Lesmedium

Odmena OLH, má niekto kontakt na lacného lesného hospodára?

autor: Nela
Naše spoločenstvo platí ročne 950 eur OLH, členom sa táto odmena zdá vysoká, preto hľadáme kontakt na lacnejšieho. V spoločenstve sa neťaží a nie je dostatok finančných prostriedkov.
sekcia: Archívne fórum, 12.5 2014 12:06
autor: neznámy
Vsucastnost je cena za olh velmy nizka.To znamena je pod 1euro za ha.Podla narocnost na pracu sa pohybuje od 0.65-1eura za cinnosti podla paragrafu 48 lesneho zakona.Dalej treba pripocitat cestovne a vyznacovanie.Nezabudajme na to ze zivnostnik je podnikatelska osoba cize musi tvorit zisk.Zamestnavatelia su naomyle ak si myslia ze zivnost.ik je lacnejsia varianta pre nich.Tiez z toho nieco musi mat.Plat socialku zdravotnu......Lacnejsie sa to robit neda.Ja osobne by som vyzval olh aby isli ceny hore a nerobili to lacnejsie. Nech nieje olh len na privirobenie si pre zamestnancov a dochodcov.
12.5 2014 12:50
autor: neznámy
Práve nedostatok financií bude jedným z dôvodov prečo sa inštitút OLH zruší. Už dnes je značná časť súkromných lesov bez OLH. Činnosť OLH je spravidla tak málo platená, že ako samotná živnosť človeka ani neuživí. Je to tak vhodné ako ďalší príjem pre zamestnancov štátnych lesov, či dôchodcov. Nepoznám OLH, ktorý by sa venoval skutočne profesionálne len činnosti OLH.
12.5 2014 13:31
autor: neznámy
Za nedostatok financii olh nemoze.zdroje financovania musi hladat vlastnik.su to pravnicke podnikatelske subjekty tak ako olh.musia sa cinit aby fungovali.to ze nema niekyo olh a ze to statna sprava toleruje.je zle.potom by ti co olh maju mali byt v niecom ohodnoteni alebo by nemali byt sankciono ani s polu s olh ak nieco nemaju dobre lebi je to nespravodlive voci tim co olh maju. Pre nirkoho zakon plati a pre niekoho nie.....
12.5 2014 13:45
autor: neznámy
Nela odmena za výkon funkcie OLH závisí od viacerých faktorov. Je treba prihliadať na ročné výkony v ťažbe, zalesňovaní a ostatnej pestovnej činnosti, ďalej sú to povinnosti, ktoré mu ukladá zákon o lesoch konkrétne § 48 ods. 1,2.Nie vždy je to lacnejšie riešenie aj lepšie. Obzvlášť v dnešnej dobe, kedy je možné čerpať eurofondy, štátnu pomoc a i. Ja poznám OLH, ktorý sa profesionálne venujú len tejto činnosti a popri svojich povinnostiach , majú dobrý prehľad a vedia poradiť vlastníkom napríklad aj v tejto oblasti.
To, že je značná časť súkromných lesov bez OLH nie je v poriadku zákon má platiť pre každého rovnako.
12.5 2014 21:01
autor: neznámy
Ak má hospodár ako živnostník slušne prežiť musí mať mesačne príjem cca 2000 eur. Po všetkých nákladoch ( auto, benzín, odvody ) mu veľa neostane.
13.5 2014 12:37
autor: neznámy
Ja si myslím, že ak má OLH na starosti 30 urbárskych spoločností a berie 0,65 eura od 1hektára za mesiac, tak mu to prinesie veľmi dobrý príjem. Náš OLH nikdy ani do lesa nevstúpil, občas prišiel na výbor kde odovzdal potrebné doklady a výbor si robil čo chce.
14.5 2014 13:43
autor: neznámy
Pani Nela,
Váš problém nie je výška odplaty OLH, Váš problém je neexintencia výnosov z Vašej činnosti. O koľko ha sa vlastne jedná?
14.5 2014 13:45
autor: neznámy
Nela. Ak platíte olh za to, že si neplní svoje povinnosti, tak ho platíte zbytočne. Bohužiaľ takýto stav je bežný. Hlavne nech to veľa nestojí a štát nám dá pokoj. To je ako keby ste platili kominára za to, že vám dá doklad o dobrom stave komína a ani sa naň nepozrie. Zodpovednosť olh je často nulová a vlastne, kto by ich aj kontroloval?
14.5 2014 14:59
autor: neznámy
NELA TO ZE MA OLH 30 MALYCH ALEBO VACSICH SPOLOCENSTIEV JE JEHO SUKROMNA VEC.NEMOZE SA VIAZAT NA JEDNO SPOLO ENSTVO Z TOHO BY NEPREZIL..IECO MU YPADNE NIE O PRIBERIE.ON PROSTE TYCH 2000 EURO AKO ZIVNOSTNIK MUSI ZAROBIT AK NIE VIAC....PODLA MNA AK SOM DOBRE PO ITAL TO CO MU DA ATE SU AKORAT PRE NEHO NAKLADY NA CESTOVNE A BEZNE VYDAVKY OLH.AK BY STE AJ NIEKOHO NASLI LACNEJSIEHO.NIC BY VAM TO NEVIRIESILO.TOHO VASEHO OLH BY ZAPLATILO INE SPOLO ENSTVO KDE BERIE OLH VIACKOLKO PLATITE ODMENU VYBORU SPOLU ZA ROK?


15.5 2014 5:45
autor: neznámy
Počítajte so mnou. OLH môže mať najviac 2000 ha. Až by pri tejto výmere mal 1EURO od ha, tak by zarobil ozaj 2000 EUR na mesiac. Ale o takejto odmene na ha som ešte nepočul, hlavne u urbárov nad 500 ha. Takže vráťme sa ku krutej realite pre OLH. Odmena sa pohybuje v oblasti 0,50 EUR na ha, takže pri 2000 ha je to už len 1000 EUR za mesiac. Po ďalšie , nepoznám OLH , ktorý by mal 2000 ha , lebo jednak sa to nedá zvládnuť a kde by ich nabral. V rámci okresu isto nie , možno v rámci "VÚC". Takže znova počítajme. Má reálne 1200 ha x 0,50 EUR =600 EUR za mesiac. Keď od tejto sumy odpočítame odvody 190 EUR , a na benzín dá 60 EUR , musí aj jesť. Čo mu ostane ?
Múdra Nela . Píšeš , že odmena OLH je ročne 950 EUR. Prečo nenapíšeš , že na mesiac je to 80 EUR. Rovno napíš , že za tisíc rokov to bude vaše spoločenstvo stáť 950 000 EUR, a skade vy naberiete toľko peňazí , veď vás to zruinuje. Takže lacnejšieho blbca nájdeš len medzi zamestnancami ŠL a dôchodcami. Ale odporúčal by som ti , aby uzavretie zmluvy s ním si ohlásila jeho zamestnávateľovi (ŠL) a štátu ( dôchodca) . Aby to týmto ľuďom nepoškodilo , tak odmenu OLH berú "bez bločka".
15.5 2014 11:39
autor: neznámy
FERO1 Spravne.Mimochdom pre zivnostnika je 80 eur taxa na 1den ak ma prezit.....Na jednej strane sa tu vsetci lesnici nicime pokutovanim a odobratim livencii a na druhej strane nas vlastne nikto nechce.Je to sialene ved olh vytvara hodnoty pre vlastnikov je garantom odbornosti a pritom nema u nikoho oporu.Naco je nam tolko odborneho vzdelavania ked sa z toho neda zit....
Ja osobne mam 1euro u 20ha subjektu t.j. 20eur mesacne. Ale tam je predseda clovek na urovni s podnikatelskou praxou. Co sa da urobit za 20 eur mesacne? Bol tu uz spominany kominar ten za 5 minut zoberie 20 eur a to sa vam len pozrie do komina.Este Vam poviem jeden priklad: minuly tyzden sme mali zapchatu kanalizaciu.Prisiel chlap ktory cisti kanalizaciu a za 2 hod zobraltych 80 euro co ddava pani Nela svojmu olh....Nieje to na zamyslenie olhakovia?Tolko skol co musime mat li enncii strach ze pridete o licenciu pokuty natoto sme si vybrali toto povolanie?My niesme este ziadny lesnicky stav.Vsetci si nirco dokazujeme a pritom sme pre vsetkych ti najposlednejsi.OLH TREBA DOSTAT DO TAKEJ ISTEJ POZICII AKO JE KTOREKOLVEK REMESLO ZA KTORE SU LUDIA OCHOTNI PLATIT.Vysledok lesnickej polityky je ze staci aj lacny olh a este lepsie je ked subjekt nema olh.Vtedy sa mu uz uplne nic nestane a vsetko je vramci zakona...
15.5 2014 15:28
autor: neznámy
Aj cenu OLH určuje trh. No nie len ten. Ak by OLH skutočne robili všetko to čo im ukladá zákon pýtali by si rozhodne viac. Za málo muziky málo peňazí. Vlastníci lesa sú však prevažne laici, čo nedokážu posúdiť náročnosť, či kvalitu práce OLH. Stanovovanie ceny za 1 ha je scestné, nakoľko nedeklaruje objem prác OLH. Les sa nedá zatvoriť ako skrachovaný obchod. Štát by mal OLH hradiť minimálne tie úkony, ktoré vykonáva vo verejnom záujme. V štátnych lesoch napokon je OLH v konečnom dôsledku plne platený štátom.
15.5 2014 16:56
autor: neznámy
Prečítal som si aj reakciu múdreho FERA1 na NELU. Nuž, čo k tomu dodať?
Akurát to, že Fero1 prehliadol, že ak nie je ťažba, tak nie je ani z čoho platiť.
Bez ohľadu na to, či je to 10 alebo 80 € na mesiac.
Až na to, sa Fero dá s tebou súhlasiť.
Pokiaľ ide o rekciou predošlého autora súhlasím najmä s predposlednou vetou autora. "Štát by mal OLH hradiť minimálne tie úkony, ktoré vykonáva vo verejnom záujme". V minulosti to naše štáty aj robili. Tam, kde výnosy z lesov boli malé.
15.5 2014 17:41
autor: neznámy
Zijeme na Slovensku..ako je platene 70 percent naroda,tak je plateny aj OLH.kedze tu nie je vymozitelnost prava,vsetky tieto debaty su zbytocne.ked sa budu podla zakona za porusenie trestat vsetky subjekty ako sa maju,bude zarabat aj OLH.pokial bude bordel v pravnom systeme tak ako aj je,momentalne,nebude zlepsenie vo vztahoch OLH -vlastnik lesa nikdy.
ked robi OLH u sukromneho subjektu zamestnanec ŚL,musi To robit zo suhlasom zamestnavatela..a firma bude suhlasit len,ak pojde cez pravnicku osobu teda ŠL.a smotanku zlize zamestnavatel.to sa da lahko zkontrolovat na Lesnom urade..cize prilepsit si k platu zamestnanca ŠL vykonom OLH u ostatnych vlastnikov je jedenkrat rocne par eur plus..
15.5 2014 23:34
autor: neznámy
Ja si myslim ze olh treba len ako tu bolo povedane musi mat take postavenie v spolocnosti ze jeho pritomnost v lese je nutna a bez neho to proste nejde.V sucastnosti je jeho postavenie nutne ked dava povolenie na tazbu a to je vsetko.Na ine veci ho nikto nepotrebuje dokinca niektore su jekty ho ani nemaju....Vie vobec niekyp povedat ake ma vlastne postavenie?
Keby aspon o olh zabojovala lesnicka komora ale ta asi ani neexistuje a je jej to jedno.
16.5 2014 7:30
autor: neznámy
To naozaj niekto ťaží v lese drevo a nemá OLH?. To potom ste lesníci naozaj na "úrovni".
16.5 2014 8:49
autor: neznámy
Uz tu pisal raz jeden pan ze su to len lesnickovia zlati...Nech si robia medzi sebou zle teda nech sa vadia statna sprava a olhci.Nech si dokazuju co chcu hlavne ze mame mi vlastnici pokoj...
16.5 2014 8:58
autor: neznámy
OLH je v lesnom hospodárstve veľmi dôležitý, lebo keby tam nebol tak by múdra štátna správa nemala koho po..... .Ja sa starám o 180 ha. lesa bez OLH už 2 r. a zatiaľ bez problémov. Dúfam že to tak aj ostane
18.5 2014 19:09
autor: neznámy
Juro sa stará o 180 ha lesa sám. Kto Vám potom robí LHE podla vyhlášky 297/2011 a ako dodržujete zákon o lesoch ? Konkrétne paragraf 36. Ja dúfam, že už konečne začnú zákony v tomto štáte platiť pre každého rovnako.
18.5 2014 20:30
autor: neznámy
Tak ked vam pani z ministerst a nevadi ze subjekty nemaju olh a statnej sprave je to jedno tak by bolo spravodlive dat vsetkym olh pokoj a spravili by ste zadostucinenie tim co ste zo rali osvedcenie alebo dali pokutu lebo vy prvi porusujete zakon.ale to je asi v poriadku. Podporujete akorat taky h ako je Juro.Hamba......
19.5 2014 17:26
autor: neznámy
Juro sa stara o 180ha lesa bez OLH.navrhujem aby ked bude mat najblizsie zdravotne problemy,zasiel miesto k lekarovi do servisu,nech ho vyliecia a na nakup nech ide k k murarovi..tak potom Toto vsetko bude v poriadku :D
20.5 2014 0:03
autor: neznámy
Veru ako píše raroh ten Juro to je riadny Juro a voda sa vari na každu sviňu aj na neho. Dva roky ma možno pokoj len počkaj pride obnova PSL(LHP) kontrola plnenia plánu po skončení platnosti PSLa LHE a potom budeš pozerať prípadne pri vyhotovovaní nového PSL, v tomto prípade pre Jura výpis potom budeš geroj!

Dostaneš dobru pokutu nazbiera sa ti to a budeš nútený si nájst OLH a ak nie dostaneš Odbornu (nútenú)správu lesa §36 Zákon o Lesoch, čo znamená, že OLH určí OLU a za jeho služby budeš platiť jemu zo zisku z hospodárenia a prípadne aj za stratu z hospodárenia. Ak nebudeš schopny platiť OLH a prípadnú staratu z hospodárenia zo zisku, tak to bude platiť za teba štát, ale tebe na zabezpečenie pohľadávky voči štátu - sa zriadi založné právo na ten majetok(180ha) a pokiaľ to nevyplatiš, tak postupne pomaly rokmi prichádzaš o majetok až teoreticky do naplnenia sumy dlhu a ceny les. majetku!

Štatút OLH má byť rešpektovaný a zo zákona povinný a čo sa týka ohodnotenia, tak pod 0,50€/ha by sa už nemalo vobec ísť, čo sa bohužiaľ deje a niekde to je aj pod túto sumu! Suma ohodnotenia by mala byť aspoň okolo 1€/ha, čo ako vieme je v dnešnej dobe len prianie.
23.6 2014 22:14
autor: neznámy
Nám dal OLH cenu za 20 ha 120,- € s DPH/mesiac + 1,80 € za vyťažený m3 drevnej hmoty, viete mi poradiť, aká je to cena? (málo - veľa?)
19.7 2014 21:34
autor: neznámy
Jozef, na hektár je to 6 Eur / mesiac. Napíš svoju adresu a ja ti to budem robiť za polovicu. A ešte napíš meno tohto OLH.
20.7 2014 17:58
autor: neznámy
Som z okresu Kezmarok, ked budes mat o tento okres zaujem, tak zavolaj 0905979434
24.7 2014 19:14
autor: neznámy
nazdar Jozef, ja ti to spravím za 2 EUR/ha na mesiac
4.8 2014 13:25
autor: neznámy
Stano, zavolaj mi, dohodneme sa.
10.8 2014 21:56
autor: neznámy
Stano,za 1,5E/ha na mesiac.Tel:0940315921
22.8 2014 22:43
autor: neznámy
xixixi odborní lesní hospodári sa ukázali.... načo tie reči predtým???
7.6 2015 0:22
autor: neznámy
HANBA!!!
18.10 2015 13:18