Logo
Vytlačiť túto stránku

Vertikálny les v mestskej džungli

V Miláne majú azda najkrajší mrakodrapu na svete. Jeho názov hovorí za všetko - Bosco Verticale, teda Vertikálny les.

Doporučený Vertikálny les v mestskej džungli

Bosco Verticale je dvojica obytných budov v milánskej časti Porta Nuova neďaleko železničnej stanice Porta Garibaldi. Projektanti z Boeri Studio pri návrhu 110 a 76 metrov vysokých vežiakov spolupracovali aj so záhradnými architektmi a botanikmi. Súčasťou terás s celkovou plochou 8900 metrov štvorcových je totiž aj 730 stromov (s výškou 3,6 a 9 metrov), 500 krov a 11 000 trvaliek.

Tie sa podieľajú na tvorbe zdravšieho ovzdušia a sú tiež domovom vtákov a hmyzu. Pôsobia aj ako prírodná tepelná izolácia a protihluková bariéra. Pridanou hodnotou takéhoto riešenia je tiež to, že fasáda domu hrá po celý rok farbami.

Konkrétne druhy stromov vyberali odborníci tak, aby svojim tvarom a výškou korešpondovali s fasádou. Trvalo im to dlhé dva roky. Záhradní architekti tiež pestovali priesady rastlín. Tie si pomaly zvykali na špecifické podmienky a lepšie sa po svojom umiestnení na budovu adaptovali. Určite mnohých zaujíma, ako je to so zavlažovaním. Architekti samozrejme mysleli aj na to. Vo vnútri budovy sa nachádza zavlažovací systém, ktorý na terasy privádza odpadovú vodu z domácností.

Za vyššiu životnú kvalitu si však domáci priplatia. V celkovo 400 bytových jednotkách stojí meter štvorcový od 3 do 12 tisíc eur. Budovu slávnostne otvorili v októbri 2014, odkedy je Bosco Verticale nielen domovom mnohých ľudí, ale aj ďalšou z dominánt Milána.
Zdroj: zoznam.sk

 

Prečítané: 3318
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.