 600 až 800 metrov, mestské parky, záhrady, no v posledných rokoch sa začal objavovať vo väčšom počte aj v horských oblastiach. „Pri skúmaní výskytu kliešťov sme na horskom priechode Donovaly vo výške 900 až 1 000 metrov nad morom chytili na zbernú plachtu opakovane v rôznych rokoch dva až dvanásť kliešťov za polhodinu, v obci Štrba vo Vysokých Tatrách vo výške 880 metrov nad morom sa ich na 100 štvorcových našlo až 12 kusov," uvádza Branislav Peťko, z Parazitologického ústavu SAV.

Pravidelne aspoň jedného kliešťa ročne na sebe nájde zhruba 15 percent obyvateľov. Približne každému piatemu človeku sa kliešte z neznámych dôvodov vyhýbajú. Branislav Peťko sa pokúšal zistiť, aké okolnosti môžu ovplyvniť chuť kliešťa. Z ankiet vyplýva, že kliešte uprednostňujú mužov, častejšie fajčiarov a konzumentov alkoholu.
Človek sa môže nakaziť vírusom kliešťovej encefalitídy po prisatí infikovanej ľahko prehliadnuteľnej pol milimetrovej larvy, nymfy či dospelého kliešťa. Na infikovanie sa vírusom stačí krátky čas prisatia, asi dve hodiny. Infekcia sa môže preniesť aj cez drobné ranky na koži pri vyberaní kliešťov.

Pred kliešťovou encefalitídou sa dá chrániť očkovaním. Kliešte prenášajú aj lymskú boreliózu, ktorá sa na rozdiel od kliešťovej encefalitídy dá liečiť antibiotikami, no neexistuje proti nej očkovanie.
kag

Prečítané: 2789
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.