Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci vyšli v ústrety bežkárom

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky ukončil opravu zosuvom poškodenej lesnej cesty medzi Skalkou a Pršanmi, známu ako Malachovská zvážnica.

Doporučený Lesníci vyšli v ústrety bežkárom

Úsek pri Ortútskom jazere sa prepadol v dĺžke niekoľko desiatok metrov ešte v roku 2014. Nadchádzajúcu lyžiarsku sezónu sa tak bežkári môžu vrátiť na svoju obľúbenú trasu, po ktorej sa okrem iného behávajú aj obľúbené preteky Banskobystrická stopa. Podnik Lesy SR cestu nevyužíva, no k investícii vo výške 60 754 eur pristúpil z dôvodu, že ide o turisticky využívaný región a opravu chápe ako službu pre verejnosť.

Náročná oprava si vyžiadala okrem iného aj predbežný geologický prieskum a projektovú prípravu. Vlastné terénne úpravy a spevnenie svahu trvali od augusta tohto roku. Rozsiahly pohyb terénu spôsobil prepad starej šachty nad Malachovom. Tá je zrejme pozostatkom intenzívnej banskej činnosti zo stredoveku, keďže v blízkosti Malachova sa v minulosti ťažila ortuť.

Štátny podnik Lesy SR v tomto roku opravil takmer 200 kilometrov lesných ciest za 20,3 milióna eur. Prevažná časť týchto ciest má nový asfaltový povrch, ktorý v turisticky zaujímavých lokalitách ako napríklad na Záhorí, v okolí Čierneho Balogu či na Liptove ocenia najmä priaznivci cykloturistiky. Oproti minulým rokom sa investície do opráv lesných ciest podniku viac ako zdvojnásobili. Lesy SR spravujú lesnú cestnú sieť v celkovej dĺžke 5021 km, ktoré využívajú nielen lesníci, a ostatní majitelia pozemkov a nehnuteľností v danej lokalite, ale čoraz častejšie aj turisti, cykloturisti či priaznivci bežeckého lyžovania.
lsr

Prečítané: 1527
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.