Logo
Vytlačiť túto stránku

Viac stromčekov

Lesy SR vianočné stromčeky do zahraničia nevyvážajú. Vzhľadom na dopyt plánuje podnik postupné zvyšovanie dodávok najmä stromčekov z plantáží asi na 10-tisíc kusov ročne.

Uviedol to hovorca štátneho podniku Vlastimil Rezek. Rozpestovaných je podľa jeho informácií najviac kusov z druhu smrek pichľavý (29 000), jedla normandská (23 000) a borovica čierna (10 000). Z menej častých druhov jedľa arizonská, jedľa balzamová či smrek omorikový.

Z plantáží podľa neho odoberajú stromčeky najmä veľkoodberatelia a druhová skladba je daná množstvom dorastených stromčekov. V tomto roku sa najviac predávala jedľa normandská (asi 50 percent), borovica čierna a smrek pichľavý.

Pripomenul, že Lesy SR v tomto roku ponúkli na trh približne 5000 vianočných stromčekov prostredníctvom niektorých lesných správ a odštepného závodu Semenoles Liptovský Hrádok, ktorý pestuje stromčeky na plantážach.

Odštepný závod Semenoles Liptovský Hrádok podľa hovorcu pestuje vianočné stromčeky na viacerých plantážach, na celkovej ploche viac ako 22 hektárov, pri počte približne 65 000 kusov. Lesné správy zvyčajne predávajú iba nadbytočné stromčeky z produkčných porastov, preto nedosahujú takú kvalitu ako stromčeky pestované na plantážach.

Zdroj: Teraz.sk

Naposledy zmenené: pondelok, 04 január 2016 16:36
Prečítané: 24532
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.