Logo
Vytlačiť túto stránku

Na Kysuciach rastú unikátne stromy

V Makove nájdete päťstoročný brest, v Ochodnici tristoročný buk, a to nie je všetko.

 

Doporučený Na Kysuciach rastú unikátne stromy

V Makové, osade U Papají, rastie strom, ktorého obvod kmeňa je pri koreni viac ako 11 metrov. Je vysoký asi 30 metrov, vek odhadujú odborníci na neuveriteľných 400 až 500 rokov. Pri snehovej kalamite v decembri 2005 sa niekoľko konárov poškodilo. Na jar v roku 2006 mu ošetrili a vyvážili korunu. Ide o najmohutnejší brest hrabolistý v strednej Európe. Rastie v nadmorskej výške 720 metrov. Tento strom patrí medzi euro-ázijsko-mediteránne druhy a na Slovensku sa väčšinou nachádza v údoliach a naplaveninách väčších riek.

V nížinách ho možno vidieť predovšetkým v lužných lesoch, ale aj na suchších úrodných pôdach. Zväčša sa vyskytuje v nadmorskej výške 400 až 500 metrov, avšak na Kysuciach rastie oveľa vyššie. Nezvyčajného krásavca majú v Ochodnici. Ide o buk lesný, ktorý rastie v miestnej časti Petránky. Predpokladajú, že je starý 300 rokov. Jeho výška je 30 metrov, obvod kmeňa 530 centimetrov. Posledná majiteľka samoty spomínala, že pri klčovaní porastov a obrábaní horských políčok okolo roku 1910 nikto nemal odvahu a asi ani silu tento strom vyrúbať pre jeho veľkosť. Preto zostal stáť ako jediný mohutný exemplár v širokom okolí a po celé roky poskytoval tieň ľuďom, ktorí ťažko pracovali na blízkych poliach.

Staré stromy sú pamätníkmi rôznych udalostí a ľudských osudov. V Komi stoja tri mohutné lipy na Vígľaši, ktoré má obec aj v erbe. Nepatria k jediným unikátom. Zaujímavosťou je ďalšia lipa na Grúni, ktorej obvod kmeňa je vyše 6 metrov. Raritou je tiež smrek hadovitý v osade U Žilov. Keby dokázal písať príbehy, boli by ich tisícky. Za takmer dve storočia prešlo okolo neho množstvo ľudí. Často sa pod ním ukryli pred nepriazňou počasia nielen domáci, ale aj cezpoľní. Rozprávali o svojich radostiach i trápeniach. Tých rokov, ktoré nosí tento strom a ktoré zvráskaveli jeho telo, je naozaj dosť. Približne 150 až 160. Vyrástol na pozemku, ktorý patril sestrám Chríbikovým. Tie boli jeho najvernejšími obdivovateľkami. Podľa ich výpovede stála údajne pri starom smreku studnička, neskôr sa však stratila. Zostala močarina, do ktorej chodili piť kravy. Keď ich pásavali a začalo pršať, vždy sa tam schovali. Bolo tam vraj útulne, ako v izbietke. Ich spomienky hovorili aj o tom, ako pred dávnymi rokmi poskytol prístrešie istej kočovnej cigánskej rodine. Tá si tam priniesla dokonca hrnce a urobila poľnú kuchyňu. Obvod kmeňa je 2,75 m, jeho výška asi tridsať metrov.
Zdroj: MY Kysucké noviny

 

Prečítané: 3495
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.