Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesné ovocie je zdravé, ale radšej ho umyte

Čučoriedky patria medzi najzdravšie ovocie. Posilňujú imunitný systém, spomaľujú proces starnutia, čistia krv, pomáhajú pri problémoch s cholesterolom, znižujú riziko rakoviny a odbúravajú stres. No ak ich pred konzumáciou neumyjete, ohrozíte svoje zdravie.

Doporučený Lesné ovocie je zdravé, ale radšej ho umyte

V lesoch sa pohybujú líšky infikované echinokokom, ktoré trusom prenášajú túto pásomnicu aj na čučoriedky či ďalšie lesné plody. A tá sa nedá z nich len tak ľahko zmyť!

"Ovocie či zeleninu je potrebné pred konzumáciou dôkladne poumývať pod čistou tečúcou vodou, aby sme ich zbavili nečistôt, ktoré sa na nich nachádzajú. Pretože v dnešnej dobe sa na nich môže nachádzať veľké množstvo chemických látok z ošetrovania plodín, fyzikálnych či biologických nečistôt. Preto, aby sme mohli využiť ovocie či zeleninu vo svoj prospech, mali by byť zbavené týchto nečistôt," zdôrazňuje dôležitosť umývania ovocných plodov a zeleniny výživový poradca Ing. Libor Javro.

Dokonca sa odporúča čučoriedky radšej niekoľkokrát opláchnuť pod tečúcou vodou, keďže vajíčka pásomnice prežijú aj mrazenie či varenie. Ak by človek skonzumoval neumyté ovocie, hrozí riziko nákazy ochorenia, ktoré môže zasiahnuť aj pečeň, pľúca či mozog. Dokonca hrozí aj smrť! Choroba sa môže ľahko rozvinúť a spôsobiť cysty v tele. Keď cysta praskne, následky môžu byť fatálne! No môže trvať roky, kým sa infekcia prejaví. Často býva zamieňaná s rakovinou - hlavne v jej neskoršom štádiu.

Zdroj: zoznam.sk

Prečítané: 6080
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.