Prihlásiť

Na horúcu tému – verejné obstarávanie

Pozdravujem všetkých živnostníkov pracujúcich v lesnom hospodárstve. Neviem ako Vy, ale ja mám už toho zametania s nami plné zuby.

Tak ako mnohí z vás som tiež v našom Združení podnikateľov a živnostníkov v lesnom hospodárstve. Moje osobné skúsenosti, ktoré podobné budete mať isto aj vy, sú také, že nadarmo sme môj starý otec, otec a nakoniec i ja odpracovali celý život v lese a snažili sme sa ho obhospodarovať tak, aby po nás niečo zostalo. Nadarmo pretože zákon o verejnom obstarávaní toto všetko zničí. Vždy boli najlepší domáci furmani, ktorí urobili dobrú i horšiu robotu a na konci roku mohli povedať: „Splnili sme všetko, čo sme mali“.

 

Z ľudského hľadiska by som rád vedel, že akým právom nám úrad verejného obstarávania chce dosadiť do našich hôr iných dodávateľov? Vo väčšine prípadov takzvaní „dodávatelia a výhercovia zákaziek“ nevlastnia ani žiadnu techniku a robotu urobia so subdodávateľmi a zmiznú sa nabaliť niekde inde. Tá horšia robota zostane domácim. Aké právo majú páni úradníci zatracovať naše predchádzajúce roky driny?

 

Robíme za smiešne ceny, zatiaľ čo ich ďalší podraz je verejné obstarávanie. Takéto verejné obstarávanie môže fungovať v iných odvetviach, ako je napríklad stavebníctvo, kde uchádzač vyhrá ponuku napríklad na výstavbu bytovej jednotky, túto úlohu splní a súťaží ďalej. Lenže v lesnom hospodárstve to funguje úplne inak, keďže od pestovateľských prác cez ťažbu a odvoz dreva, tieto úkony so sebou úzko súvisia. Verejným obstarávaním tzv. nadpriemerných zákaziek rozbijú celý náš systém, ktorý sme roky budovali.

 

Náš vedúci už je na tom trochu lepšie a s vervou sa púšťa do ďalšieho boja, takže vás prosím poďme jemu i ďalším podobným pomôcť, kým nás tí „múdri z neba“ načisto nepoložia na kolená. Boli sme s naším výborom na podniku v Banskej Bystrici, aby sme naše problémy prerokovali. Čo sa týka cien a verejných obstarávaní, s tým súhlasili, že máme pravdu, ale oni s tým nemôžu nič robiť, a tak nám poradili obrátiť sa na ministerstvo. Ak sa však obrátime na ministerstvo, tak dostaneme odpoveď, že Lesy SR, š.p. sú v zmysle zákona o štátnom podniku samostatný právny subjekt a je to interná záležitosť tohto podniku...

Roman

 

Pomôže jedine spoločný tlak!

Roman, som rád, že si zareagoval na súčasný stav vo verejnom obstarávaní. Presne si to zhodnotil. Tvoje slová vychádzajú i z mojej duše. Týmto sa staviam do šíku proti úradnému molochovi a jeho neuváženým dôsledkom dopadajúcim na jednoduchých živnostníkov v našom lesnom hospodárstve. Spomínané úradné opatrenia nezohľadňujú skutočné podmienky v akých sa nachádza náš živnostenský stav. Veď uvedený návrh novely o verejnom obstarávaní vôbec nezohľadňuje, že nie všetci živnostníci majú svoje počítače, čiže sa nebudú môcť registrovať, a to nehovorím, že nie všetci sú počítačovo schopní, a potom sú jednoducho vyradení z verejného obstarávania.

Ďalej vidím problém v povinnom emailovom upozornení na potrebnú zákazku v určitej časovej etape vzhľadom na počet jednotlivých podnikateľských subjektov zo strany zadávateľa prác.

 

Samozrejme, veľmi rád by som privítal najviac avizovanú zmenu vo verejnom obstarávaní, a to vyraďovanie podozrivo lacných ponúk zo súťaže. Neviem, ale podľa doterajších skúseností som v tomto smere skeptikom. Len si uvedomujem, že vytvorenie minuloročného zisku Lesov SR bolo v prevažnej miere postavené práve na najlacnejších cenách za prácu pre živnostníkov a podnikateľov v lesnom hospodárstve. A ak sme poukazovali na túto skutočnosť, boli sme odmietnutí s tým, že zo zákona musia akceptovať najnižšiu ponuku, pričom bolo evidentné, že cena je neakceptovateľná.

 

V tejto súvislosti sa musím zmieniť o zadávaní prác firmám s nedostatočnými technickými i ľudskými zdrojmi, ktorí potom najímajú domácich živnostníkov za neakceptovateľné ceny za prácu. No keďže sú títo bez práce, iné im nezostáva len prácu prijať. Na rozdiel od politikov nebojím sa, že by bol nedostatok konkurenčných ponúk a že by sa ceny premršťovali.

 

Okrem toho chcem poukázať na dôležitosť referencií o konkrétnych firmách a živnostníkoch, ktorí sa hlásia do súťaží. Hovorím o nedostatočnej kontrole týchto referencií. V mnohých prípadoch je dopredu známy víťaz výberového obstarávania, pretože je favoritom niektorého štátneho zamestnanca na vyššom poste. Verejné obstarávanie je málo transparentné. Pri jeho vyhodnocovaní je slabá spätná väzba s ďalšími súťažiacimi subjektmi.

 

Je ešte veľa neduhov, ktoré trápia náš živnostenský stav, ale skúsme to napraviť spoločnými silami. Aj touto cestou apelujem, aby každý podnikateľ a živnostník v našich lesoch vykročil pod jednu strechu, a to pod Združenie podnikateľov a živnostníkov v lesnom hospodárstve. Pretože len v jednote je sila!

Ing. Jozef Hano

Združenie podnikateľov a živnostníkov pracujúcich v lesnom hospodárstve SR

 

 

 

 

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

O čom sa píše

Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25...

Prečítajte si viac
Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po prvýkrát bol použitý pre presnú identifikáciu problémového jedinca špeciálny softvér a drony

Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po…

Aktuálne

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) včera 26. marca vo večerných hodinách po...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora