Logo
Vytlačiť túto stránku

Podpisujú sa pod nič

Vyše 30-tisíc ľudí už podpísalo petíciu za zmenu Zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú nazývajú aj Petícia za nič.

Doporučený Podpisujú sa pod nič

Lesoochranárske zoskupenie VLK má ambíciu zozbierať do apríla 50-tisíc podpisov. V petícii VLK žiada Ministerstvo životného prostredia (MŽP), aby v chránených oblastiach zvýšilo výmeru prísne chránených (bezzásahových) území na minimálne päť percent rozlohy Slovenska do roku 2020. "Presadzujeme, aby sa na piatich percentách nášho územia nerúbali stromy, nepoľovalo sa na zvieratá, nestriekali chemikálie. To znamená, aby toto územie bolo bez zásahu - aby sa tam nerobilo nič," píše sa v petícii.

Cieľom ochrany v bezzásahových územiach je podľa Vlka ochrana prirodzených procesov. Ide o územia s výskytom druhov a biotopov prirodzene sa meniacich na základe prebiehajúcich prírodných procesov. Režim v prísne chránených územiach musí byť bez zámerných ľudských aktivít, s výnimkou voľného vstupu peších návštevníkov, neinvazívneho výskumu a činností nevyhnutných na odvrátenie priameho ohrozenia života či zdravia. „Pod slovom Nič myslíme nezasahovanie do lesov. Aspoň o časti slovenských lesov by mala rozhodovať príroda a nie človek. Chceme, aby sa v týchto územiach nerúbalo, nepoľovalo, nepostrekovalo chemikáliami, neodstraňovalo mŕtve drevo, nevysádzalo či nejazdilo na autách. Inými slovami, aby sa nezasahovalo do prirodzeného vývoja lesa s cieľom akokoľvek ho pozmeniť," píše na svojej stránke VLK.

V petícii lesoochranárske zoskupenie tiež žiada, aby zastavané územia obcí neboli súčasťou chránených území a aby v národných parkoch tvorila prísne chránená, bezzásahová zóna minimálne 50 percent ich výmery do roku 2020 a 75 percent ich výmery do roku 2030. "Našou víziou je skutočná ochrana prírody, preto už roky presadzujeme, aby príroda o istej časti Slovenska rozhodovala sama," píše Vlk.

© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prečítané: 5882
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.