Logo
Vytlačiť túto stránku

Požiar na Záhorí zničil 77 hektárov lesa

Minulotýždňový požiar lesa na Záhorí v blízkosti obcí Jakubov a Láb v okrese Malacky zamestnával desiatky hasičov.

Doporučený Požiar na Záhorí zničil 77 hektárov lesa

Horelo od stredy a ešte vo štvrtok na poludnie s ohňom bojovalo 160 profesionálov aj dobrovoľníkov so 70 kusmi techniky. Celú akciu komplikoval silný vietor. Na miesto zásahu prišiel aj minister vnútra Robert Kaliňák. Zo stromov zostal len popol.

Ničivý požiar zasiahol les na rozlohe približne 77 hektárov. Plamene pohltili korene, suchú trávu, ale aj koruny stromov, hasiť pomáhal aj vrtuľník letky ministerstva vnútra. „Zasahoval na mieste do štvrtka do 11.00 hod. Od stredy uskutočnil 34 zhodov po tritisíc litrov vody," informovalo hasičské prezídium. Požiarnici prehľadávali skryté ohniská, lokalizovať sa ich podarilo až vo štvrtok krátko pred siedmou ráno. „Hasiči zasahujú v ôsmich zásahových úsekoch, situáciu však komplikuje silný vietor," uviedli vo štvrtok na obed. obed Vážnosť situácie bol ešte v stredu večer skontrolovať aj minister vnútra. Ako informoval, na miesto dorazila ťažká technika s cisternami, ktoré prerážali cestu medzi najnáročnejším priestorom požiaru. Hrozilo totiž zrútenie viacerých obhorených stromov. Hasiči bojovali vo štvrtok s ohňom aj medzi Kolárovom a Komárnom, kde horel borovicový les. Príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe.
ohrozených bolo aj mnoho zvierat. „Cicavce a vtáky dokážu pred ohňom utiecť, zďaleka však nie všetky. Drobné zemné cicavce, ako sú napríklad lasica či kuna, to nedokážu. Najmä ak to vznikne pomerne rýchlo a na takejto veľkej ploche. Zažijú šok a potom bezhlavo utekajú aj do ohniska. Najhoršie to však vždy dopadne pre stromy a rastlinstvo, ktoré tam zhoria," vysvetlil Miroslav Saniga z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied. Obnova zničeného lesa môže podľa neho trvať až niekoľko desiatok rokov.
Podľa Sanigu vznikla ohromná ujma aj na biodiverzite lesných ekosystémov. „Odborníci, ktorí vyhodnocujú škody spôsobené na prírode, ich dokážu štatisticky vypočítať. Aj bez kalkulácie sa však už teraz dá hovoriť o nevyčísliteľnej pohrome," dodal M. Saniga.
Riaditeľ Odštepného závodu Štátnych lesov Šaštín Radomír Nečas situáciu konzultoval s vedúcim lesnej správy. Rozsah požiarom zdevastovaného územia vo vlastníctve štátu je podľa neho minimálny. „Bol zasiahnutý hlavne les súkromného majiteľa. Zhorelo mu asi 40 hektárov. Neviem, aké dreviny a vekové rozloženie tam mal, preto sa škody odhadujú len veľmi ťažko. Myslím, že by mohlo ísť aj o 50–tisíc eur či viac," doplnil R. Nečas.
Zdroj: pravda.sk, cas.sk

Prečítané: 2268
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.