Lesmedium

Nieje OLH ako OLH

autor: Juraj
Dosť by ma zaujímalo do akej miery zodpovedá OLH za svoje rozhodnutia.

Rozpíšem aby som priblížil situáciu:

Vlastním ťažbovú spoločnosť a podarilo sa mi dostať do konkrétneho spoločenstva kde je OLH /špecialista/.

Hneď pri našej prvej spolupráci mi pán odborný dokázal kde je jeho odbornosť - označovanie stromov a ťažieb závisí vraj len na mojej štedrosti voči jeho osobe. Z chuti som sa mu zasmial a naša komunikácia bola už len z nutnosti.

No ale aby som sa dostal k veci pri označovaní kalamity /suchárov/ na ploche 0,4 ha bolo cca 60 kusov dospelých stromov smreka z toho bolo zhruba polovica suchá. Vyschlo to dosť rýchlo zhruba za 1,5 roku - čiže silné napadnutie to dokazovali aj zelené koruny a opadaná kôra z kmeňov.

Pán odborný behal so sprejom po poraste a označoval

sucháre, pričom ho predseda zahriakol a naliehal na neho aby sa to označilo celé - tie stromy boli rostrúsené čiže žiadny hlúčik by z toho neurobil.

Predseda argumentoval? treba to urobiť celé, ved pri dorube /čo podla LHP malo biť do 4 rokov/ sa zničia stromky a bude treba všetko robiť dvakrát.

Pánko si postavil hlavu a začal vysvetľovať že on je odborník a nie mi. Tak ostalo po jeho.

Čo čert nechcel do roka uschol aj zbytok porastu. Tak teda bolo jeho naliehanie namieste?

Spoločenstvu spôsobil škodu že namiesto čerstvej hmoty muselo predávať suchú, a nehovoriac o poškodení už zalesnených stromkov.

Viem že predvídať vývoj kalamity nieje jednoduché ale tam to bolo viac než jednoznačné.

Preto ma zaujíma či je možnosť pánkovy pohroziť nejakou pokutou alebo niečím iným aby sa začal správať tak ako sa OLH správať má.

sekcia: Archívne fórum, 17.2 2015 22:55
autor: neznámy
povinnosti aj zodpovednosť OLH stanovuje zákon, ak dôjde k porušeniu zákona je ten kto to spôsobil braný na zodpovednosť či je to OLH alebo predseda ( teda zástupca subjektu). Ak OLH postupuje podľa zákona a subjekt jeho príkazy, projekty, v prípade ťažby dreva - súhlasy s manuálmi na základe vyznačenia ks v teréne a pod. nedodržiava zodpovedá nie OLH ale subjekt. Ak OLH núti subjekt hospodáriť aj za cenu porušenia zákonov zodpovedá za to OLH. Je to jednoduché a ak si naštudujete zákon pochopíte, inak sa zbytočne budete dohadovať a pritom jemu i Vám by malo ísť o ťažbu a pestovanie - teda o hospodárenie v lese za účelom jeho zveľadenia, ak ste rozumní myslíte i na deti a vnúčatá. Dnes každý totiž vidí iba zisk a tak rok 1958 je blízko, niečo podobné sa totiž dialo vtedy a preto musel nastúpiť štát s možnosťami, aké mu vtedajšie zriadenie dovolilo.
18.2 2015 12:56
autor: neznámy
Najväčšou chybou je to ,že ,,OLH " sa montujú ešte ,vlastne a to hlavne ,aj do predajov!! Nehovoriac,že majú vlastné firmy na obchodovanie z drevom. A tak ak je treba kvalitný buk,značí buky,ak dub, značí duby,ak je dopyt po jelši,narýchlo sa vyznačí,/vyrobí kalamita / jelše......
Je to poriadný betón,keďže pracovníci lesných úradov s nimi popíjajú kávičku.Každý s každým je kamarát,resp.je niečím zaviazaný,či na neho niečo vie !

Nepohneš s tým,jedine,že ho majiteľ kopne do zadku !!!
18.2 2015 15:02
autor: neznámy
Ale do predaja sam sa nemôže montovať, záleží ako uzavrú zmluvy, predsa drevo si predám ja sam komu chcem a ako chcem ( urbárnici podľa rozhodnutia členov ). Z praxe viem, že ľudia neovládajú základné informácie, málo diskutujú so štátnou správou ( pravda je tiež, že táto je v súčasnosti skoro mrtva, ale najdú sa starší služobne čo to vysvetlia, alebo komunikácia so súsedmi chýba) a potom to takto dopadá. Združenie neštátnych vlastníkov lesa je slabé, ak by bolo funkčné a zaujímavé pre členov, ľudia by sa zaujímali o členstvo, ale všetko ide na Slovensku ako sane na blate. Existuje stránka ZVL, ale podľa mňa je tam malo informácii pre vlastníkov, obhospodárovateľov lesa i OLH.
18.2 2015 16:29
autor: neznámy
neprihlásenému
asi žijete ďaleko od realityŽiaľ,ak LOH zistí,že by mu z ťažba nič,nemalo ,,kvapnúť " tak jednoducho na tento rok nič nevyznačí/má na to právo/
Česť výnimkám !
19.2 2015 9:22
autor: neznámy
Mne sa páči život OLH na subjekte-100ha, kde je predpis PSL-LHP 0 m3, slovom nula. Prečo takto si nemôžem užívať inštitút OLH aj na 2000 ha?!
19.2 2015 10:59
autor: neznámy
Sumar prosím vysvetlite život OLH na subjekte 100ha, kde je predpis PSL-LHP
0 m3, to nepoznám.
19.2 2015 17:13
autor: neznámy
Prečo vám tak vadia OLH-áci? Nemôžete si robiť čo chcete? Ťažko sa vám kradne?
20.2 2015 22:27
autor: neznámy
OLH-darmožrači ktorych musim platiť,aby som neporušil zakon.Čakam ,že tento štat uzakoni na každe dvere sukromneho domu,bytu- vratnika aby som ho platil.
21.2 2015 21:39
autor: neznámy
Tak predsa len ide o to aby ste si mohli robiť v lesoch čo chcete a aby nebola nad vami kontrola!!!
21.2 2015 21:47
autor: neznámy
Je to tak. Ako uviedol Juraj. Jeho slová "vlastním ťažbovú spoločnosť" hovorí za všetko. OLH mu zrejme nejde na ruku , robí podľa zákona , on nemôže robiť to čo chce tak je OLH zlý. Len preto , že nechce aby taký ako on šafárili v lesoch hoc aj súkromných. Myslím , že on by najradšej zrušil aj políciu , lesné úrady , súdy. Len preto aby ako vlastník ťažbovej spoločnosti mohol robiť čo chce ,veď on vie rubať stromy tak je odborník na všetko. OLH chráni majetok ostatných vlastníkov aj proti takýmto novovzdelancom a "odborníkom" na všetko.
22.2 2015 8:14
autor: neznámy
Kameň úrazu je v tom, že OLH je platený vlastníkom lesa!!!
22.2 2015 10:24
autor: neznámy
Pán neprihlásený z 22.2. 8.14, vlastním ťažobnú spoločnosť ktorá sa zaoberá ťažbou dreva - nie kradnutím dreva a devastovaním lesov. Takisto sa zaoberá pestovaním a výchovou lesa. Ja nemám záujem nič kradnúť, s dotknutým pánom OLH sa stretávame na výmere cez 1000 ha, v lokalite som domáci a opakujem sa nemám záujem aby sa v lesoch hospodárilo v neprospech lesov, ja som zato aby sa lesy zachovali aj pre tých čo prídu po nás. Uráža ma postoj určitých OLH že pokiaľ mu nedáš do vačku tak ti bude robiť všemožne naprotiveň.
A ešte pane to že mi nadávate do nevzdelancov nieje celkom namieste aj ja mám lesnícke vzdelanie a to či som odborník nech posúdia druhý na základe mojich výsledkov
22.2 2015 10:43
autor: neznámy
Neprihlaseny je debil ktorí nechce nič pochopiťZa cudzie peniaze na cudzom pozemku realizuje svoje vyštudovane dvojzmysli.OLH+predseda su največši zlodeji.
22.2 2015 21:54
autor: neznámy
Duro, pravdepodobne máš zlú skúsenosť, ale nemôžeš hádzať všetkých do jedného vreca, lebo urážaš aj tých čo sú slušní. Nie všade je to tak ako ty hovoríš.
23.2 2015 9:37
autor: neznámy
Je na vlastníkoch, aby si spravili s nepoctivcami poriadok, či s predsedami, alebo OLH-akmi, ťažbármi, resp. odberateľmi. Nikto iný to za nich nespraví, ani úrady, ani polícia.
23.2 2015 9:41
autor: neznámy
nechapem co Tu riesite.ak sa ťažbarovi nepozdava OLH tak nech sa poradi s vlastnikom lesa.ten predsa hospodari.ak vlastnik doveruje OLH tak je To asi v poriadku ak nie ma moznosti zohnat si ineho.vsetko zalezi od konkretnych ludi.nie vseobecne-ťažbar-OLH- vlastnik(predseda).kazdy zodpoveda za nieco ine.vsetko je o luďoch...
23.2 2015 22:16
autor: neznámy
Presne tak ako píše raroh.
24.2 2015 6:47
autor: neznámy
Raroh máš pravdu, predseda ju dôchodca a úplný laik čo sa tika lesa a hospodárenia v ňom. Ja som taktiež vlastník a keď predsedovi niečo poviem na túto téme tak ma uzemní s tím že tento OLH je u nás už dlho aj keď má chyby ale vždy to akosi fungovalo. Preto som na úplnom začiatku položil otázku či je nejaká možnosť trochu usmerniť OLH-ka. Aby začal robiť čo má a nie aby nastrkoval dlane.
24.2 2015 18:24
autor: neznámy
Tak treba vymeniť predsedu a aj OLH-áka!
24.2 2015 23:41