Prihlásiť

Chceme sa naozaj rozplynú do iných odvetví?

Na otázku „Kam kráčaš slovenské lesníctvo“ je veľmi krátka a jasná odpoveď: tam, kam ho nasmerujú lúdia žijúci týmto odvetvím a  jej predstavitelia. Píše Ing. Marián Guniš, prednosta Obvodného lesného úradu Ružomberok.

 

Ak by som však chcel predpoveda vývoj na základe doterajších prežitých udalosti za posledné desaročie, asi by som skonštatoval vývoj smerujúci do zabudnutia a rozplynutia. Isteže, môj názor je veľmi subjektívny, každodenne vyhodnocovaný tým, čo vidím a počujem ( alebo čo nevidím a nepočujem), ale negatívnych príkladov svojho zmyslového, zrakovo - sluchového vnímania mám veľmi veľa.

 

Asi zle počujem, ak v hlavných večerných televíznych správach na napadnutie lykožrútom je podávaný najlepší liek na tuto skutočnos - nič nerobenie. A už vôbec nepočujem reakciu z lesníckej verejnosti o škodlivosti takéhoto vyjadrenia a popretie postupov, ktoré sa učia na všetkých stupňoch lesníckeho školstva. Postupov, ktoré sú v dejinách lesníctva až po súčasnos najlepšou vedeckou alternatívou pre ochranu lesa. Alebo azda zle počujem, keď v médiách sú spracovatelia náhodných ažieb v záujme ochrany lesa, nazývaný vrahovia stromov. Nič nerobi v napadnutých lesných ekosystémoch sa tu podáva ako nedotknutos panenskej prírody, miesto poukázania na zánik takýchto systémov. Možno aj zle vidím, ak vyhodnotenie moderných družicových multispektrálných snímok v teréne sa považuje pri posudzovaní stavu lesa div nie za škodlivé, nevierohodné a nedostatočné. Z roka na rok počúvam o dôležitosti mimoprodukčných funkcii lesa a jej ekonomického vyhodnotenia a medzitým už spoločnos obchoduje s emisiami a skleníkovými plynmi, ale so zdravotnou, vodohospodárskou, pôdoochrannou a inými dôležitými funkciami lesa sa nedeje vôbec nič.

 

Takmer každý mesiac počúvam o ekologických problémoch vo všetkých mienkotvorných masmédiách, ale na problémy v lesníctve počujem len populistické a neodborne osočovania. S rozumnými a odbornými argumentáciami, prípadne s vysvetľovaním pre širokú verejnos sa stretávam len v úzkych odborných kruhoch. A mohol by som pokračova ďalej, lebo takýchto príkladoch - počutého a videného, som zažil oveľa, oveľa viac.

 

Ak chceme otoči vývoj nášho lesníctva musíme okamžite zača kona minimálne v 3 rovinách: verejnej, ekonomickej a vo vlastnej stavovskej.

 

V prvej rovine musíme konečne poukáza, že úspešne hospodárenie v lesoch v prospech všetkých musí ma odborné základy a nie populistické vyhlásenia neodborných a masmédiami podporovaných skupiniek. Angažovanie sa vo veciach verejných nemôže predsa znamena popretie odbornosti, praxe, vedy a skúsenosti( napríklad zdravie je naša najväčšia priorita a cez to všetko, nezakladáme nezávisle organizácie v mene presadzovania si svojich postupov a príkazov pri liečení vírusových, srdcovocievnych alebo onkologických ochorení - spoliehame sa predsa na odbornos a skúsenosti lekárov, či nie?). Je paradoxom, že lesníci ako tvorcovia viacerých generácii lesných ekosystémov sú teraz posudzovaní ako ich ničitelia, s úmyslom zobra im ich prácu a rozhodovanie a da ju „zodpovedným“ ochrancom prírody. V práci s verejnosou sme úplne zaspali a učičíkanie sa našimi odbornými znalosami a pravdou, nás odsunulo v očiach verejnosti už ani nie na druhú, ale tretiu koľaj.

 

Najväčší paradox všetkých moderných ekonomických teórií

 

V druhej ekonomickej rovine musíme už konečne presta teoretizova a zača v praxi presadzova práva vlastníkov na ekonomické vyčíslenie mimoprodukčných funkcii lesa, vo vzahu ku všetkým užívateľom týchto funkcii. V dnešných trhových podmienkach a sile kapitálu sú hodnoty vytvorené obhospodarovateľmi lesov zhodnocované úplné niekým iným - čo je asi najväčším paradoxom všetkých moderných ekonomických teórii.

 

V poslednom rade si musíme pozameta pred vlastným prahom. To, že v práci s verejnosou na všetkých úrovniach sme pohoreli, som už spomínal. Je však ďaleko horšie, že sme nejednotní, nespája nás spoločný cieľ, vkradla sa medzi nás letargia a bezmocnos. Stratili sme úctu ku skutočným autoritám a každý sa hrá len na svojom piesočku bez ohľadu na dobro ako celku a získanie nadhľadu nad spoločnou vecou. A pritom za výsledky generácie našich predchodcov – lesníkov sa naozaj nemusíme hanbi! Je jasné, že ostala – našastie - v našom lesníctve prevaha dobrých vecí a samotných ľudí a že moje zhodnotenie je tak trochu jednostranné a veľmi krátke. Ak však nebudeme poukazova na nedobré stránky nášho života a nebudeme sa snaži ich odstráni v súlade s odbornými, verejne prospešnými a našimi stavovskými princípmi, tak sa naozaj rozplynieme do iných odvetví a lesníctvo ako také skončí tak, ako väčšina z nás isto nechce.

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

O čom sa píše

Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25...

Prečítajte si viac
Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po prvýkrát bol použitý pre presnú identifikáciu problémového jedinca špeciálny softvér a drony

Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po…

Aktuálne

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) včera 26. marca vo večerných hodinách po...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora