Lesmedium

Jak získat lesní pozemky po prarodičích

autor: Mara

Už jsem pročetla celou diskuzi, určitě je zde dost zajmavých a užitečných odpovědi.

Potřebuji poradit , pokud tedy někdo může.

Moji prarodiče pocházeli ze Slovenska . O tom, že jsme se mohli jako potomci přihlásit o pozemky jsem zjistila až v červnu 2014 . Vím, že děda měl podíl v Urbare .Protože jsem nevlastnila žádné doklady, pátrala jsem v archivech ( podle rady z tohoto fóra ) Doklady jsem našla ,dokonce se jmény, výměrou a podíly.vlastníků Dále zápis , který se týkal odevzdání lesů podle zákona 2/1958 Krajské správě lesů .

PKV hledám, protože mě posílají z jednoho KÚ na druhý , Tak nevím , jak postupovat dál a přihlást se k lesním pozemkům. Je fotokopie z archívu úřední doklad použitelný k dědickému řízení?

sekcia: Archívne fórum, 30.1 2015 16:15
autor: neznámy
Dedičské konanie musí prejsť,na to , aby Ste mali svoje vlastné LV-list vlastníctva, a pritom netreba byť trochár, treba do toho zatiahnuť právnické kancelárie, napr. v oblasti východu SR viem Vám dohodiť právničku.../ Ktorá rieši aj madarských židov z Budapešti ktorí tu vlastnili majetky...
30.1 2015 16:27
autor: neznámy
ak podavate na sud navrh na prejednanie dedicstva po predkoch, nepotrebujete uradne doklady z katastra, staci uviest o ktore pozemky sa jedna, sud si ich aj tak vyziada a preskuma ci naozaj patrili vasim predkom a prideli konanie notarovi. vy ale musite vydokladovat ze ste dedicom, resp. potomkom porucitelov ktorych dedicstvo chcete v dedicskom konani prejednat (rodne listy, resp. umrtne listy predkov, zostavit nieco ako rodny strom)

pokial sa ale jedna o vacsi majetok, a nepoznate legislativny proces, je lepsie to niekomu zverit, ako pisal sumar, viem tiez o pravnikoch alebo aj niektore realitky pomahali v skumani po nehnutelnostiach, poznam pani z budapesti co tiez takto postupovala.
30.1 2015 16:46
autor: neznámy
Pozdravujem predrečníka, vďaka za fundovanejšiu odpoveď.
30.1 2015 17:12
autor: neznámy
Čo ak to dedičstvo, ktoré mi napr. patrilo, má už niekto iný? Vieme predsa, ako to a dovolím si povedať na celom Slovensku prebiehalo.
30.1 2015 22:00
autor: neznámy
aa

neviem presne na co myslis? ci tvoj pozemok nebol skonfiskovany? preto je lepsie sa obratit na pravnika.....

poznam pripad kedy boli pozemky pridelene na zaklade krivych svedectiev, ako ked pan narodeny v roku 1947 dosvedcil ze jeho sused kupil v roku 1945 podu v chotari, v 90 rokoch sa urobilo vela krivdy, a v takej miere ktora by si ziadala trestat nie vyvolenych na panskych stolickach ale celu generaciu ktora to dopustila.....

zoberte si priklad ked ste si podali navrh na prejednanie majetku a do navrhu ste zapisali vsetky pozemky v dedine patriace osobe menom xy. lenze tym istym menom sa volali v dedine este dalsie dve osoby (tiez zosnule) a podedili ste aj ich pozemky lebo ani sud, ani notar sa vam na to nepozrel, a pokial clovek nevie v tom chodit, nepozna svijich predkov, nevie narabat s PKV, pozrie sa cez katasterportal ci ta osoba nieco nevlastni a pod takym menom uz nikto nic nevlastni a ostanete v domnienke ze prastarky uz nic nemal.

viem to z vlastnej skusenosti, siesty rok sa sudim o vydanie dedicstva pre pozemky stareho otca, ktore boli takto podedene inou osobou.....esteze notar za to nemoze....
30.1 2015 22:57
autor: neznámy
Mara, problém sa určite dá riešiť, všetky odpovede v zásade majú pravdu, ale ak chceš kvalifikovanú a konkrétnu odpoveď musíš uviesť viac údajov. Preto je najlepšie riešenie komunikovať e-mailom. Môžem ti poradiť ak máš záujem napísať na janborsky@centrum.sk.
30.1 2015 23:40
autor: neznámy
Prevažne väčšia časť pozemkov bývalých urbárskych gazdov a želiarov, sa nadobúdala vydržaním.
Nie na pôvodných vlastníkov, ale ich dedičov.A tam sa narobilo mnoho chýb, Záležalo od výšky dedeného podielu, ale aj od toho, či ľudia, ktorí zostavovali zoznamy budúcich nadobúdateľov vlastníckych podielov, poznali dedičov po pôvodnom vlastníkovi.
Druhý dôležitý moment bol v nedeliteľnosť podielu pod 2000 m2.
Tak sa stalo, dedičom sa stal jeden a často bez súhlasu -vzdania sa podielu iného spoludediča.Hoci zákon na toto pamätal, realita je iná.
Sú však aj mnohé prípady, vychádzam z vlastných skúseností, že tí, ktorí boli vo výbore nedôsledne dodržiavali predpísané zákony.
Ani v tom čase zákon nepripúšťal, aby mohla podiel nadobudnúť nepríbuzná v priamej línii osoba.
Neviem , ako to bolo v prípade darovacej zmluvy.
Píšete, že sa 6 rokov súdite o majetok -notár zato nemôže.
Práve o tom som písala.
Aj my sme mali prípad presne taký istý. Mali sme šťastie, že ten, ktorý majetok neoprávnene nadobudol notárovou chybou súhlasil s nápravou.
Švagor všetko doriešil k spokojnosti obidvoch.

Máme však iný prípad kde majetok bol vydržaný.. Notár mi odporučil najideálnejšie urovnanie darovacou zmluvou. Navrhla som takúto možnosť s tým, že uhradím všetky náklady.Časť nesúhlasí.
Tak je tu žaloba o určenie vlastníckych vzťahov. Nie určovacia žaloba.To je však na veľmi dlhé lakte.
Ak notár spôsobí chybu,_dedičské konania, je možné vymáhanie náhrady cez
ministerstvo spravodlivosti.

Píšete o krivdách . To bolo bežné aj v minulosti, prečo by to nemalo byť aj teraz..
To je dopad nedôslednosti a možno ľahostajnosti.alebo neovládania svojej práce, na všetkých pozíciách terajšieho fungovania našej spoločnosti.
Teraz nepotrebujete mať predpísané vzdelanie ako to bolo v minulosti, stačí sa zapracovať a z vás sa stane odborník aj keď ste cukrár na pozícii majstra,v strojárskej výrobe, ...
Pred štyrmi rokmi som sa rozhodla nekompromisne poukazovať na všetko, čo nie je v súlade s platnými zákonmi.
Myslíte že vyhrávam tento súboj,? Záleží od sily protivníka,myslím tým výškou konta a konexiami na tých najvyšších miestach.
.
31.1 2015 7:37
autor: neznámy
bol som trosku ironicky ked som pisal ze notar za to nemoze.

si predstavte ze v ten isty den boli prejednane u dvoch notarov traja menovci a tie iste nehnutelnosti. notar u ktoreho som mal konanie v ten isty den prejednaval druhe dedicstvo s tymi istymi pozemkami a rovnakym menom. ale on to v pohode prejednal dva razy.

z katastra nam prisla odpoved ze nam dedicstvo nevedia zapisat lebo boli prejednane v inom konani, tak sme sa pustili do patrania a zistili sme co sa stalo. s jednym dedicom sa dohodnut dalo, ale ten na koho sa pozemky zapisali nechcel o tom ani pocut, dokonca aj notar ktory to prejednaval priznal ze urobil chybu ked som mu ukazal pozemno kniznu vlozku, ale vzdat sa dedicstva moze len dedic, preto to tahame uz 6 rokov.

to vymahanie nahrady cez ministerstvo spravodlivosti? to ako presne myslite?
31.1 2015 8:28
autor: neznámy
.ohlásim sa v podvečer, alebo zajtra.
31.1 2015 8:43
autor: neznámy
Pozrite si zákon 514/2003 ,a jeho novelizáciu , asi z roku 2012-2013.
Tam by ste to mali nájsť. Ak nie, spýtajte sa priamo na MS SR.
31.1 2015 17:29
autor: neznámy
dakujem
31.1 2015 21:17
autor: neznámy
pravny predpis som precital, ten ma este len caka....

mojmu navrhu prvostupnovy organ vyhovel, lenze bolo podane odvolanie a cakam na rozhodnutie druhostupnoveho organu. vsetko sa to taha velmi dlho a mam pocit ze sa rozsudku nedozijem,
1.2 2015 10:00