Prihlásiť

Teší nás dôvera kupujúcich i predávajúcich

Zhovárame sa s Jaroslavom Kontrišom, riaditeľom Lesníckej informačnej spoločnosti, a.s.

O Pri vašej premiére – prvej verejnej dražbe dreva z konca minulého roka – sme hovorili o najväčšej dražbe dreva v histórii Slovenska. Prípravu už v poradí druhej dražby počas tohtoročnej „jari“ sťažovalo mimoriadne silné sneženie. Konala sa v polovici apríla a opäť v priestoroch bývalého letiska pri Pliešovciach. Ako hodnotíte aprílovú dražbu z hľadiska jej prípravy a priebehu?

 

Príprava  tohtoročnej jarnej dražby cenných sortimentov dreva bola komplikovanejšia kvôli nepriaznivému počasiu. Ako ste spomenuli, túto prípravu dreva na dražbu sprevádzalo mimoriadne silné sneženie. Preto sme dátum jarnej dražby dreva trikrát preložili na neskorší termín. Aj napriek tomu niektorí dodávatelia mali problémy s manipuláciou dreva a jej odvozom z lesa. Preto sme dreviny navážali aj v priebehu prvého týždňa aktívneho draženia. To však nikomu neubralo na dobrej nálade a neuškodilo to ani samotnej dražbe dreva. Našim cieľom je vždy byť ústretoví – nájsť riešenie aj v zložitej situácii. Vždy je jednoduchšie nájsť tisíc výhovoriek, ako jedno riešenie. A my tie riešenia naozaj hľadáme. Naváženie cenných sortimentov dreva predávajúcimi a príprava drevín na sklade prebiehala už od 21. Januára 2013. Samotná dražba sa začala 9. apríla 2013 a trvala do 18. apríla 2013. Po tomto termíne prebiehalo vyhodnotenie dražby a 23. apríla 2013 sme zrealizovali „deň pre verejnosť“ spolu s vyhlásením výsledkov dražby. Bolo pre nás potešením a cťou opäť privítať našich obchodných partnerov a prebrať rôzne témy. Po zverejnení výsledkov dražby dreva sme postupne začali realizovať expedíciu drevnej hmoty vydražiteľom.

Priebeh samotnej dražby bol úspešný a percentuálne môžeme úspešnosť hodnotiť na 94 percent, pričom len zvyšných 6 percent sa nevydražilo. Na dražbe sme mali 2115 výrezov, čo bolo približne 1640 m³.

 

O Určite vás potešilo, že sa na dražbe dreva aktívne zúčastnilo veľa nových subjektov, tak zo strany predávajúcich ako aj kupujúcich...

 

Áno, a to z rôznych krajín. Teší nás ich dôvera. A veríme, že ešte ďalšie subjekty pribudnú v budúcich dražbách dreva. Predávajúcich sme mali zo Slovenska, Českej republiky, Ukrajiny, Poľska, Rumunska, Chorvátska a Maďarska. Kupujúcich zo Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Nemecka, Talianska, Francúzska, Estónska, Číny, Indonézie, Poľska, Švajčiarska, Španielska a Spojených arabských emirátov. Aktívnych dražiteľov sme zaregistrovali 48.

 

O Dozvedeli sme sa, že ste dosiahli nejaké rekordy. Môžete nám ich priblížiť?

 

V  priebehu tohtoročnej jarnej dražby cenných sortimentov dreva sme dosiahli niektoré rekordy v hodnotách drevín. Hodnotou nie je myslené len samotné číslo, na ktoré boli jednotlivé dreviny ocenené, ale hlavne kvalita jednotlivých drevín. Najvyšším rekordom zo sortimentu drevín bol jednoznačne JAVOR horský, ktorý pri svojej 5,5 m dĺžke a 0,81 m hrúbke dosiahol hodnotu 20.997,9 Eur, čo je 7.777 Eur za m³. Táto hodnota zodpovedala kvalite.

 

O Prezraďte nám niektoré zaujímavé ceny ostatných sortimentov drevín...

 

Dovolím si spomenúť sortimenty drevín a ich ceny za m3, avšak vzhľadom na množstvo a hlavne kvalitu drevín na dražbe, ozaj len poniektoré z mnohých spomeniem ORECH vlašský, kde sa cena vyšplhala na 2.553 Eur za m³, DUB na 1.280 Eur za m³ a SMREKOVEC na 1.222 Eur za m³. Tiež bolo veľa možností na výber drevín z JASEŇA, BUKA, ČEREŠNE, JELŠE a AGÁTU. Najväčší počet kmeňov v dražbe bolo z orecha, dubu a jaseňa, ale nesmieme zabudnúť, že cena za drevinu je podmienená jej kvalitou.

 

O V predchádzajúcom vydaní nášho časopisu ste sa vyjadrili a teraz aj potvrdili, že cieľom vašej dražby nie je prekonávanie rekordov v kvantite, ale v kvalite ponúkanej drevnej hmoty. Ako to vidíte, je ešte nejaká cenová rezerva zo strany dražiteľov?

 

Túto skutočnosť, cenovú rezervu, dokáže kvantifikovať len samotný trh. Pretože každý obchodník s drevom, vrátane majiteľa dreva, by mal byť schopný rozlíšiť predstavu a reálny stav. Aj niektorým našim dodávateľom sa nepozdávali niektoré ceny za jednotlivé kmene. Ale keď si ich drevo nakoniec sami na dražbe porovnali s lepšie ohodnotenou „konkurenciou“, zistili rozdiely a boli prekvapení, teraz už pozitívne, cenou. Je naivné si myslieť, že dražiteľ, ktorý roky navštevuje dražby po celom svete, si nevšimne hoci aj malé náznaky chýb na kmeňoch. Len zdravá konkurencia a dobrá kondícia trhu dokážu maximalizovať cenu dreva. A renomovaní naši aj zahraničný spracovatelia si ku nám cestu našli a teraz už môžeme povedať, že sa k nám aj vracajú.

 

O Ako vnímate záujem subjektov, ktorých úlohou je obhospodarovanie majetku občanov miest a obcí, o túto formu predaja cenných sortimentov dreva?

 

Ešte stále sa nájde množstvo subjektov, ktoré aj napriek našim ponukám neprejavujú záujem, respektíve ignorujú takúto formu predaja cenných sortimentov. Pritom je o nich známe, že obhospodarujú kvalitné porasty. Spomeniem napríklad, že mimoriadne cenený je dub z Krupinskej planiny. Ktokoľvek, kto prejaví záujem o takýto spôsob predaja, má u nás dvere vždy otvorené.

 

O Ako je už známe, vaša spoločnosť sa zaoberá aj Internetovými aukciami dreva. Ako hodnotíte obchodovanie takýmto spôsobom za posledné obdobie?

 

V týchto dňoch sme sa číselne dopracovali k 523 uskutočneným aukciám a sprostredkovali sme okolo 85.000 m³ guľatiny a dreva na pni. Myslím si, že tieto čísla hovoria za všetko a hlavne sú obrazom toho, že tento moderný a transparentný spôsob predaja a nákupu dreva, ma perspektívnu budúcnosť.

 

O Čo by ste odporučili záujemcom o aukcie, ako dosiahnuť najvyššie zhodnotenie?

 

V rámci trhového cyklu sa vždy nájde obdobie, kedy je o nejaký sortiment drevín menší záujem. Niektoré subjekty potom berú ako poslednú možnosť predaja práve aukcie dreva. Netvrdím, že sa nenájde aj na takéto sortimenty drevín kupujúci, o ktorom dovtedy nevedeli a ktorý akceptuje ich cenu. Ale najväčšia "bitka" je práve o sortiment drevín, o ktorý je na trhu najväčší záujem. Pri týchto drevinách býva cenový nárast najvýraznejší. Pre úspech každej spoločnosti a jej rast je nevyhnutná diverzifikácia zdrojov. A aukcie dreva ju dokonale ponúkajú – predávajúcim aj kupujúcim ponúkame „nové a korektné trhy“. A to je odporúčanie pre tých, čo sa odmietajú zúčastniť aukcií dreva z rôznych dôvodov.

Množstvo subjektov využíva predaj prostredníctvom svojich stálych odberateľov. Dôvody nepoznám a nedovolím si tvrdiť, že je to neekonomické, nakoľko ceny za konkrétne drevo poznajú len oni ako predávajúci, kupujúci a kontrolné orgány spoločnosti – skutočnú sortimentáciu tie isté subjekty s vylúčením kontrolného orgánu. Lenže trh je živý, stále sa mení. Netvrdím, že len aukcia dreva je všade jediný transparentný spôsob predaja dreva s najvyššou konečnou cenou. Ak však subjekt cez aukciu predal drevo výrazne drahšie a napriek tomu naďalej predáva v „starých koľajach“, tak to už neviem pochopiť......

 

O Spomeňte nejakú perličku z aukcií dreva.

 

Občas sa stane, že nám predávajúci zavolá, že počas obhliadky dreva sa potenciálny kupujúci snaží "dohodnúť" nakupovať mimo aukcie za relatívne dobrú cenu. Cenu, za ktorú nakupuje tú istú guľatinu od istého subjektu, ktorý spravuje lesy občanov mesta. Samozrejme, vie prečo to robí, pretože ak predávajúci odolá takémuto "vábeniu", mnohokrát zistí, že po aukcii je konečná cena ešte vyššia ... konkrétne posledný takýto prípad sa nám stal minulý týždeň. Pýtam sa, o koľko prichádza rozpočet mesta, keď ročne ťažia v desiatkach tisícoch m³ dreva?

Preto odporúčam všetkým, aby si pozreli našu stránku www.aukciedreva.sk a zhodnotili, či práve pre Vás nie je takýto spôsob obchodovania lepší a prínosnejší. Na našej stránke nájdete všetky potrebné informácie v častiach "podmienky" a "aukcie". V prípade potreby Vám radi pomôžeme na našich infolinkách alebo prostredníctvom e-mailu.

 

O Začiatkom tohto roka ste pre vašich partnerov spustili nový projekt – nákup guľatiny s odloženým dátumom splatnosti. Osvedčil sa? A funguje aj naďalej?

 

Áno, tento projekt bol spustený, pokračuje naďalej a veľmi sa osvedčil. Týka sa výlučne aukcií dreva na stránke www.aukciedreva.sk . Približne 70 percent kupujúcich využíva túto možnosť a podľa ohlasov sú spokojní. V prvom rade môžu nakupovať a termín splatnosti môže byť 14, 30, 45 alebo 60 dní. Je to čas, kedy si môžu zabezpečiť ďalšie potrebné úkony, spracovanie kúpených drevín a tiež prípadne predať konečnému spotrebiteľovi, ak ním nie je kupujúci sám. Tým, že kupujúci momentálne nemusí viazať finančné prostriedky do dreva, vie ich „otočiť“ inde a dokáže ponúknuť vyššiu aktuálnu sume predávajúcemu. Predávajúci sú spokojní tiež, pretože im naša spoločnosť poskytuje záruky, týkajúce sa úhrad. V prípade, že by kupujúci neuhradil pohľadávku včas, tak naša spoločnosť zabezpečí úhradu predávajúcemu do piatich dní odo dňa skončenia splatnosti. Avšak môžem hrdo vyhlásiť, že takýto prípad sme zatiaľ nemali, pretože máme serióznych obchodných partnerov.

 

O Aké aktivity Lesníckej informačnej spoločnosti, a.s. môžu očakávať naši čitatelia v ďalších mesiacoch tohto roku?

 

Lesnícka informačná spoločnosť, a.s. plánuje najbližšiu dražbu cenných sortimentov dreva na november 2013. V prípade záujmu nás môžete kontaktovať prostredníctvom kontaktov, uvedených na stránke www.drazbydreva.sk. Táto stránka je určená pre všetkých, ktorí majú záujem maximálne zhodnotiť drevo prostredníctvom dražieb dreva. Zároveň ponúkame jednotlivým záujemcom aj naše konzultačné služby a poradenstvo, týkajúce sa oblasti nášho zamerania.

Našim cieľom je spokojnosť našich obchodných partnerov.

Zhováral sa Ján Fillo

 

 

 

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Periská boli vyhlásené za 64. významné lesnícke miesto: Kamennú púšť sa podarilo lesníkom premeniť na kompaktný les, miestni hovoria o malom zázraku

Periská boli vyhlásené za 64. významné lesnícke miesto: Kamennú púšť sa podarilo…

Aktuálne

Periská, prímestská časť Brezovej pod Bradlom, boli zaradené medzi významné lesnícke miesta na Slovensku. Lokalita bola kedysi kamennou púšťou, po...

Prečítajte si viac
Rezolúcia Rusínov zo Starinskej a Uličskej doliny: Vlastníci pôdy odmietajú návrh zonácie Národného parku Poloniny, požadujú vytvorenie Prírodného parku Poloniny – Nízke Beskydy

Rezolúcia Rusínov zo Starinskej a Uličskej doliny: Vlastníci pôdy odmietajú návrh zonácie…

Aktuálne

Zástupcovia 14 urbárov zo Starinskej a Uličskej doliny odovzdali dnes na Okresnom úrade v Prešove Rezolúciu Polonín. Chcú v Starinskej...

Prečítajte si viac
Komentár: Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov o kalamitu na Horehroní, už v roku 2022 však bolo potrebné hľadať riešenia na elimináciu rizík

Komentár: Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov o kalamitu…

Aktuálne

Posledné týždne sú poznačené výrazným záujmom médií a politikov (najmä opozičných) o kalamitu na Horehroní. Odznelo už veľa „zaručených“ informácií a ešte...

Prečítajte si viac
Slovenské problémy s vyplácaním agrodotácií: Procesné zlyhania v platobnej agentúre a problémový softvér eurokomisia zrejme nebude akceptovať

Slovenské problémy s vyplácaním agrodotácií: Procesné zlyhania v platobnej agentúre a problémový…

O čom sa píše

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč v pondelok 15. apríla vycestoval do Bruselu na rokovanie s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora