Logo
Vytlačiť túto stránku

Mestá môžu zelenať eurofondy

Prehrievanie mestských priestorov je spôsobené aj nedostatkom zelených plôch. Mestá na ne môžu získať financie z eurofondov.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Výzva je stále platná, termín uzávierky ďalšieho kola je 29. september. Pomôcť môžu zelené strechy, ktoré sa dnes dajú inštalovať rýchlo a jednoducho, bez zvýšených nárokov na statiku.

Betónové plochy slovenských miest sa pri horúčavách nedokážu cez noc ochladiť, sálajú teplo aj po zmene počasia a ohrievajú vzduch aj o niekoľko stupňov. Skutočnosť, že naše mestá zaostávajú v zeleni za zahraničnými s rovnakou rozlohou, dokazujú aj mapy zaznamenané v európskom Urban Atlase, ktoré boli zhotovené podľa snímok z roku 2006. Odvtedy sa situácia ešte zhoršila. „Z našich krajských miest je s mestskou zeleňou na tom najhoršie Trnava, ktorá má len 1,58 % mestskej zelene, 2,03 % aj s lesmi. Spolu s ňou trojicu najmenej zelených tvorí Bratislava a Košice. Tie majú podiel zelených plôch spolu s lesmi 11,05 % a 16,15 %," vysvetľuje Ing. Karol Smolík z portálu geoweb.sk. Ako ďalej dodáva, najlepšie z krajských miest je na tom Banská Bystrica s 1,47 % mestskej zelene a 56,08 % spolu s lesmi, nasleduje Trenčín (42,22% spolu s lesmi), Prešov (37,51%), Žilina (33,25%) a na 5. mieste je Nitra (16,41%).
Zdroj: dnes24.sk

 

Prečítané: 2738
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.