Logo
Vytlačiť túto stránku

Sporný prístup ohrozuje ľudí v lese

Turisti, ktorí majú namierené na Záruby a prechádzajúce chodník nad obcou Smolenice, sú v ohrození. Nad chodníkom visia polámané konáre po kalamite. Ideálne by bolo spíliť ich. Ale...

Doporučený Sporný prístup ohrozuje ľudí v lese

Chodník sa nachádza v najvyššom stupni ochrany prírody a práve ochranári tam nechcú pustiť lesníkov. Je v piatom stupni ochrany prírody, preto lesníci nesmú popadané stromy odstrániť. Turistom sa výstup značne skomplikoval, spadnuté stromy buď podliezajú, alebo ich obchádzajú. Vytvorili si tak postupne nový neoficiálny chodník.

„Keby sme boli tieto stromy spracovali, nemuseli sme rúbať zdravé stromy na plnenie dodávok v danom roku," pripomína Martin Matys, výrobný námestník Odštepného závodu Lesov SR v Smoleniciach.

Niektoré poškodené stromy sú doslova, ako časované bomby. Kedykoľvek sa môžu uvoľniť a zraniť peších turistov alebo cykloturistov. Ochranári argumentujú, že je to rezervácia, kde sa vyskytujú vzácne druhy rastlín a živočíchov.

„Na území, ktoré je v piatom stupni nebudeme súhlasiť s ťažbou dreva, maximálne si vieme predstaviť nejaké prerezanie chodníka s tým, že by padnuté drevo zostalo na mieste," uviedol Peter Puchala, riaditeľ správy Ochrany prírody Malé Karpaty.
Zdroj: joj

 

Prečítané: 4583
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.