Lesmedium

Lesne pozemkove spoločenstvo

autor: Monika
Zdravim vas potrebovala by som zistit jednu vec otec je vlastnik lesa ktorý teraz spada pod pozenkove spoločenstvo( podla noveho zakona - Stanovy PS ) Spoločenstvo urobilo tažbu z jeho parceli bez jeho suhlasu cca približne 40 kubikov ako vlastnik ma pravo na drevo ak by si ho chcel zobrat ako palivove drevo? ked ho nechce predať, a pokial je on vlastnik a drevo si berie na vlastnu spotrebu je mozne aby mu spoločenstvo PS jeho drevo davalo na fakturu aby za neho zaplatil dan ?
sekcia: Archívne fórum, 25.8 2015 17:14
autor: neznámy
otec nie je vlastníkom lesa v podiele 1/1 ani dreva ale je len členom pozemkového spoločenstva. Súhlas na vyrub dava OLH, ako sa nakladá s drevom určuje zmluva alebo stanovy a hlavne výbor PS ak nie predseda
25.8 2015 18:28
autor: neznámy
Obavam sa, ze Monikin otec JE vlastnikom lesa v 1/1, (teda je to jeho sukromny les), ktory "spada" pod pozemkove spolocenstvo.
Na vychodnom Slovensku, konkretne v okr. SK je takmer kazde pozemkove spolocenstvo kombinaciou klasickeho urbaru a sukromnych vlastnikov lesa. Monikin otec ma zrejme smolu.
25.8 2015 21:55
autor: neznámy
Ak si z okresu SK privítal by som ak by si preposlal kontakt na bardejov.pas@gmail.com
25.8 2015 22:29
autor: neznámy
Monika, nenapísala si to presne. Čo to znamená, že les spadá pod pozemkové spoločenstvo? Znamená to, že je členom spoločenstva?
Ak je členom spoločenstva, tak má nárok na podiel zo všetkých lesov spoločenstva a nielen zo svojho. A takisto všetci ostatní členovia. Nezáleží na tom z koho parciel sa rúbe a zo zákona nie je ani žiadne prednostné právo na drevo z vlastného lesa.
Nuž predpokladám, že je členom pozemkového spoločenstva podľa zákona 97/2013. Tento zákon pokiaľ ide o vlastníctvo drevnej hmoty, teda stromov v lese urobil "vyvlastnenie" stromov v prospech spoločenstva.
Pýtaš sa, či je možné, aby otec dostal drevo na faktúru a aby zaň platil daň.
Áno je to možné. Predpokladám, že vaše spoločenstvo je pokiaľ ide o výšku obratu (zjednodušene povedané príjmov z predaja) také veľké, že sa muselo stať platiteľom DPH. A tak práve preto, že je vďaka zákonu vlastníkom dreva, tak ho musí predávať aj s daňou z pridanej hodnoty. Ak by to náhodou urobilo aj tak, že za samotné drevo by nič neúčtovalo, malo by účtovať minimálne hodnotu prípravy dreva na odber (zoťatie stromov, priblíženie na miesto odberu, prípadne popílenie na metrovicu). No a k takto vypočítanej hodnote musí platiteľ DPH teda spoločenstvo pripočítať ešte aj daň z pridanej hodnoty.
Pre niektoré spoločenstvo môže byť výhodnejšie ak je platiteľom DPH a teda aj pre jednotlivých členov a to aj pre tých, ktorí musia zaplatiť aj to DPH, lebo sa im to vráti iným spôsobom. Netvrdím, že tak je to aj vo vašom prípade.
Ak by prijímalo spoločenstvo platbu v hotovosti muselo by pracovať s registračnou pokladnicou. Predaj na faktúru, teda aj vlastným členom je teda pre spoločenstvo lacnejšie. Nehovoriac o tom, že predaj v hotovosti znamená aj organizačné nároky spojené s uchovávaním peňazí a podobne. Všetko záleží od konkrétnych podmienok a možností zástupcov spoločenstva. Či sú zamestnaní a funkcionárčia vo svojom voľnom čase a podobne.
26.8 2015 9:52