Lesmedium

Plat OLH v obecnych lesoch.

autor: neznámy
Podla čoho sa ma vyratat plat olh na živnost,alebo je to vec dohody medzi olh a vlastnikom lesa.Dakujem za odpovede.
sekcia: Archívne fórum, 5.1 2015 10:41
autor: neznámy
na berie 40 centov/ha/mesiac
5.1 2015 10:59
autor: neznámy
Závisí to hlavne od toho, čo bude OLH skutočne robiť. Cenu v praxi tlačia na dol tí OLH, ktorí sú len na papieri. Za nič je tu aj cent priveľa. Ak by však OLH vykonával túto činnosť ako svoje živobytie za 40 centov na hektár by nevyžil. Je rozdiel OLH ako zamestnanec a živnostník.
5.1 2015 11:51
autor: neznámy
Samozrejme , ak OLH robi niekto len formalne je to sedemdesiat ročný dôchodca , ktorý už nedrží tempo so súčasnou legislatívou tak sa to teoreticky dá do prvej kontroly štátnej správy robiť aj za 40 centov na jeden hektár. Zvyčajne po prvej kontrole štátnej správy a po uložení nápravnych opatrení spojených so sankciami vlastník zistí , že takýto OLH je nanič. Statne lesy majú zaťaženie 10 eur na jeden hektár lesa v rámci SR pri nápočte financií na funkciu OLH na štátnych pozemkoch . Čiže v Lesoch SR je činnosť OLH lepšie povedané splnenie povinností vyplývajúcich z paragrafu 48 zákona č. 326/2005 Z.z o lesoch hodnotené tak , že náklady na činnosť OLH v Lesoch SR sú 10 Eur/ha .Súkromný OLH to robí prevažne za 1 Eur/ha OLH na živnosť si sám platí odvody , dane , náklady a pod. samozrejme , že musí ovládať všetky špecializácie ( obnova, výchova, ťažba , BOZP, ochrana, odvoz, legislatíva, školky a pod. ) na ktoré majú Lesoch špecialistov. No a robí to jednu desatinu ceny , aká je v štátnych lesoch. Takže 1 eur/ha nie je vôbec veľa za túto prácu. OLH živnostník je spoluzodpovedný za činnosť spoločenstva hlavne po odbornej stránke,prevažne býva veľmi často sankcionovaný ručí pri výkone činnosti OLH celým svojim majetkom. takže to nie je med lízať.
5.1 2015 17:01
autor: neznámy
kokot bi som im dal darebakom
5.1 2015 21:22
autor: neznámy
Niektorí by inštitút OLH a štátnu správu najradšej zrušili, aby mohli rabovať lesy. A najradšej by zakázali vstup verejnosti ( turistov, hubárov...) do lesov, aby im nikto nevidel na prsty.
6.1 2015 10:51
autor: neznámy
Vlastník ako laik len ťažko dokáže posúdiť, či si OLH riadne plní alebo neplní svoje povinnosti. OLH je platený vlastníkom a tak koho chleb ješ ... No a sankcie ...
6.1 2015 11:57
autor: neznámy
Hodnotit OLH u Statnych lesov 10eur/ha je scestne.nieje platena funkcia OLH u ŠL.je To kumulovana funkcia ktoru vykonavaju vacsinou veduci Lesnej spravy na papiery,v skutocnosti veduci Lesnych obvodov z ktorych viaceri su tiez drzitelmi osvedcenia OLH.papierovy model veduci LS -OLH na celej sprave je nefunkcny,neprakticky a nevykonatelny...
8.1 2015 17:49
autor: neznámy
Je to tak . Štatne lesypri kalkuláciaách nákladov počítajúv priemere 10 Eur/ha . Niť nieje scestné . V princípe su priemerné náklady na obhospodarovanie lesa u SL45 Eur/ha . takženáklady na OLH tvoria len časť zo všetkých nákladov SL na obhospodarovanie lesa. Ide o kalkulaciu ktorá sa pocíta na vykon cinnosti uvedených v § 48 zákona o lesoch .Ako si to v statnych lesoch rozhodia je ich vec.Alenápočet 10 Eur/ha na cinnosť OLH u Lesov SRje správny, vykonateľný a funkčný. o tom niet pochýb.
9.1 2015 12:47
autor: neznámy
ale určite.tak ako Anonymus :D
9.1 2015 22:15
autor: neznámy
Rozdiel je ci je zamestnanec alebo podnikatel. Podla mna je to najmensia nákladova polozka pre subjekty.treba rozlisovat aj nápln práce.
Ine su povinosti OLH u statnych lesoch ako zamestnanca ainé u súkromných subjektoch kde ho okrem evidencie k nicomu nikto nepustí. celý lesný zakon je by som povedal sitý na mieru statnych lesov. v tomto prípade by bol zakon v pohode.Aj ked si myslím ze aj tu by sa mohol najst OLH,ktorý oznami zamestnavatela ze neplní napr ochranu,vyzinanie... ale to by asi ziaden statny zamestnanec neurobil. V sukromnom sektore je to taktiez. Nieje mozne niekoho udavat a ak ano tak hned si treba dat aj vypoved. V tomto je zakon chory. OLH je ten co riadi cinnosti v lese tak je to aj v zakone.Cize by mu nemal do toho co naplanuje nikto zasahovat a ak chce zasahovat musí zakon vymysliet aj klauzulu ze namiesto OLH prebera zodpovednost v konkretnom ukone.
Mylím si ze do ceny sukromneho OLH zapadá cena za vedenie evidencie spolu s dochádzkou cca 1euro.Vzdy je to o 9 euro menej ako u statnych lesov.
O doprave nechcem vraviet lebo tú vam nikto v sukromnom sektore nepreplatí az na vinimky a to musí byt výbor spolocenstva na úrovni...
10.1 2015 12:32