Prihlásiť

* KOMENTÁR: Keď len prirodzené zmladenie nestačí

Aj Mestské lesy a.s. Košice ako najväčší lesnícky subjekt tohto druhu na Slovensku majú v dôsledku dramatického pádu cien dreva veľké ekonomické problémy. Podľa riaditeľa spoločnosti Ing. Juliána Tomaštíka len s ažkosami skončia rok 2009 aspoň na nule. Napriek tomu zorganizovali spoločne s hnutím Pro Silva Slovakia po ročnej prestávke opä vydarený Lesnícky deň Pro Silva.

Zúčastnilo sa na ňom 55 lesníkov z celého Slovenska, čo je o niekoľko desiatok menej účastníkov ako pred dvoma rokmi. Škoda, pretože aktualizačný moment podtitulu podujatia „ako príspevok k riešeniu ekonomickej krízy v lesníctve“ mal by dostatočne silným motívom prija pozvanie na akciu a pozorne načúva prezentovaným postupom z úst slovenského lídra hnutia Pro Silva prof. Milana Sanigu z Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene.

 

Bolo čomu načúva a o čom diskutova. O princípoch nákladového pestovania lesa sme už v našom časopise písali. Práve v čase krízy nadobúda ich rešpektovanie a uplatňovanie v lesníckej praxi ešte väčší význam, pretože sú založené na užitočnej zásade: Investujme peniaze do lesa len tam, kde to les skutočne potrebuje. Skrátka, používajme peniaze v lese maximálne efektívne.

 

Podľa profesora Sanigu to znamená jediné. Ak lesník skutočne dobre pozná jemu zverené porasty a zákonitosti daného ekosystému, môže v nich naplánova relatívne lacné a maximálne účinné pestovné opatrenia. Znie to možno jednoducho, ale ako ukázali spontánne reakcie účastníkov v priebehu terénnej pochôdzky a po absolvovaní debát na piatich exkurzných objektoch v porastoch Polesia Opátka pri Košickej Belej, niektorí kolegovia ešte stále nedokážu pochopi, že vo vývoji lesného porastu je potrebné vníma dve etapy – nákladovú a výnosovú. Už dnes je totiž možné na základe skúseností aj kolegov zo zahraničia diferencova zásahy do mladín, žrďkovín a žrďovín podľa ich kvality. Kvalita sa dá v štádiu mladín urči podľa známych kritérií – počtu jedincov na hektár a počtu kvalitných jedincov v hornej vrstve na meter štvorcový. Investovanie do niekoľkých výchovných zásahov v prípade nekvalitných mladín, žrďkovín a žrďovín je neefektívne. Účinnejšie je zrealizova jeden, ale silnejší zásah.

V prípade kvalitných mladín sa zasa oplatí investova do dvoch čistiek za decénium. Stále ale platí rovnica, že ušetrené, resp. správne investované peniaze v nákladovej fáze vývoja porastu sa vrátia múdremu hospodárovi v jeho výnosovej fáze.

 

Múdry hospodár je podľa slov profesora Sanigu ten, kto na základe poznatkov o nákladovom hospodárení v lese dokáže využíva produkčnú schopnos stanoviša a rastovú schopnos drevín, ktoré sa na ňom nachádzajú.
A platí to aj vo výchove tenkých a hrubých kmeňovín. Vystupňovaním ich hodnotovej produkcie v diferencovaných porastoch sa dá efektívnejšie zhodnoti porastová zásoba a zároveň tento prístup umožňuje flexibilné premiestňovanie odoberania zásoby drevnej hmoty v porastoch. V lese vekových tried takéto niečo možné nie je, navyše sa stanú v budúcnosti podľa odborníkov priveľmi rizikovými z hľadiska ich rozpadu i viazanosti uhlíka.

 

Skúsenosti zo súčasnej lesníckej praxe ale ukazujú, že taxátori i lesníci sú stále viac upätí na schematické prístupy, v ktorých namiesto včasného rozvoľňovania korún v hlavnej úrovni ich podväzujú nízkym prebierkovým percentom. Ukracujú les aj seba o jedince s inými, neporovnateľne priaznivejšími hrúbkovými dimenziami, aké dosahujú dnes. Diferencovaný les s premyslene uplatňovaným nákladovým obhospodarovaním je východiskom aj a práve v čase krízy, pretože v ňom dokáž lesníci pružnejšie reagova na vývoj na trhu z hľadiska dopytu po konkrétnych sortimentoch.

 

Mohlo by sa zda, že zatiaľ sú všetky tieto informácie, poznatky a deklarácie odsúdené na to, že budú iba „zamotáva šišky“ budúcim inžinierom a bakalárom v skúškovom období na lesníckej fakulte, alebo že budú len znova a znova prezentované na podobných podujatiach ako bol Lesnícky deň Pro Silva 2009 na teritóriu obhospodarovanom košickými mestskými lesmi. Profesor Saniga a jeho spolupracovníci chcú ale vývoj posunú ďalej čo najskôr predovšetkým vypracovaním hlavných modelov hospodárenia v tomto systéme lesníckeho myslenia. Pretože v ňom už zďaleka nestačí len znižova náklady na obhospodarovanie lesa podporou prirodzeného zmladenia prostredníctvom presvetľovacích rubov.

 

„Musíme ís v tejto snahe vyššie, pozera sa pritom hore, do korún stromov,“ výstižne pomenoval podstatu celého snaženia profesor Saniga. „Musíme rozviaza lesníkom ruky, pretože les, to nie je len drevo, ale aj voda a viazaním uhlíka aj významný stabilizátor klímy. Ešte si stále dostatočne neuvedomujeme, že až 53 percent z celkového množstva uvoľneného uhlíka dokážu viaza práve lesné porasty. Z jednej tony betónu sa voľní do atmosféry toľko uhlíka, koľko dokáže viaza 12 árov 60-ročného bukového porastu. Tieto poznatky budeme musie všetci zača bra do úvahy,“ zdôraznil ďalší rozmer nákladového pestovania lesa, ktoré nie je iba východiskom, ako môžu lesníci do určitej miery eliminova dopady ekonomickej krízy, ale aj východiskom pre celú spoločnos v hľadaní odpovede na otázku, ako vyrieši problém skleníkových plynov a globálnych klimatických zmien.

 

Preto musia dosta vizionári typu profesora Sanigu v slovenskom lesníctve väčší priestor a podporu ako doteraz. Ich snaženie už nemôže by založené len na osobnom presviedčaní a vysvetľovaní. Implementácia ich poznatkov do reálnej lesníckej praxe si vyžaduje od kompetentných prijatie dostatočného legislatívneho rámca, ktorý bude fungova ako ucelený a všeobecne rešpektovaný systém.

 

Ak majú ľudia zodpovední za ďalšie smerovanie slovenského lesníctva problém stotožni sa s nákladovým pestovaním lesa, mali by vysvetli prečo. Ak s tým problém nemajú, mali by kona. Je najvyšší čas. Ten nepočká!

 

Štefan Čukan

Diskusie na serveri Lesmedium.sk zostáva prístupná pre všetkých čitateľov. Pre vkladanie príspevkov je nutná registrácia pomocou e-mailu. Pravidlá diskusií na Lesmedium.sk (Kódex diskutujúceho) a stručný návod ako sa registrovať nájdete tu .

Hlavné správy

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Anketa časopisu LES a Letokruhy k dnešnému Dňu učiteľov: Môj najobľúbenejší pedagóg

Aktuálne

Dnes, v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského, si pripomíname Deň učiteľov. Pri tejto príležitosti sme oslovili lesnícku verejnosť s anketovou otázkou:...

Prečítajte si viac
Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú - prednostne ťažia aktívne chrobačiare

Kritika štátnych lesníkov za lykožrútovú kalamitu na Horehroní: LESY SR reagujú -…

Aktuálne

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na...

Prečítajte si viac
Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

Anketa Strom roka 2024 otvorená: Nominácie je možné zaslať do 25. apríla

O čom sa píše

Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25...

Prečítajte si viac
Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po prvýkrát bol použitý pre presnú identifikáciu problémového jedinca špeciálny softvér a drony

Zásahový tím usmrtil medveďa, ktorý útočil na ľudí v Liptovskom Mikuláši: Po…

Aktuálne

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) včera 26. marca vo večerných hodinách po...

Prečítajte si viac

Naši partneri

Silvarium.cz DYAS.EU PEFC Slovakia Drevo burza

Fytofarm Merimex Pro Populo Poprad Slovenská lesnícka komora