Lesmedium

Roman

autor: neznámy
Výbor neoznámil lesnému úradu včas svoje zvolenie. Musia sa uskutočniť nové voľby?
sekcia: Archívne fórum, 30.5 2014 11:53
autor: neznámy
ano, musi sa zvolat valne zhromazdenie, a uskutocnit nove volby clenov organov spolocenstva, nasledne nahlasit zmeny udajov v registri pozemkovych spolocenstviev prislusnemu okresnemu uradu a to do 60 dni od konania valneho zhromazdenia a volieb.

v tomto pripade vase spolocenstvo nema legitimne organy spolocenstva, v takomto pripade, by sa pri zvolavani mal spolupodielat sa aj okresny urad, pozemkovy a lesny odbor, pozrite si zakon.

na tuto temu som pisal 27.5.2014 pod nazvom "neplatne volby", mate rovnaky problem, precitajte si moje prispevky, nebudem dvakrat to iste pisat.

podat navrh zmeny udajov v registri pozemkových spolocenstiev mozno do 60 dni odkedy nastali navrhovane zmeny.

30.5 2014 21:02
autor: neznámy
BBI veď nevieš o čo sa vedná. Čo je v čas neohlásenie lesnému úradu? Podľa z.č.34/2014 čl.V, ods.8. V par.31 ods.5 a 6 sa slová ,, 28.februára" nahradzujú slovami do,, 30.júna". Zase je to subjektívny pohľad na vec. Pokiaľ to nestihli do 28.februára 2014, zákonom č.34/2014 majú možnosť a splnili zákonné podmienky podľa z.č. 97/2013 čas to ohlásiť na okresný úrad,pozemkový a lesný odbor do 30.júna 2014. Túto možnosť využívajú viaceré pozemkové spoločenstvá.
30.5 2014 23:34
autor: neznámy
BBI veľmi zavádzaš. Mýliš si pojmi a dojmi.
30.5 2014 23:37
autor: neznámy
Výbor predsa musí na základe zápisnice a uznesenia nahlásiť všetky zmeny, pokiaľ sa to dôležitých informácii,či zmeny zmluvy, parciel, obhospodarovaní. Veď valná hromada si volí náležitosti vrátane zapisovateľa,overovateľov.Pokiaľ to všetko prebehne tak, ako má byť, podľa reguli sú tu písané názory len a len subjektývne pohľady na danú problematiku. Ja osobne beriem toto forum ako výmena názorov, ktoré pomôžu pri riešení problémov jednotlivých spoločenstiev a nájsť cestu ako to všetko riešiť, čo v dnešnej dobe nieje jednoduché a každý má svojú pravdu. Prajem všetko dobré s pozdravom Lesu zdar.
31.5 2014 0:23
autor: neznámy
Čo sa stane ak výbor neoznámi svoje zvolenie lesnému úradu?
1. Nový výbor nebude zaregistrovaný.
A môže sa stať, že nový výbor bude potrebovať z účtu peniaze. Avšak ako sa k nim dostať, keď v banke figuruje starý výbor.
Najprv bude musieť v banke prebehnúť papierová zmena o nových disponentoch s účtom. Bolo by logické, že banka by to mala urobiť až keď sa presvedčí, že papierová zmena zodpovedá zaregistrovanému stavu.
2. Aj obchodný partner by sa mal presvedčiť, či robí kontrakt s oprávneným.
Ak je dôverčivý, tak mu stačí iba to, že má niekto pečiatku. Avšak prísť k pečiatke nie je na rozdiel od minulosti žiaden problém. Ak je obchodný partner nedôverčivý a pozrie sa do registra a nevidí tam zmenu, obchod bude rizikový.
Mám skúsenosti z minulosti, že zmena výboru sa vykonáva ako správne konanie a to trvá určitý čas. (Vari aj niekoľko týždňov). A počas tohto konania je činnosť lesného spoločenstva v podstate zablokovaná.

31.5 2014 10:58
autor: neznámy
neprihlaseny
takto ma uz davno nerozosmiali, dakujem :D

takze po 1.: ja vam tu nepisem, pripady kedy sa co mohlo a keby....ak polozite otazku snazim sa odpovedat ci je to podla zakona mozne alebo nie. taktiez nepoznam pomery jednotlivych urbarov smerom do vnutra (zmluva, stanovy), k tomu sa ja vyjadrit neviem, viem ale popisat, podla zvyklosti, noriem, standardov, alebo dobrych mravov.

a na zaver:

po 2.: neprihlaseny, pisal ze velmi zavadzam, mylim si pojmy a dojmy.
nepochybujem o tom ze ste sa zacitali do zakona, avsak nestaci citat, treba aj pochopit, avsak vy ste nopochopili ani otazku ktoru polozil Roman v tejto teme na uvod.

po 3.: vysvetlenie:

"výbor neoznámil včas okresnému úradu svoje zvolenie" teda nenavrhol v zakonnej lehote zapis zmien udajov v registri pozemkovych spolocenstiev.

podla zakona 97/2013 v zneni zakona 34/2014 § 23 odsek 1 pism. e) a f) - do registra sa zapisuju tieto údaje a ich zmeny:
e) meno, priezvisko, trvalý pobyt a dátum narodenia volených členov orgánov spoločenstva,
f) meno, priezvisko, trvalý pobyt a dátum narodenia osôb oprávnených konať za spoločenstvo a rozsah oprávnenia konať za spoločenstvo

dalej: podľa § 25 odsek 4 pism. a) - Navrhovateľ podľa odseku 1 je povinný v lehote 60 dní odo dňa
a) zmeny údajov podľa § 23 ods. 1 písm. a), b) a d) až g) podať návrh na zápis podľa odseku 2

a na koniec: ako pise prihlaseny, § 31 odsek 5 resp. 6 v zneni zakona 34/2014

spolocenstva su povinne prisposobit svoje pravne pomery do 30. juna.

nepodat navrh na zapis do registra poz. spolocenstiev je nedbanlivost a lahostajnost osob, ktorym bola vlozena dovera a nie ako pisete vy a to prisposobovanie pravnych pomerov.

neprihlaseny : odporucam poradit sa s pravnikom, lektorom prava, alebo najlepsie by bolo napisat na sekciu legislativy min. podohospodarstva aby vam vysvetlili zakladne pojmy v tomto zakone, odporucam tiez zakupit literaturu, zaklady prava, mozno pomoze pre lepsie pochopenie.
31.5 2014 21:25
autor: neznámy
dalej sa k neprihlasenemu nebudem vyjadrovat, vyjadrovat sa budem len k jednotlivym temam.
31.5 2014 21:32
autor: neznámy
Dosiahlo sa to čo som považoval za potrebné. Jednotlivé znenia paragrafov ktoré si jednotliví čitatelia porovnajú, overia.To je podľa mňa účel diskusie na lesnú problematiku. Ďakujem BBI ,to je potrebné. Nechcel som uraziť ale,teraz je to ucelenejšie, nie len vo všeobecnosti. Každe spoločenstvo schváli zmluvu podľa svojích pomerov. Pretože aj právnici,notári majú na danú problematiku nie rovnaký pohľad, pričom sa konali školenia na min. vnútr. k danému zákonu ,pričom všetky zainteresované strany sa zhodujú,že to všetko bolo ,, šité horúcou ihlou", čo potvrdzuje prijatie z.č.34/2014. Preto sa držme právnych faktov,to je jediné čo bude každý brať ako hlavný argument, ako som spomínal aj pred prípadným súdnym konaním a za tým si stojím, pretože ako som spomínal, v prípade nezrovnalosti, jedine je rozhodujúci verdikt súdu. Preto sa pýtam, kde boli tí právnici, lektori práva a ta sekcia legislatívy keď sa pripravovali tieto zákony? Viď Bratislavská Koliba, tam sa práve upravil zákon tak , aby niekomu vyhovoval do budúcnosti. Presvedčte ma opaku a o mojej nevedomosti.
31.5 2014 22:38
autor: neznámy
Pre BBI všetko si prečítam.
31.5 2014 22:47
autor: neznámy
Načo potom je zvolená dozorná rada, pokiaľ je zvolená? Ona kontroluje činnos výboru. Dozoruje aby všetko prebehlo podľa zákonov a podpisaných zmlúv. Jednotlivé spoločenstvá majú v zmlúve o pozemkových spol.,že sa predseda dozornej rady alebo ním poverenej osoby zúčasťňuje sa zasadnutia výboru. Dozorná rada v zmysle z.č. 97/2013 je volená zhromaždením spoločenstva a zodpovedá sa len valnému zhromaždeniu. Pritom mu prináležia povinnosti výboru podľa jednotlivých ustanovení z.č 97/2013.Kontrola nadovšetko, dozorná rada má dosť vysoké právomoci a komptencie. Ja stále tvrdím ,že je to o ľuďoch a nič viac len o ľuďoch.


1.6 2014 0:56
autor: neznámy
BBI. Už len dve otázky. Čiže, ak výbor neoznámil lesnému úradu do 60 dní svoje zvolenie je neplatný a do zápisu v registri nemohol predávať drevo? Dá im pokutu lesný úrad za to, že si nesplnili túto povinnosť podľa zákona? Tiež by asi mali spoločenstvu uhradiť všetky náklady na nové zvolanie zhromaždenia, nakoľko ho svojou nečinnosťou zmarili.
1.6 2014 18:25
autor: neznámy
áno ak výbor neoznámi zmeny lesnému úradu do 60 dní, lesný úrad by mal zápis zamietnuť, na to aby mohol výbor zapísať do registra potrebujete prijať uznesenie z hromaždenia, ktoré bude obsahovať výsledok volieb do orgánov spoločenstva, zároveň od tohto dátumu plynie zákonná lehota nahlásiť tieto voľby lesnému úradu.

spoločenstvo podľa zákona musí mať výbor a dozornú radu, ktorá sa zapisuje do registra poz. spoločenstiev, nakoľko vy nemáte výbor zapísaný v registri, je to ako by ste výbor ani nemali, váš výbor nie je spôsobilý na právne úkony.

to znamena ze osoby zvolene do vyboru nemozu konat v mene spolocenstva, aj ked boli zvoleny,

priklad: mozem zalozit sro s fyzickou osobou, ale kym nasu firmu na sude nezapisu, je to len dohoda medzi nami, aj ked je zmluva o zalozeni zavazna, nebola splnena zakonna podmienka registracie na sude, cize v mene firmy ja ani spolumajitel konat nemozem.

neviem ako bude postupovat lesny urad, ale vzhladom k tomu ze nemate legitimny vybor, mal by podla zakona zvolat zhromazdenie prave lesny urad.

o uhrade trov spojenych s novym zvolanim zhromazdenia, by sa malo rozhodovat na valnom zhromazdeni, to je vasa zalezitost, neviem ci je mozne niekoho zaviazat aby uhradili vzniknute naklady, ale ak o tom rozhodne zhromazdenie, a dotknute osoby vam to uhradia, je dobre, ak sa obratite na sud na obciansko pravne konanie a sud vam to potvrdi vtedy uz budu musiet.

chcem aby ste vedeli ze ja nie som pravnik, o tychto veciach ak nemate istotu treba nejakeho vyhladat, ja mozem len vlastnymi skusenostami a vedomostami usmernit, treba si vypocut aj ine nazory ako postupovat, ale ak viem poradim.
1.6 2014 20:07
autor: neznámy
Pre BBI. miešaš zákon č.97/2014 v znení zákona č.34/2014 ako jablká s hruškami. Prečítaj si zákony,ktoré tu opisuješ.Ani hlava, ani päta. Dva zákony ktoré sú nezlučiteľné spájaš do jedného. Pokiaľ mne odkazuješ, aby som sa spojil akademikmi práva, to isté doporučujem práve Tebe. U mňa platí ako som napísal pred týmto, mýliš si stále pojmi a dojmi. Preštuduj si to.
8.6 2014 1:28
autor: neznámy
Pre BBI. Pasuješ sa do pozície odborníka na zákon 97/2013 a pritom neovládaš základné pojmy. Napríklad spomínaš tu OLÚ , ale ten už neexistuje. Nezavádzaj tu laikov svojimi subjektívnymi názormi . Títo svojimi otázkami myslia úprimne. A pre tých laikov chcem poradiť , že človekom ktorý sa týmto veciam rozumie je diskutujúci Jozef 1.
8.6 2014 17:50
autor: neznámy
Zakon o pozemkovych spolocenstvach mam prestudovany, v casovej tiesni prepadavam zlozvyku pisat skratku OLU namiesto Okresny urad, pozemkovy a lesny odbor.
co sa tyka mojich odpovedi na otazky v diskusiach, nie je mi zvykom pisat o mojich subjektivnych nazoroch ako by to malo byt, snazim sa zodpovedat v zmysle toho co plynie zo zakona.
ja nespochybnujem nikoho odbornost na tomto fore,
ludia si tu pytaju rady hlavne v pripadoch ked si nevedia rady s ludmi, ktori nepoznaju danu problemlatiku alebo umyselne porusuju zakony, a neda mi nevsimnut ze prave takymto ludom sa mozno nepaci ak laikov niekto aspon trosku usmerni.
9.6 2014 21:06
autor: neznámy
Pre BBI, píšeš sem, že máš preštudovaný zákon o pozemkových spoločenstvách. Ak je to pravda,tak Ti doporučujem prečítať si § 22 Z . 97/ 2014 ods, ( 1) register vedie obvodný lesný úrad, ( 2 ) na zápis do registra je miestne príslušný obvodný lesný úrad, v ktorého ......... ( 3 ) obvodný lesný úrad o zápise bezodkladné......... OLU sa premenoval na Obvodný úrad, pozemkový a lesný odbor, nie okresný, na základe zákona vydaného min. vnútr. o transformácii verejnej správy do dvoch oblastí. Ďalej doporúčujem, prečítať si dôvodovú správu, všeobecná časť, uverejnená ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Akceptujem, že ľudia sa pýtajú, lebo je to potrebné ,aby sa to vysvetlilo tak,ako sa má, pretože ako som písal už v predchádzajúcich príspevkoch,je potrebné komuníkováť, informovať. Ale nech je to stále v rámci platnej legislatívy.
13.6 2014 22:48
autor: neznámy
opravujem, Z.č. 97/ 2013, nie 2014. Ospravedlňujem sa.
13.6 2014 23:10
autor: neznámy
BBI stratil si sa v informáciach?
20.6 2014 22:39