Lesmedium

Palivové drevo

autor: Katka
V zákone 97/2013 sa píše: "Pomer účasti členov spoloč. na výkone práv a povinností vyplývajúcich z členstva v spol. je vyjadrený podielmi na spol. nehnuteľnosti."

Ako začiatočník sa chcem opýtať skúsenejších na fóre, či toto právo platí aj pri prideľovaní dreva na člena.

Vysvetlenie - mám napr. 3 podiely /hlasovanie=3hlasy/, ale nárok len na rovnakých x m3 dreva ako ten, čo má napr. 0,25 podielu. Za r. 2014 je spoloč. v strate, teda ja mám 12x väčší dlh oproti členovi s 0,25 podielom,/zisk=drevo rovnaký, dividendy=0/ čo sa mi zdá nespravodlivé a výbor nie je o tom ochotný diskutovať.

Ako sa to rieši v iných spoločenstvách? Za odpoveď ďakujem.

sekcia: Archívne fórum, 22.2 2015 19:28
autor: neznámy
Svoje práva, ale aj povinnosti máte jednoznačne podľa veľkosti podielu. Zisk, ale aj dlhy si delíte podľa veľkosti podielu.
23.2 2015 7:13
autor: neznámy
Katka

zakon hovori ze ucast clena na pravach a povinnostiach sa rovna velkosti podielu clena v spolocenstve.

Vasim prolblemom je ze kazdy clen dostava rovnako velky podiel dreva a nie su zohladnene hore citovane zakonne podmienky.

u nas v spolocenstve to mame riesene tak ze: (uvediem priklad) na 100 ha mame planovanu tazbu 1000 m3, cize na 1 ha pripadne 10 m3 dreva. clenovia si mozu narokovat na drevo podla velkosti pozemkov cize kto vlastni 5 ha dostane 50 m3 kto 0,5 ha dostane 5 m3 dreva. za drevo musi zaplatit povolenku, ktora je rovnaka pre vsetkych a vztahuje sa iba na mnozstvo ktore mu pripada. tieto peniaze nam sluzia na chod spolocenstva. vsetko uctovne vedene. Toto je rozhodnutie zhromazdenia, cize nas clenov, je to prejav slobodnej vole, nie nariadenie nejakeho zakona.

Pokial ide o vas problem:
drevo dostavate kazdy rovnako. predpokladam ze kazdy platite rovnako za rovnake mnozstvo dreva.
- je tu teoreticka moznost, ktora z vasej otazky nevyplynula, ze spolocenstvo nepriznava svojim clenom zlavnene drevo ani cenovo ani co sa tyka mnozstva a kazdy si moze kupit drevo teoreticky za trhovu cenu, cize zamerom je dosiahnut co najvyssi zisk bez ohladu na to ci si drevo kupy clen alebo neclen
zo zisku si potom delite dividendy(podla velkosti podielov), pokial zisk dosiahnete. (mam podiel v spolocenstve kde to funguje takto)
Tato forma obhospodarovania nie je protizakonna.

z vasho prispevku nie je zrejme preco nedosahujete zisk, ale stratu, na konkretnejsie vyjadrenie by bolo potrebnych viac informacii.

pokial si ale myslite ze ste ukrateny na svojich pravach voci mensim vlastnikom, moja rada by znela:
vlastnici ktory vlastnia vacsie podiely by nemali suhlasit aby o nich rozhodovali mensi vlastnici, preto by som sa s nimi porozpraval, navrhol obhospodarovanie ktore by zohladnilo velkost podielov, vsak hlasovat sa o nich bude tiez podla velkosti podielov, cize hlasuju o sebe. vsak vas hlas sa vyrovna 12 tim 0,25, cize sam prehlasujete 11 takych podielnikov.

u nas v spolocenstve boli v spociatku tiez problemy s tym lebo ludia nechapali preco nemaju narok na viac dreva ako im pripada, mensim vlastnikom sa nazbiera napr. fura dreva raz za 10 rokov, no oni by chceli kazdy rok tu furu. ja ako najvacsi vlastnik mi pripadne napr 3 fury za rok. tak som im vysvetlit pokial oni chcu 10 nasobok toho co im pripadne v danom roku, budem to chciet aj ja a odveziem si 30 fur dreva, lenze tolko dreva sa v lese nenrastie kolko by kazdy potreboval.

forma ktoru som vyssie opisal je jedno z najspravodlivejsich, my ho realizujeme na vymere do 200 ha, s vlastnikmi okolo počtu 100, kde mame mnozstvo a kvalitu drevnej hmoty skor podpriemernu, ktora aj vdaka drevinovemu zlozeniu je vhodna skor na vlakninu a palivove drevo. V kazdom urbari to treba riesit inak, som clenom 4 spolocenstiev a ani v jednom to nie je rovnake.


23.2 2015 10:02