Lesmedium

Spolocne obhospodarovane nehnutelnosti

autor: Miro
zdravim vas,

chceme zalozit nove pozemkove spolocenstvo, vacsinou orna poda, ttp a nejaky lesik, spolocenstvo spolocne obhospodarovanych nehnutelnosti.

pokial ide o zvolanie jedna sa cca o 250 vlastnikov na 200 LV, v roznej kombinacii parciel a vlastnikov. Vlastnici by obdrzali o ktore ich LV, resp. pozemky sa jedna.

je mi jasne ze za kazde LV musi k zalozeniu suhlasit nadpolovocna vacsina zvlast.

moja otazka by znela:

Na zaciatku schodze este nevieme aka bude konecna vymera (predpoklada sa ze nie vsetci budu chciet vstupit do noveho spolocenstva), teda nevieme ani podiel na celkovej obhospodarovanej nehnutelnosti.

Mozeme dat hlasovat jednotlivych ludi a fond (pravdepodobne 2 ciastkove schodze) naraz, zaevidovat kto pristupuje, a zosumarizovat to pocas kratkej prestavky, potom by to uz islo jednoduchsie kedze mame pripravene kto je na ktorych LV vlastnikom, potom si LV vyhladam v tabulke a zapisem pristupuje, ked na konci za kazde LV bude nadpolovicna vacsina podielov tak pristupuje k zalozeniu?

Po zratani vsetkych LV sa bude vediet, kolko LV, parciel a vlastnikov a ich podiel na celkovom spolocne obhospodarovanom pozemkoch, potom by sa hlasovalo podla rozdanych stitkov, trebars %

Ako by ste to riesili vy?

sekcia: Archívne fórum, 8.1 2015 22:25
autor: neznámy
My sme to riesili tak ze sme si dali tú námahu a obysli sme vsetkých ludí a aj poslali tým co boli daleko listy a prilozili sme splnomocnenie na zastupovaní na valnej hromade pre toho clena co zakladal spolocenstvo samozrejme aby to bolo právne vporiadku a ludia nemali strach.Bolo to vela rozhovorov a telefonatov.Niektorí dali splnomocnenia na tých co urcite chceli príst a le vacsina dala na clena co to vybavoval. Dolezite bolo mat splnomocnenia od najsilnejsích vlasníkov. potom sme vsetko co sa týka valnej hromady urobili podla zákona s notárom zmluvu o spolocenstve ,stanovy ,program valnej hromady....oznámenie do medii a vlastníkom v stanovených termínoch.
Cele spolocenstvo sa zalozilo uplne vpohode lebo vlastne nový predseda mal cc 50 percent hlasov v splnomocneniach a tak po prvý krát doslo k zrovnoprávneniu vlastníkov a k nastoleniu poriadku.konecne najviac kriciaci mensinový vlastníci museli pochopit ze ich vlade odzvonilo. S SPF sme spravili zvlast druhu valnú hromadu.
Poviem vam ze dalo to námahy vela ale dôlezité aj je aby to vybavovala osoba ktorú povazuju podielnici za urcitu osobnost a doveruju jej. náklady s vybavovaním ktore predseda mal valna hromada odhlasovala ze sa mu po nadobudnutí prostriedkov vrátia.
Dôlezite je aby ste vsetko mali jasne pred valnou hromadou. Spoliehat sa na valnu hromadu nieje moc dobre.boli by ste sklamaný.
Chcel by som touto cestou aj podakovat nasemu OLH, ktorý vypracoval taktický plan a podporoval nás.bez OLH by boli spolocenstvá stratené, lebo treba mat aj v spolocenstve nejaký nazor a pohlad cloveka bez podielov na majetku ,ktorý vidí veci z iného hladiska.dakujeme
10.1 2015 12:16
autor: neznámy
Mam to uz v celku z kompletizovane a premyslene, chcel som vediet nazor niekoho kto to uz robil.

podla vsetkeho budem mat splnomocnenia od 75% pozemkov, ako ste pisali, najprv som sa informoval u tych vacsich vlastnikov, inak by som to nezacal vybavovat, a mam ich podporu, som predsedom v dvoch spolocenstvach, takze poznam tych ludi, robim s nimi roky, na valnej hromade mam vacsinou 40 az 60% podielov cez splnomocnenia...

islo mi len o tych 25% ako to urobit, aby potom nebol problem ako to dat hlasovat, lebo v kazdej obci sa najde neprajnik, malicky vlastnik co nebude spokojny,.....tak ak mate este info rad si precitam
10.1 2015 15:21
autor: neznámy
U nás orná pôda a ttp na LV- v "C" registri ttp( spoločenstvenne pozemky, zarastene nelesné pozemky) ma v prenajme akože miestna väčšia agrofirma, tieto neobraba , ta platí aj daň z nehnuteľnosti a nájom tým spoluvlastníkom, ktorí majú aj ostatne pozemky u nej v prenajme. Tu sa doslova svojvoľne rabuje miestnymi bezzemkami- traktorová mafia, vraj záchrana urbáru , urbar ma v zmluve o založení zahrnuté len spoločenstvenne lesné pozemky registra C .
10.1 2015 23:54
autor: neznámy
Ak chcete zalozit nove pozemkove spolocenstvo, vacsinou orna poda, ttp a nejaky lesik, spolocenstvo spolocne obhospodarovanych nehnutelnosti,------- ake asi ročne prijmy predpokladate a z čoho - prenajom OP alebo hospodarenie atď... ?
11.1 2015 0:04
autor: neznámy
ide o to ze vlastnici uzivaju doteraz nahradne pozemky, niektorym bola vymerane na nahradnom pozemku aj ttp ktore teraz uziva urbar a dalsie spolocenstvo, cize uzivaju podu dvakrat, mame vlastnikov ktorim prebehli dediske konania, vlastnia 5-6 ha pody, ale im to uz nikto nevymeria (boli v sprave SPF), dalsi problem je ze vlastnici uzivaju podu ktora nezodpoveda druhu zapisaneho na LV (napr. povodny pozemkok orna poda, zarasteny - 40 rocne nalety a uziva najlepsiu podu v obci)
zmyslom spolocenstva je urobit s pozemkami poriadok, podla LV vieme kazdemu vypocitat realnu vymeru, pri obhospodarovani sa zisti (identifikacia parciel) aj realny stav pozemkov a ich mozne vyuzite, co sa tyka hospodarenia, bude rozdiel vlastnit ttp, les, ornu podu.

co sa tyka prijmov, pokial neviem realnu vymeru obhospodarovanej pody (neviem kolko vlastnikov pristupi k zmluve) sa na toto tazko da odpovedat. ci by sa pozemky prenajali alebo obhospodarovali rozhodne zhromazdenie.

v tomto smere by moj navrh bol skor za obhospodarovanie, moznost je tu aj prenajmu, ja sa tomu nebranim.

11.1 2015 8:40
autor: neznámy
-chcete dotacie za obrabanie pody, mate problem s usporiadanim hospodarenia resp. uživania pozemkov. Ja ako SHR by som bol proti založeniu spoloč. s pravnou subjektivitou, to poriadok s vydavanim pozemkov neurobi.
11.1 2015 8:59
autor: neznámy
U vlastníkov ktorým prebehli dedičské konania, vlastnia 5-6 ha pôdy, ale im to už nikto nevymeria (boli v správe SPF)
- v rámci aktualizácie nájomných zmlúv v správe SPF sa zníži výmera doterajšiemu prenajímateľovi ( asi veľká agrofirna) a ta vyčlení dedičom im zodpovedajúcu výmeru, snivajte s nami
11.1 2015 9:10
autor: neznámy
nesuhlasim s vami,
MD v sucasnej dobe sa bavime asi o 1000ke pozemkov ktorych vymera je vacsinou od 100 m2 do 1 ha, a vlastnici od 1 po desiatky, nahradne pozemky uz neplatia, podu obhospodaruju 2 firmy ktore nemaju tieto pozemky vysporiadane, najomne zmluvy sa robili na nahradne pozemky, a ako som pisal mam doveru 75% z celkovej vymery. pokial by niekto nechcel vstupit a obhospodarovat spolocne, ale ako SHR, na svojom, bude mat nejaku parcelu vacsinou v podielov spoluvlastnictve kde nie je vacsinovy vlastnik, s vymerou 5000 m2, avsak vela parciel i napriek vymere, ma rozne tvary, na niektore sa ti ani traktor nepomesti nie to aby si to obrabal.

neprihlaseny,
agrofirma nemoze vyclenit dedicom nic, lebo nemaju vysporiadane ani doterajsie pozemky, ja mam z cca 1000 parciel podiel asi na 400, si zober ze kazda tretia parcela v priemere o vymere 2500 az 7000 m2 a na mojom nebude nikto vymieravat nic, so mnou tie firmy nemaju ani najomnu zmluvu ani nic ine, doteraz len mali stastie ze sa o to nikto nezaujimal, novy zakon nam viac menej pomol, takto sa nase pozemky zcelia.

no ja som chcel len vediet nieco o tom hlasovani, ak mate rady rad ich privitam este.
11.1 2015 9:41
autor: neznámy
novy zakon nam viac menej pomol, takto sa nase pozemky zcelia,
---- nič sa nesceli, nato su pozemkove upravy , doteraz maju z toho užitok 2 firmy( spoluvlastnikom patri najomne) a chceš dosiahnuť aby cez chore pozemkove spoločenstvo si to ovladal ty
11.1 2015 13:14
autor: neznámy
Miro mate to dobre premyslené.Tých 25 percent nic neovplyvní .ked sme zalozili spolocenstvo .So vsetkými nájomcami sa prerábali zmluvy aj s polovným zdruzením. Nieje to ziaden problém. .
11.1 2015 16:09
autor: neznámy
Ivo :So vsetkými nájomcami sa prerábali zmluvy.
- prenajimateľmi su podielovi spoluvl. a nie spoločenstvo
11.1 2015 17:05
autor: neznámy
neprihlaseny

o svojej pode rozhodujem ja a nie agrospolocnost, shr alebo polovne zdruzenie.....

podla mna si spekulant ktoremu chaos vyhovuje, ako tym dvom "polnohospodarom" lebo platia najomne mozno tak 30 % tam....

v urbari prenajima vykon prava polovnictva spolocenstvo, nema s tym problem ani spolocenstvo, ani SPF, ani vlastnici ani zdruzenie.

ja nechcem robit v obci pozemne upravy, to je trosku ine to sem neplet, v druhom katastri sa mi teraz skoncili, tam mam vlastne pozemky, tam si mozem hospodarit, riesim teraz nieco uplne ine....
11.1 2015 19:00
autor: neznámy
neprihlaseny nemas pravdu.Ked sa zalozí spolocenstvo s pravnou subjektivitou. zanikaju zmpovodne zmluvy a najomcovia platia uz spolocenstvu s pravnou subjektivitou. fandim Mirovi
11.1 2015 19:47
autor: neznámy
je tu pripad kde na LV vlastnim 2/3 podielov zvysnu 1/3 vlastnia 4 ludia, co maju doteraz prenajatu podu agrofirme.

situacia je nasledovna:
podla obcianskeho zakonnika s 2/3 rozhodujem komu sa ta parcela prenajme v celosti, nakolko ani moji spoluvlastnici ani agrofirma nevie kde sa ta 1/3 na tej parcele nachadza, podla obc. zakonnika moze taketo spoluvlastnictvo rozdelit sud a vymerat kazdemu vlastnikovi svoju vlastnu parcelu, (pri spolocnych nehnutelnostiach sa to neda) ale to je financne narocne a na to su predsa pozemkove upravy.

takisto ja s 2/3 ami rozhodujem ci vstupime do spolocenstva alebo nie, ostatny vlastnici mozu svoj podiel predat pokial sa nechcu stat clenom spolocenstva, pokial nepredaju stavaju sa automaticky aj proti svojej voli.

pokial maju uzavretu zmluvu s agrofirmou mali by ju rozviazat, pretoze zakon zavazuje prenechat pozemky do spravy spolocenstvu a najomca nemoze vstupovat do prav a povinnosti vlastnika.

je to zaujimavy pripad kedy su tu dve zmluvy, jedna najomna jedna zmluva o spolocenstve.

ak by doslo k sudu, znova tato nehnutelnost je spolocna vec a o spolocnej veci rozhoduje nadpolovicna vacsina podielov. cize ci prenajom ci spolocenstvo znova rozhodujem ja a uzatvorit zmluvu najomnu na taketo pozemky s mensinovym podielom netrufol by som si.

a teraz si zoberte ze by to mali takto tie dve agrofirmy prejednat kazdu parcelu, a co ked uprostred velkej parcely ja s 20 timi roznymi parcelami nebudem suhlasit s jeho zmluvnymi podmienkami, ako na nich bude hospodarit, pretoze to bude obohacovanie sa na cudzom majetku.

a chcete mi tvrdit ze ked tieto parcely prejdu pod spravu jednej pravnickej osoby ze to bude neporiadok? prosim vas, ja to nechcem ovladat, ja nie som polnohospodar, ja som ekonom, mam svoju pracu, je pravda ze riadim dve spolocenstva, robim to bezodplatne, mne neide o zbohatnutie ide mi o spravodlive obhospodarovanie, aby sa najom dostal kazdemu podielnikovi za pozemok ktori mu patri v realnej vymere a realneho druhu (ttp zamene za op).


11.1 2015 20:20
autor: neznámy
U nas som dosiahol aby spoločenstvo nemalo prijmy s prenajmu vďaka,
§ 9
Vlastník podielu spoločnej nehnuteľnosti
(13) Vlastníci spoločnej nehnuteľnosti môžu spoločnú nehnuteľnosť alebo jej časť prenajať.
11.1 2015 20:47
autor: neznámy
predoslemu prispevku som celkom nerozumel...
11.1 2015 21:01
autor: neznámy
Aj ja som chcel o svojej pode rozhodovať sam a nie agrospolocnost,
preto so sa stal nasledne SHR a zachranovať nezodpovedných spolupodielnikov cez spoločnosť s prav subjektiv. je nezmysel, ovčanom zoberiete najomne a budete platiť daň licencie.
11.1 2015 21:11
autor: neznámy
predoslemu prispevku som celkom nerozumel...
11.1 2015 21:15
autor: neznámy
poraď sa s pravnikom, keď si len ekonom
11.1 2015 21:23
autor: neznámy
znova nesuhlasim,
ja nikomu nic nezoberiem, v spolocenstve rozhoduju vlastnici pozemkov, ako som spominal najomne sa vyplaca asi 30% z vymery zvysok nie je kryte najomnymi zmluvami, takze vlastnici o najomne nepridu ked ho i tak nedostavaju....

agrospolocnosti platia vlastnikom iba najom, zvysok profitu si ponechaju, ja si myslim ze ked ten profit ostane v spolocenstve budu mat na nu narok vlastnici podielov....

znova prispevok co necita vyssie, napisane, riesime moj pripad, verim ze v kazdej inej obci iny pribeh, ja riesim svoj, verim ze u vas sa to neda takto dotiahnut a je mi luto ze ste na svojich pravach ukrateny...

keby som sa mal bat licencie cca 500 € pri 500 ha tak do toho neidem, ked niekto nedokaze z takej vymery vyrobit na tu licenciu tak, hlavne ze odvody za 200 ha shr stiha odvadzat.....akoze si najprv rozmyslite ze co napisete
11.1 2015 21:29
autor: neznámy
na prave som ziskal bakalara, zakonu rozumiem ale tebe nie :)
11.1 2015 21:53
autor: neznámy
Mate to dobre vymyslene, tak stači to zrealizovať

Ano v každej obci je iny pribeh, ukratení na svojich pravach su tzv. nezodpovedni vlastnici. Doterajši uživateľ pody ma paky na ďalšie uživanie.
Ako som už pisal mate problemy s agrofirmou, preto ta komedia okolo spoločne obhospodarovanych pozemkov. Odvody by som platil tak či tak. Aj tak Vam fandim
11.1 2015 21:56
autor: neznámy
na prave som ziskal bakalara, zakonu rozumiem ale tebe nie :)
11.1 2015 22:27
autor: neznámy
Ja si myslim ze zákon 97 je spravodlivy len vidís Miro ze spekulantom nevyhovuje a to je dovod preco bol tek v uvodzovkach zly....
my sme v spolocenstve spokojní a aj vacsina podielnikov
12.1 2015 10:06
autor: neznámy
mne zakon pomohol v mnohych veciach, nastolil sa poriadok, pre tych ktory lesy len drancovali a vyhybali sa transformacii musi byt pohroma.....
12.1 2015 18:41
autor: neznámy
Miro este si pockaj na Vlada, ten vie ako to chodi so spolocne obhospodarovanymi nehnutelnostami, mozno sa ti vyjadri k tomu, ci do toho ist a tak....
13.1 2015 13:44
autor: neznámy
Vlada sice co sa tyka pozemkovych spolocenstiev mozno povazovat za 1. Ale potom co sme presli aj my na pravnu subjektivitu je konecne poriadok.pre neprihlaseneho len tolko ze Vlado by mal podlamna ak funguje v nejakych instituciach podporovat vstup do ps z pravnou subjektivitou. Vsetky ostatne formy zlepencov su len velkybordel ktory vyhovuje .....ale to uz poznate....
14.1 2015 5:34
autor: neznámy
Ak mám reagovať na Petra, tak ja osobne by som povedal, že čo sa týka pozemkových spoločenstiev a nie len ich, tak jednotkou je Jozef1. A určite to nie je len môj názor. Ja som možno 1 iba v tom, že sa často ozývam.
Pokiaľ ide pozemkové spoločenstvá, tak som jednoznačne za právnické osoby, ktoré nemajú štatút podnikateľa. Ďalej to už nejdem rozvádzať.
(Ak by som fungoval v nejakej štátnej inštitúcii napríklad MF, tak by bol tento názor v rozpore s napĺňaním štátnej kasy a tým pádom by som fungovať ďalej nemohol.)
Inak pokiaľ ide o radu neprihláseného Mirovi, aby si počkal na môj názor.
Nemám v tejto veci žiadny názor. Mirovi ide v prvom rade o ornú pôdu. Predpokladám, že aj fyzicky ornú pôdu a nie zalesnenú. Hospodárenie na ornej pôde má svoje špecifiká. Neviem poradiť, či je lepšie družstvo (to môže, ak sa nemýlim) svojim členom vyplácať aj nájomné. Na rozdiel od pozemkového spoločenstva spoločne obhospodarovaných nehnuteľností.
Na druhej strane , ak sa vytvorí pozemkové spoločenstvo na báze ornej pôdy jeho prípadná likvidácia, je určite menej komplikovaná ako likvidácia lesného spoločenstva. Kvôli dĺžke hospodárskeho cyklu. V poľnohospodárstve 1 až 3 roky ak nejde o ovocné sady a podobne. V horách si musíme počkať aj na 80 rokov.
15.1 2015 12:07
autor: neznámy
vlado,
neide mi len pobrat ludom ornu podu, mame velke rozdiely v evidencii EKN a CKN, kedy parcela vedena podla LV tzn. EKN je zapisana ako orna pôda, v CKN vsak orna pôda iba z casti, pretoze z casti ttp alebo les, mnoho ornej pody bolo v druzdstve vyclenenych na vinice a ovocne sady o ktore sa nikto nestara, z moznych 500 ha ratam s ornou podou mozno 150-200 ha, cize vacsina bude ttp a les. bohuzial ale druzstvo sa o ne dobre nestaralo, a matka priroda nepozna hranice parciel, ci katastrov, a tam kde kedysi moj stary otec oral, ja budem tazit....
15.1 2015 12:47
autor: neznámy
Miro a Ivo to, že mate rozdiely v evidencii EKN a CKN, nikto sa nestara atď. ešte nie je dovod na vytvorenie choreho spoločenstva ( podnikatela ako tvrdi Vlado), od ktoreho si sľubujete presadenie svojich zaujmov voči miestnym agrofirmam. Aj my mame pravnu subjektivitu v pozemk. spoloč. a stale je bordel , zaleži na ľudoch v spoločenstve.
16.1 2015 6:19
autor: neznámy
Z toho , čo tu bolo napísané , plne súhlasím so Špekulantom.

Veď sú zákony a rôzne hybné páky na úpravu rozdielov v evidencii.
Boli u Vás Pozemkové úpravy? ROEP?
Kataster Vám predloží identifikáciu pôdy .Možno sa už naozaj nejedná o OP, ale les.
Ak ide iba o nálety, nezahrnuté v KCN bez LV, čo s tým? Zrejme by ste chceli tie stromy tiež vyrúbať ..
Ale k tomu potrebujete GP a súhlas vlastníkov so vstupom na pozemky a drevo patrí im. .Inak by sa mohlo stať, že môže ísť o tresný čin./Zrejme preto chcete založiť spoločnosť/
Družstvo-, zo zákona nemá právo rúbať stromy bez vedomia vlastníkov, aj keď má túto pôdu v prenájme.Ono podla LPIS veľmi dobre vie,aká výmera z TTP, alebo OP mu chýba.
Vcelku nechápem /alebo áno?/o čo Vám ide.
Keď sa o niektoré pozemky družstvo aj nestará, ono má s vlastníkmi /ktorí to deklarovali/ uzatvorené nájomné zmluvy.Platí im nájom , platí dane.
Ak ide o pôdu nezistených alebo vlastníkov v správe SPF, tak nájom platí fondu.

Ťažiť môžte, ale iba tak, ako bolo vyššie napísané.

Ako vlastník si môžte vyrúbať stromy ./-podľa zákona /
To Vám nikto nemôže zabrániť , vyčistiť svoj pozemok, o ktorý sa družstvo nestará/.Hoci nový zákon o priamych platbách hovorí o čistení náletov .Je v platnosti od 1.1:2015, prečítajte si ho.
Ale konfrontujte ho so životným prostredím.Lebo sa stáva, že niektoré zákony jedného ministerstva sa "bijú" s druhým. Napr. také spaľovanie odpadov.
16.1 2015 7:47
autor: neznámy
Riesite tu problemy ktore neboli nastolene, v uvode som sa pytal na hlasovanie, nie aby ste riesili problem ktory ja vobec nemam.

pre spekulanta: ja nemam bordel ani v jednom spolocenstve, predsedam dvom naraz, na 90% ti isty vlastnici, a na 90% ti isty vlastnici co chcem nove spolocenstvo zalozit, pokial mas ty nejaky problem v spolocenstve ries si vo vlastnej rubrike.

neprihlaseny:
tiez necitas iba vypisujes, pokial by si cital moje prispevky vedel by si ze pozemne upravy sme nemali, ROEP prebehol, na vsetky parcely su zalozene LV, a vsetka poda je identifikovana, od posledneho prispevku som hovoril s nejakymi ludmi moja podpora vzrastla medzicasom na 82% pozemkov planovaneho spolocenstva. riesis tu ze kto co moze, uvedom si jedno, my sme vlastnici, a my rozhodujeme, neviem ake druzstvo sem pleties, my v obci nemame druzstvo a vlastnici ani neuvazujeme.

zalozenie spolocenstva ma priniest poriadok, kde kazdy clen musi mat svoje prava ale aj povinnosti. pokial sa tak u vas nestalo tak ste to do....li. a mi nehovorte ze je poriadok kedy agrofirma uziva moj pozemok bez najomnej zmluvy?
16.1 2015 8:08
autor: neznámy
Moja odpoveď bola nadviazaná iba na posledný príspevok, kde píšete,

že družstvo sa o ne riadne nestaralo.

Všetky príspevky mám pozorne prečítané.

Bolo mi jasne že ROEP prebehol a veľmi jasné o čo ide.


A Ako predseda by som si urobil poriadok v registri katastra.





16.1 2015 9:33
autor: neznámy
Čítam od začiatku zverejnenia Váš príspevok pán MIRO..Nevyjadrovala som sa k nemu, lebo nie dosť dobre rozumiem Vášmu zámeru.
Ide o pôdu fyzických osôb, nie urbársku?
Od týchto osôb máte splnomocnenia a chcete založiť POz. spoločenstvo?
Aj ja nemám vlastnícke právo ku všetkých parceliam v 1/1.Pôdu mám v JRD.
Tiež sú pozemky zmenené.Nájom však dostávam na pôvodný stav, vnesený do JRD ešte mojim starým otcom.
Ako si predstavujete práva a povinnosti vlastníkov?
V čom sa zmenia, proti terajšiemu stavu? Ak som napr. podielnik v 1/6?

Ak som agropodnikateľ ako fyzická osoba, nájomca mojich pozemkov mi vymeria pozemky
naozaj niekde mimo mojich.Ale to nemusí byť , ak sú väčšie ako 30 árov.
Zaujíma ma tento Váš projekt . To budú pozemky v spoločnom režime?

i.
16.1 2015 13:26
autor: neznámy
neprihlaseny suhlas,
som predsedom dozornych rad v 2 spoločenstvach a takym farizejom ( Miro , Ivo. ..) odporučam makať ( SHR atd....) a nie sa skryvať za všeobecne blaho- naše, obecne, štatne, spoločne a ešte , že je taky blud ako spoločne obhospodar. nehnuteľnosti mimo spoločenstvennych pozemkov . Družstvo ich nelaka, lepšie sa skryvať za zak. 97/2013. Hotova Matka Tereza a ešte chce radu ako zmagoriť aj ostatnych.
16.1 2015 13:37
autor: neznámy
neprihlaseny ospravedlnujem sa mal som na mysli druzstvo z cias komunizmu, o tieto pozemky sa nestaralo od 50 tych rokov, odkedy boli kolektizovane.

aa
v sucastnosti nase pozemky neobhospodaruje druzstvo, a nemame ani druzstevnikov. ako som uz spominal u nas ma najomne zmluvy malo ludi.
co sa tyka vymerania pozemku: priklad vlastnite pozemok v 1/6 o vymere 6000 m2, chcete si ho od agropodniku vymerat. moze tak urobit na danej parcele, ale musi dojst k dohode oboch ucastnikov, ktory "koniec tej parcely si zoberiete" alebo vam moze vymerat niekde inde kde to obhospodaruje, avsak za predpokladu ze ma k nemu uzivacie pravo (LV, najomna zmluva). a tu je ten problem nase agro firmy nemaju ani LV ani platne najomne zmluvy. takato firma si nemoze niekomu vymerat pozemok na cudzom. po daslie pokial ja chcem od takejto firmy svojich 1/6 z konkretnej parcely, ak nedojde k dohode " ktory koniec parcely si beriem" o zruseni spoluvlastnictva a teda aj vymerenia "vyporiadania" rozhoduje sud, pokial mam takto vyporiadat vsetky moje pozemky, budu sa len drobit a okrem ineho su na to pozemkove urpavy.
tusite spravne ide o pozemky fyzickych osob, ziadna spolocna nehnutelnost.
prava a povinnosti: kto mi teraz zarucuje moje prava slobodne hospodarit na vlastnych pozemkoch ked mam vlastnicky podiel na kazdej 4 tej parcele sirokej mozno raz 2 metre raz 10 metrov a dlhe raz 50 metrov raz 250 metrov, realne sa mi tam ani traktor nevprace, a agro firma mi to moze vymerat aj tak ze budem mat 1m siroky a 250 m dlhy pas....
zakon 97 nemyslel len na spolocne nehnutelnosti ale aj na spolocne obhospodarovane nehnutelnosti, a na polnohospodarsku prvovyrobu.
ja si myslim ze o svojich pozemkoch by mali rozhodovat predovsetkym vlastnici, vlastnikovi patri pravo vec uzivat a brat z neho uzitky, vzhladom na situaciu ktora je u nas na dedine nevidim inu moznost. a tu naviazem na prispevok za vami: keby som uvazoval o zalozeni druzstva, pri zalozeni by sa vlastnici museli stat clenmi aby to malo zmysel, a pozemky by sa prenajali, nastala by situacia kedy by do druzstva vsetci nevstupili a poda by bola prenajata iba z casti, znova by nastala situacia ze mensina ovlada vacsinu, cize hrstka vlastnikov by uzivala podu aj ostatnych. zmyslom pozemkoveho spolocenstva je ze vsetci by boli clenmi spolocenstva a to podla vlastnenej vymery na celkovej obhospodarovanej vymere. rozdiel je v tom ze pokial mi ostatny spoluvlastnici prehlasuju mojich 1/6 podla obcianskeho zakonnika mam povinnost sa takemuto rozhodnutiu vacsiny spoluvlastnikov podrobit sa. ale dolezite je ze podla zakona sa stanem rovnako clenom spolocenstva a tym budu moje zaujmy hajene rovnako ako kazdeho clena, podla vysky mojho podielu.
pre neprihlaseneho:
ja sa s tebou nepotrebujem porovnavat moja rodina hospodari na pozemkoch, chova zvierata, hospodarime na svojom, a nieco prenajatom, vstky pozemky mame vysporiadane LV alebo najom, take ze obecne, statne a verejne ja nepoznam.

pokial sa chcete posuvat dopredu, musite tieto zakony brat ako pozitivum, vidiet v nich moznosti, spolocne obhospodarovane nehnutelnosti su mozno novinkou, ale kto pochopi ich zmysel, sa im bude darit, a kto s tym nevie robit, pomaly zanikne, spolocenstva ktore sa drzali stareho chaosu idu teraz do likvidacie, ale dolezite je ze co chcu ludia, pokial u nas cez 80% podiel pozemkov chce taketo spolocenstvo, tak asi vidia prilezitost, a nie nejake ohrozenie. vyhovuje vam chaos lebo takto z neho viete najviac profitovat, a vasa necinnosti sa rovna vasej likvidacii.
v druhej dedine kde boli pozemkove upravy a vlastnime kazdy z rodiny pozemky 1/1 vedla seba, nepotrebujeme taky zasah aky planujem v druhej obci, tam si vieme pekne hospodarit na vlastnom.
a co sa tyka spolocenstva ak si ho zalozime budeme tiez hospodarit na vlastnom, iba na pode vlastnikov co sa rozhodli pre vstup, ja nikomu nic brat nebudem.....
16.1 2015 19:45
autor: neznámy
Už rozumiem a chápem.Zákon o Poz. spol. to umožňuje.
Tiež mám istú časť pôdy v užívaní a viem ako to bolo s vyčlenením./Ale iba tri ha/
Ak niekto dokáže obhospodarovať svoju pôdu,tak určite ju netreba dávať , alebo nechávať cudziemu subjektu.
Stačí Vám k tomu register pôdnych blokov , identfikačný systém pre poľnohospodárske parcely.
Určite máte premyslený ďalší postup v obhospodarovaní.

Myslím, že to nie je zlý nápad.Ako by to bolo ale v tom prípade, ak by som sa rozhodla vystúpiť zo spoločenstva?


16.1 2015 21:04
autor: neznámy
podľa 97 musiš byť členom, alebo predať ak si v menšine resp. prehlasovany
16.1 2015 21:27
autor: neznámy
zakon 97 neriesi vystup z pozemkoveho spolocenstva, v pripade ze niekto nechce byt clenom spolocenstva moze svoj podiel predat.

zaujimava otazka, dajme tomu ze na danej parcele vlastnici v nadpolovicnej vacsine sa rozhodnu pre samostatne hospodarenie a chcu vystupit zo spolocenstva, ak by sa to podporilo vznikla by situacia kedy na parcele cca od 5ha az do 70 ha, vznikli pasy urpostred tychto parciel, (tzn. 20 á 90á 5á atd) tuto podu by bolo zamerat, GP, obrabat ju by bolo tazke, hlavne v pripade lesov, ttp,...vymerat ju niekde na kraj aby bola po kope je tiez nerealne, potom by si ju chcel kazdy vymeriavat a ocitol by som sa v situacii kedy uz robim pozemne upravy, ale iba v CKN, a este tam je Fond a neznamy vlastnici, + zosnuly.

skor by som sa drzal toho co je napisane v uvode, pokial nebude clen spokojny moze to odpredat, a kupit si pozemok kde bude vlastnit vsetko v celosti a na jednom mieste.
16.1 2015 21:34
autor: neznámy
Miro, čo je spoločne obhospodarovanie podľa podielu na LV ?

1. spoločne obhospodarovanie
spoločenstvo chce založiť napr chov 200 ks oviec a spasať 200 ha ttp, na LV mam podiel 1/6 t.j staram sa o 33,33 ks oviec a o spasanie 33,33 ha ttp, dovoz sena 33,33 km z 200 km šoferujem ja ...

2. väčšina ( valna hromada spoločenstva) sa rozhodne prenajať 200 ha ttp za 6600 eur, moj podiel 1/6 je nižši ako 1100 eur ( dan, režia spoločenstva ..)

3. teraz mam najom 1100 eur ak sa nenecham oklamať terajšim uživateľom


16.1 2015 22:16
autor: neznámy
1. ci chov oviec, ci seno ci ttp: je to spolocenstvo s pravnou subjektivitou, tzn. spolocenstvo sa stara o ovce seno a ttp, akym sposobom bude tuto cinnost vykonavat rozhodne na valnom zhromazdeni, ked si vy v spolocenstve jazdite podla podielov ja vam v tom nebranim, ja som pocul ze sa to da aj inak... :)
2. tak tomuto nerozumiem, riesis vlastny problem, zadaj si novu temu kde ti poradia, mozno prispejem i ja :)
3. detto

16.1 2015 22:47
autor: neznámy
Poznám zákony dosť dobre a čo neovládam ja, mám švagra sudcu a sesternicu prokurátorku, ale najviac ma naučil môj otec a jeho otec-môj starý otec.
Čakala som, na odpoveď mojej poslednej otázky.

Plne by som s Vašim projektom súhlasila, keby ste založili akési združenie, na základe ktorého by ste mohli obhospodarovať pozemky v intraviláne.
Myslela som, že Vám ide hlavne o tie drobné rozkúskované parcely.
Získať na ne dotácie.
Ja rozhodne by som s Vami do tohto projektu založenia poz. spoločenstva nevstúpila./Iba ak by som možno bola jeho predsedom/ nie, ani vtedy.
Práve pre tú poslednú vetu, ktorú ste napísali.16.1.2015 o 21.34hod.
.
V roku 1995 vyšiel zákon o zákaze drobenia poľ. pôdy pod 2000m2.
Štátny notári tento zákon spravidla nedodržiavajú a preto je pôda v extraviláne/ intravilánu sa to netýka/taká rozdrobená.
Moja dcéra sa hnevala, že som súhlasila, aby sa každá parcela v dedení delila rovnako.
Ale ja som s tým súhlasila. Mám nespočetné množstvo parciel niekedy o výmere pár m2..Vyplatilo sa .Niektorí príbuzní predávajú a ja kupujem.
Možno príde komasácia v blízkej budúcnosti aj k nám . Ako väčšinový vlastník
budem tiež vo výhode.
Ja mám pozemky v JRD, platí mi slušný nájom. Niečo som vyňala pre dcéru 3ha.na seno pre kone.
Práce si objednáme a zaplatíme.Nebudeme však v strate.

A ešte pre niečo. Môj švagor pri dedení povedal:"Čo ak niektorá parcela bude mať o desať rokov niekoľkonásobne väčšiu cenu.
Neprešlo ani 5 rokov a jeho slová sa naplnili.

Môj názor vôbec nie je dôležitý. To záleží len na tých vlastníkoch, ako sa rozhodnú. .
A možno pre niektorých to naozaj bude výhodné. Všetko záleží od istých okolností , ktoré sa dajú posudzovať iba,ak sa zvážia všetky možnosti za a proti.

Nedajte sa odradiť . Vy sám najlepšie viete situáciu posúdiť.
17.1 2015 14:06
autor: neznámy
Čo bolo asi doteraz pred tým geniálnym chlapom alebo aspoň približne kde to je ( lokalita , okres)

perličky
- jedna sa cca o 250 vlastníkov na 200 LV, v rôznej kombinácii parciel a vlastníkov
-podla vsetkeho budem mat splnomocnenia od 75% pozemkov cca 300- 500 ha
- ja nikomu nic nezoberiem, v spolocenstve rozhoduju vlastnici pozemkov som predsedom v dvoch spolocenstvach, takze poznam tych ludi, robim s nimi roky, na valnej hromade mam vacsinou 40 az 60% podielov cez splnomocnenia...
-vlastnici uzivaju podu ktora nezodpoveda druhu zapisaneho na LV (napr. povodny pozemkok orna poda, zarasteny - 40 rocne nalety a uziva najlepsiu podu v obci)
Ako sa k tomu dostali?
-pokial nebude clen spokojny moze to odpredat, a kupit si pozemok kde bude vlastnit vsetko v celosti a na jednom mieste.
- tie dve agrofirmy su tam za zaklade čoho prejednat kazdu parcelu
agrospolocnosti platia vlastnikom iba najom, zvysok profitu si ponechaju
- najomne sa vyplaca asi 30% z vymery zvysok nie je kryte najomnymi zmluvami

Suhlas s aa
Ja rozhodne by som s Vami do tohto projektu založenia poz. spoločenstva nevstúpila./Iba ak by som možno bola jeho predsedom/ nie, ani vtedy.
Práve pre tú poslednú vetu, ktorú ste napísali.16.1.2015 o 21.34hod.

Idem založiť novu temu
17.1 2015 16:42
autor: neznámy
Dúfam, že som niekoho neprehliadol, ale tak sa mi zdá, že najbližšie k tomu čo sa pýtal Miro, bol iba Ivo.
Ak Mirovu otázku pretransformujem, tak z nej kuká problém: Aký počet hlasov majú mať vlastníci na zakladajúcej schôdzi? Problém spočíva v tom, že nie všetky údaje sú pred začatím zakladajúcej schôdze známe.
Nevie sa, kto sa všetko schôdze zúčastní. Z toho vyplýva, že sa dopredu nevie ktoré parcely sa budú spoločne obhospodarovať a teda ani podiel na jednotlivých parcelách vlastnených vlastníkom a prepočítane na všetkých
obhospodarovaných parcelách.
Miro, ako predseda 2 spoločenstiev máš iste viac skúseností ako ja.
A preto sa ani veľmi nepokúšam radiť.
Tvoje riešenie, by bolo správne, ak by malo byť v spoločenstve tak do 10 parciel a možno do 20 vlastníkov. Ak by ich malo byť viacej, tak by tá prestávka musela byť veľmi dlhá. Teda za predpokladu, že by si cez tú prestávku chcel zaevidovať všetky údaje.
Pred schôdzou preto pokladám za nevyhnutné urobiť na počítači predbežné evidenčné práce. Bez problémov sa dajú zaevidovať parcely a ich výmery o ktorých organizátor uvažuje. Pre samotné vyhodnotenie celkovej výmery obhospodarovaných parciel to nebude mať vplyv, lebo rozhodujúce bude to, aké parcely do spoločenstva skutočne prídu. A prídu tak, že sa zaeviduje vlastník so svojimi podielmi na konkrétnych parcelách.
Ak je organizátor tak ďaleko, že vie s kým môže počítať, odporúčam mu pred schôdzou zaevidovať vlastníkov aj s ich podielmi na parcelách.
Údaje sú dostupné web stránke katastrálneho úradu a preto by to nemalo byť v rozpore s ochranou osobných údajov. (Aspoň si tak myslím.)
A potom cez tú prestávku iba vymazať z údajovej základne tých vlastníkov a ich podiely, ktorí by na schôdzu neprišli. (Alebo nedali splnomocnenia) Prípadne pár ich dohrať. To by sa cez tú prestávku mohlo stihnúť.
A hneď by boli známe aj podiely vlastníkov prepočítané na celkove obhospodarované nehnuteľnosti
Netreba hneď vytvoriť spoločenstvo zo všetkých uvažovaných parciel. Pri založení spoločenstva môže mať hoci 100 ha a postupne doň môžu pribúdať ďalšie.
Ak by bolo treba zvolávať aj čiastkovú schôdzu, to by veci komplikovalo.

Nechce sa mi pozerať do zákona, ale myslím si, že pokiaľ ide o hlasovanie, tak by sa dalo dohodnúť, že na zakladajúcej schôdzi by mal každý prítomný jeden hlas. Ďalšie hlasy ak by mal splnomocnenia.
18.1 2015 17:29
autor: neznámy
riesil som nejake veci so spoluziakom z prava, vzhladom k tomu ze 82% z celkovej vymery budem splnomocneny riesi celu situaciu, budu sa konat ciastkove schodze 2. na prvej som dohodnuty s Fondom. na druhej vlastnici. zvysnych 18% budem kontaktovat priebezne,

kto pride na zhromazdenie bude oboznameny o ktore LV, parcely sa jedna, moze sa vyjadrit tkorimi parcelami chce vstupit do spolocenstva, jedna sa zhruba o 45 ludi, pokial vsetci pridu, hlasovat sa bude osobitne za kazdeho vlastnika zvlast, vlastnik hlasuje za vstup do spolocenstva, (pozemkami ktore uviedol)

mam program na evidenciu pody, v momente ked budem vediet kto vstupuje a kto nie, tlacim hlasovacie listky podla vymery.

dakujem vsetkym ktory prispeli do diskusie....
18.1 2015 17:51
autor: neznámy
Zákon 97/2013 Z.z. pripúšťa možnosť takú ,s akou tu prišiel p.MIRO.Mnohí z nás možno nechápali, prečo mu ide o založenie celkom nového spoločenstva.
V tomto zákone je aj definované podielové vlastníctvo, §9. odsek 4 .
Z toho vyplýva aj počet hlasov pri hlasovaní.
Iba sme nevedeli možno niektorí pochopiť,ako som napísala, ja určite, prečo by niekto dobrovoľne vstupoval
do takéhoto zväzku , ľudovo povedané z blata do kaluže.
Preto boli zväčša príspevky zamerané nie na podstatu Mirovho dotazu, ale skôr na dôsledok .
Ale každý vidí situáciu zo svojho pohľadu.
Možno ide naozaj o špecifický prípad a je to jediné správne východisko.
Verím, že on dávno má svoju koncepciu, chcel počuť iba názor od iných.
Ako predseda dvoch spoločností, určite ovláda všetko, čo k tejto práci potrebuje.
19.1 2015 15:44
autor: neznámy
pred par dnami som dal reakciu na prispevok aa ale teraz to tam nevidim, asi moj prispevok neodoslalo na stranku, tak skusim nieco znova.

aa
co sa tyka mojho zameru, intravillan nechcem riesit, nemame tam ziadne parcely, a co sa tyka extravillanu ide o rozkuskovane parcely, jedna sa iba o cast obce, nie cely kataster, pozemky kde na LV su pozemky velkosti desiatok hektarov a 2-3 vlastnici, a k tomu ziadny neznami vlastnici ci SPF ja neriesim. ide mi o pozemky ktore su evidovane na vyse tisicke parciel, pri vymere 500 ha.
co sa tyka vstupu do spolocenstva uvediem priklad:
pozemky mojej susedy su zapisane na tych istych LV na ktorych som vlastnikom aj ja. dolezite ale je ze kym ona vlastni podiely na vsetkych 1/5 ine, ja ich vlastnim 3/5, resp. 4/5. vlastni zhruba 7 ha, o ktorych v plnej miere rozhodujem ja, nakolko pozemkove upravy u nas nie su v plane, svoj moze ziskat jedine sudnou cestou, a to vyporiadanim spoluvlastnictva. sud moze nariadit aby sa taketo spoluvlastnictvo rozdelilo medzi spoluvlastnikov, len neviem ci ma zmysel investovat do sudnych poplatkov a nasledneho zamerania novych pozemkov geodetom, kedy na asi 70 tke parciel jej vymeraju z cca 5000 m2 pozemku 1000 m2. Samozrejme je tu este dohoda vlastnikov o vyporiadani, ale okrem sudnych poplatkov su naklady tiez vysoke v porovnani s efektom.
co sa tyka vystupu zo spolocenstva: ja sa tomu nebranim, urcite by na to bolo potrebne odsuhlasit zhromazdenim, ale museli by suhlasit vlastnici nadpolovicnou vacsinou zapisanych na LV. iba vtedy to ma zmysel, vystupit s 1/5 z LV sa neda, ak je proti tomu 4/5. samozrejme pozemky by bolo potrebne zamerat geodetom, (aby z toho do buducna nevznikli komplikacie). neviem ako by potom fungovalo obhospodarovanie lesnych pozemkov, ako by si plnili povinnosti vyplyvajuce z PSL vlastnici na tych 1000 m2? neviem ako by som to riesil v praxi? v sucasnosti chcem spolocenstvo zalozit, a nie z neho vystupovat, mozno nad tym este porozmyslam, ja totiz nerozhodujem ale zhromazdenie, ako sa ludia rozhodnu bude na nich.
u nas ludia tiez predavaju a ja tiez kupujem ako vy. patrim k ludom ktory pozemky iba kupuju ale nikdy nepredavaju. nie som obchodnik s nehnutelnostami.
co sa tyka nasej situacie, ja nutit nikoho nemozem, ludia rozhodoju ci vstupia ci nie. a tych 82% sa uz rozhodlo, a ratam este nejakych 10% ze to podpori.

vy viete o tejto situacii malo, ja som vacsinou iba odpovedal na otazky ktore ste polozili. a mnoho veci si vy nemusite ani riesit, a ja to nebudem rozpisovat. teraz sa asi mnohym zda ze sme priekopnikmi v tomto smere, mozno o 2,3, 10 rokov bude takato forma obhospodarovania bezna, a budem radit ja vam.....

snazim sa riesit tieto veci s nadhladom, myslim do buducna....
pred par rokmi by nikto nepovedal ze budeme zit v krajine bez hranic (shengen), budeme konzumovat dovezene potraviny, nasou menou vieme platit v polovici europy....svet okolo sa meni, hospodarenie v lesoch na lukach, pasienkoch ci ornej pode bolo tiez vystavene mnohym zmenam. v case ked zil moj stary otec vlastnili podu a les sedliaci, predtym panstva, dnes uz nikoho nevidim aby sa s motykou vybral do chotara obrobit si podu, v mnohych pripadoch pozemky vlastnia potomkovia tychto sedliakov, davam vam za cti ze si to branite, ale coraz viac sa tu objavuju velke firmy a skupuju vsetko naokolo, s 5-6 hektarmi uz vela nezmozete, hlavne ked ju mate roztrusenu, videl som u znameho ako sa hadali pre polovne pozemky, sudy, a kym sa oni hadali, prisla mala skupinka ludi, ktora si prenajala pozemky od velkeho agropodniku pozemky na vykon prava polovnictva s 52% tami, a namiesto 2 zdruzeni poluju 3 ludia. rovnako to moze byt aj s pozemkovymi upravami, kym vy vyckavate, niektori pokupia a ked k tomu dojde, vasich 5 ha vysmaria niekde na koniec chotara a najlespiu podu pridilia velkym vlastnikom aby ich poda bola pokope.

ja si nemyslim ze zjednotit pozemky je zly napad, ale kazdy si robi svoj zaver, nech sa vam vsetkym dari !

aa dakujem za za vase nazory a intelektualnu vymenu nazorov, s dobrym protirecnikom sa dobre diskutuje :)
19.1 2015 20:18
autor: neznámy
Je to pekné založiť spoločenstvio, vytvoriť právny subjekt, nadrieť sa a napokon ak je malá výmera spoločenastva s veĺa vlastníkmi nedať vlastníkomom nič , lebo všetky odvody dane a povinnosti platiť zdravtnú službu budú také, že spoločenstvo bude robiť len na toto.
31.1 2015 11:11
autor: neznámy
Alebo v horšom prípade sa ešte budú musieť podielníci skladať na hospodárenie a dańovú licenciu.
4.2 2015 10:16
autor: neznámy
Príkaz zriadiť spoločenstvá s právnou subjektivitou zo zákona sa zdá ako tiché znárodnenie. Vy hospodárte a zisk skoro všetok z vlastného majetku
odovzdajte štátu na daniach , odvodoch, zdravotných službách a dańových licenciách.
4.2 2015 10:21
autor: neznámy
Len tak ďalej pán minister Kžimír!!
5.2 2015 14:18
autor: neznámy
Ja som od začiatku poukazovala aj tu na tejto stránke na propagáciu, ako bolo po schválení zákona vysvetľované vlastníkom (aspoň u nás/, pred podpisom zmluvy nutnosť pretransformovania na právnu subjektivitu.
Skladba vlastníkov je v prevažnej miere pozostávajúca zo starších ľudí, neovládajúcich mnohé zákony. Ak im však niekto povie, že ak zmluvu neodsúhlasí nadpolovičná väčšina, pozemkové spoločenstvo bude rozpustené, tak to zobrali tak, že im štát opäť zoberie právo nakladať s podielmi .
Predpokladám, že predsedovia spoločností absolvovali nejaké prednášky, s presnými inštrukciami.
Pretože som sa zúčastnila zhromaždenia nie v jednom katastrálnom území, a predsedovia rovnako predniesli význam tejto transformácie.
Ja som bola vždy sympatizantom p. premiéra FIca, ale práve za jeho vlády sa zvýšili mnohé poplatky, ktoré postihli tých najchudobnejších. Ja nemám problém si zaplatiť zvýšený poplatok na katastri, u lekára prednostné vyšetrenie, ako aj mnohé rešarže na MV SR v archívoch, ktoré sa veľmi rapídne zvýšili,
.
PS-daňová licenicia,, ERP, PZS , zrejme aj povinný audit. To je len mizivá časť zo zvýšených nákladov.
Ale možno naozaj to môže byť aj výhodné v rámci rôznych nenávratným finančných dotácií , ktoré by možno v opačnom prípade boli nedostupmné.
P. minister Kažimír zaviedol mnoho zmien , jeho argumentácie sú mnohé presvedčivé ,
6.2 2015 10:42
autor: neznámy
Nuž dobre, ale čo keby sme sa netransformovali a zostali ako združenie? Nekonali by sme protizákonne? A čo lené úrady ktoré majú povinnosť vyčiarknúť zdržuenia zo zoznamu. Čo lesné hospodárske plány a nakladanie s lesnými pozemkami.Podotýkam neboli sme urbár ale súkromný vlastníci.
Založili sme právny subjekt a po pol roku vidíme, že po odvodoch daniach sme zostali v mínuse, ked´sme prepočítali povolenú ťažbu, náklady na vysadenie údržbu a práce výboru a brigádnikov cez dohodu tak nezostne vlastníkom žiadny podiel
12.2 2015 10:17
autor: neznámy
Absolvovali sme drahé školenia, na ktorých prednášali zasa cez agentúru z mininisterstva, tam nám stále vysvetlovali, že aj e´d sme združenie súkroníkov tak musíme byť právny subkekt a hotovo
Teraz budeme čakať čo porobia s tými čo neposlúchli. Dajú im občas 3000eur. pokutu a pôjdu ďajej? Možno tá pokuta je menej ako dane a odvody a oplatí sa ju zaplatiť
12.2 2015 10:23
autor: neznámy
Pre 12.2. 10:17.
Ak ste bolo združením podľa zákona o združovaní občanov, tak ste mali povinnosť pretransformovať sa ešte podľa starého zákona. Neboli na to sankcie, tak poniektorí vlastníci to ignorovali.
Ak ste boli združením podľa Občianskeho zákonníka, prípadne ešte ste, tak to mi to zo všetkých diskusií pripadá, že tak môžete jestvovať aj ďalej.
(Neviem teda, či aj občianske združenia spadajú pod rezort ministerstva vnútra. Asi len združenia podľa zákona o združovaní občanov a preto sa musia preregistrovať.)
13.2 2015 9:35