Prihlásiť

Prekvapenie a zdesenie, bezmocnosť a hnev

Na sklonku minulého roka dal predseda vlády ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pokyn, aby z rokovania parlamentu stiahol novelu zákona o lesoch, čo vyvolalo živý ohlas a širokú diskusiu na našej internetovej stránke www.lesmedium.sk. Jeden z najzaujímavejších príspevkov vám dnes prinášame.

Čo hovorí naša Ústava?

Po roku 1990 bola prijatá a ratifikovaná Listina základných ľudských práv a slobôd. A teda aj súčasne návrat k tradičnému princípu rímskeho práva „Superficies solo cedit“ – povrch ustupuje pozemku, to znamená, že vlastník pozemku je vlastníkom aj všetkého, čo sa nachádza na pozemku, nad pozemkom a pod pozemkom. A tento princíp je uplatnený aj v našej Ústave!

 

Ide jednoznačne o krádež a porušovanie daňových zákonov

V súkromných lesoch však stále prevládajú „nájazdy“ zberačov lesných plodov a húb. Dokonca sa toleruje predaj týchto plodov popri cestách nie vlastníkmi lesov. Istý zberač sa verejne chválil, že s rodinou zarobí aj 250 eur za deň. Je na podpore, ale má ďalší nemalý nezdanený príjem. Samozrejme, že ide jednoznačne o krádež a súčasne aj porušovanie daňových zákonov a zákona o hmotnej núdzi.

Treba si uvedomiť, e do 1. septembra 2005 platilo ustanovenie zákona o možnosti zberu lesných plodín, ale aj to len pre vlastnú potrebu. Teda nie na predaj. Ale! Od 1. septembra 2005 platí nový zákon o lesoch a v tomto zákone už táto možnosť nie je daná. A orgány činné v trestnom konaní nič nerobia. Pritom vlastníctvo lesa – lesný majetok je v znení Ústavy taký istý majetok ako sú napríklad dom, auto, záhrada a podobne.

 

Vlastníkovi lesa patrí len drevo?

Les ako majetok plní produkčné funkcie (drevo, huby, vodu, ver a podobne). A potom aj iné funkcie –krajinotvorné, či rekreačné. Ale všetky uvedené a aj ďalšie funkcie sú produktmi lesa a sú neoddeliteľným vlastníctvom vlastníka lesného pozemku. Teda nik nemôže povedať, že vlastníkovi patrí len drevo, ale iné produkty, ako sú plody, huby a ďalšie „verejnoprospešné“ funkcie lesa už patria všetkým v štáte?

To je predsa zvrátenosť „kolektívnych princípov“. Predsa v slušnej Európe si občan bežne na rekreáciu a iné pôžitky, keď ich považuje pre neho za dôležité, les kupuje. Čiže nekupuje si ho na podnikanie pre drevo, ale aj na iné využitie, pre neho hodnotné. A ani ho nenapadne napríklad huby, maliny a podobne na cudzom majetku.

Keď sú ústavou zaručené vlastnícke práva každého občana, tiež je povinnosťou každého občana tieto práva rešpektovať a zákonne ich chrániť. Tým je zároveň definovaný spoločenský poriadok.

 

Nikoho normálneho nenapadne využívať pre osobnú potrebu cudzie auto, dom, záhradu a podobne. Prečo potom les?

Táto anomália, využívanie lesa občanmi zadarmo na zber plodov, prechádzky, rekreačný voľný pohyb a využívanie ostatných funkcií súkromných lesov v kapitalistickej Európe nikde, podľa mne dostupných informácií, nepoznajú. A nepochopia to, pretože tam každý súkromné vlastníctvo považuje za nedotknuteľné. Je to možné len individuálne so súhlasom vlastníka a za dohodnutú cenu. Teda vlastník takto predáva svoj tovar.

 

Aj rekreačné funkcie sú tovarom a službami vlastníka lesa

Má to aj ekonomickú logiku. Pozrime sa na Slovensko. V oblasti Bratislavy, Trnavy, atakďalej sú dostatočné pracovné príležitosti s nadpriemernými príjmami. Na chudobnom vidieku sú vlastníci pozemkov. Tí, čo si v Bratislave dobre zarobia, prídu vo voľnom čase na vidiek a zaplatia vlastníkom pozemkov za ich tovar, ktorý produkujú ich pozemky. Veď aj rekreačné funkcie, huby, maliny, turistické chodníky na jeho majetku sú tovarom. Službami. A takto sa finančné prostriedky dostávajú do chudobnejších regiónov.

 

Od roku 1960 to malo logiku...

Uvedená súčasná anomália sa na Slovensku začala uplatňovať účinnosťou § 12, Zákona č.166/1960 Zb. o lesoch. A malo to logiku. Predsa v tom čase už takmer všetky lesné majetky prešli do vlastníctva alebo užívania štátu a teda boli vlastníctvom všetkých občanov. Spoločné vlastníctvo, spoločné užívanie. Preto to bol princíp socializmu. Všetko je naše a všetko užíva každý občan. A zadarmo.

Ale! Zmenila sa Ústava, zmenili sa ekonomické zásady a princípy a teda je nutné zmeniť aj tieto anomálie – dodržiavať platné zákony, ktoré chránia vlastnícke práva.

 

Aké sú príklady v zahraničí?

Pre lepšiu predstavu, pozrime sa, ako to vyzerá v niektorých krajinách „kapitalistov“:

Príklad z Rakúska prezentovaný na IV. Medzinárodnej konferencii vlastníkov lesa (Quebec, 23. – 25. Septembra 2003). Ekologické služby a náhrady obmedzenia vlastníkov lesa v Rakúsku:

O ochrana spodných vôd – 10 % ceny pre spotrebiteľa,

O les v prírodnej rezervácii – priemerne 95 eur/ha/rok,

O ochrana biotopov – 26,55 až 656,55 eur/ha/rok,

cesty pre jazdu na koni – 0,07 až 0,94 eur/m/rok,

O cesty pre horské bicykle – 0,15 až 0,33 eur/m/rok.

Aj za Slovenského štátu platilo, viď: Slovenská lesnícka a drevárska príručka 1943 na strane 153 je kapitola – Oceňovanie lesov (autor Ing. A. Turčan). Okrem iného sa tam uvádza v časti Príjmy a výdavky lesného hospodárstva: „ I. Príjmy díva drevná a vedľajšia užitba. K vedľajším službám počítame peňažné príjmy z pastvy, zberu lesných plodín, kosenie trávy, poľovačky, rybačky, atď.

 

A čo hovorí Európska komisia?

Pomôžme si však aj najaktuálnejším príkladom: štúdia „Europen Forest Sector Outlook Study 1960-2000-2020“ vydaná Európskou komisiou pre Európu Organizácie spojených národov – UNECE v termíne EÚ uvádza používaný pojem „pridružená lesná ťažby“ – „Nonwood forest produkts“. Hmotné nedrevné tovary: jedlé produkty rastlinného pôvodu (lesné ovocie, orechy, huby, rastliny), živočíšne produkty (med, zverina), liečivé rastliny, kôra, vianočné stromčeky a ostatné produkty (guma, vosk, brezová voda a podobne).

 

Povedzme si to otvorene. Slovenský vlastník lesa nemá vytvorené porovnateľné právne, ekonomické a administratívne prostredie v akom hospodári rakúsky, nemecký, či slovinsky vlastník. Pokiaľ tomu tak bude naďalej, zostáva pravdou, že Slovensko diskriminuje svojho vlastníka, stavia ho do nevýhodnej pozície a obmedzuje mu konkurencie schopnosť v spoločnom európskom obchodnom priestore.

Žiaľ, u nás stále platí: „Vlastník, ktorý si nevie ochrániť svoj majetok a nechce sa oň poriadne starať, si ho nezaslúži!“

 

Ing. Jozef Vlčák – vlastník pozemkov

 

 

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

O čom sa píše

Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25...

Prečítajte si viac
Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po prvýkrát bol použitý pre presnú identifikáciu problémového jedinca špeciálny softvér a drony

Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po…

Aktuálne

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) včera 26. marca vo večerných hodinách po...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora