Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesy SR a Lesy ČR spojili sily v pohraničí

Projekt cezhraničnej spolupráce má ochrániť a posilniť biodiverzitu v Strážovských vrchoch a Bielych Karpatoch.

Doporučený Lesy SR a Lesy ČR spojili sily v pohraničí

K cezhraničným projektom Európskej únie, ktoré sa zameriavajú na zlepšenie stavu životného prostredia, patrí aj projekt s názvom Spoločne za posilnenie a ochranu biodiverzity v Strážovských vrchoch a Bielych Karpatoch.

„Tento spoločný projekt Lesov Slovenskej republiky, štátny podnik a cezhraničného partnera Lesov Českej republiky, štátny podnik, je zameraný na ochranu biodiverzity cezhraničného územia prostredníctvom spolupráce v oblasti ochrany a koordinovaného riadenia prírodne významných území", uviedol Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky.
V polovici augusta sa v Českej republike uskutočnila úvodná terénna exkurzia na jednom z miest realizácie projektu v obci Štítna nad Vláří (okres Zlín). Táto akcia bola zameraná na oboznámenie sa účastníkov s aktuálnym stavom lokalít, v ktorých sa v rozmedzí rokov 2017 až 2019 budú jednotlivé opatrenia realizovať. „Projekt je realizovaný v rámci Európskeho fondu regionálneho rozvoja v Programe cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika 2014-2020.", hovorí Radko Srnka, hovorca Lesov Slovenskej republiky. „Celkové výdaje projektu sú rozpočtované vo výške 775 239,66 EUR, zo strany vedúceho partnera v rozsahu 59,86% a cezhraničného partnera 40,14%", uviedol Martin Pavlíček, riaditeľ Lesov ČR Krajské riaditeľstvo Zlín.
K nosným aktivitám projektu bude patriť odstránenie nežiadúcej krovitej vegetácie (trnka, hloh, šípka), čo spolu s pravidelným kosením dlhodobo neobhospodarovaných lúk umožní návrat vzácnych horských druhov rastlín, najmä chránených druhov z čeľade vstavačovitých.
Získané seno spolu s ďalším krmivom bude v zimnom období poskytované lesnej zveri prostredníctvom prikrmovacích zariadení, čím sa výrazne znížia potencionálne škody na mladých lesných porastoch (odhryz a lúpanie kôry zverou).
Na okrajoch lúčnych biotopov budú vysadené plodonosné a ovocné dreviny, ktoré v konečnom dôsledku prispejú k zvýšeniu diverzity. Pre zlepšenie stability lesných biotopov bude na lokalitách s neprirodzenou skladbou drevín postupne vykonávaná výsadba drevín, ktoré sú pre oblasť Bielych Karpát typické. „Na záver projektu budú v uvedenom regióne vybudované informačné tabule a altánky, ktoré spolu s otvorením spoločného cezhraničného chodníka napomôžu zatraktívneniu cezhraničného regiónu pre rozvoj cestovného ruchu", dodáva Radko Srnka.
Spoločné aktivity a opatrenia budú viesť v cezhraničnom regióne k zosúladeniu manažmentu prírodne významných území rozdelených štátnou hranicou a tým k ochrane biodiverzity tohto územia. Cezhraničná spolupráca partnerov projektu, bude taktiež viesť k zvyšovaniu povedomia o výskyte významných biotopov, potreby spoločného manažmentu a ich ochrany.

 

Prečítané: 3150
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.