Lesmedium

Nájomné za les

autor: Pista
vlastnim pozemky TTP, ktore su vedene ako les a je zhotoveny aj PSoL, v sucastvnosti ju obhospodaruje urbar, v ktorom som tiez vlastnikom.

jedna sa o TTP/Les cca 20 ha a su rozparcelovane ja mam asi vlastnictvo na 6 parcelach zo 75. velka vacsina vlastnikov je clenom aj v urbare.

V urbari sme sa rozhodli ze tieto pozemky budeme obhospodarovat dalej na zaklade najmu pozemkov pre urbar.

moze si urbar takto prenajat pozemky? ako stanovit vysku najomneho?

mozem si ako vlastnik dat vymerat svoje parcely a sam ich obhospodarovat?ako?

ako by ste riesili tieto pozemky?

neplanujeme zalozit spolocenstvo na obhospodarovanie tychto pozemkov /to mi uz nemusite pisat/

za vase prispevky vopred dakujem

sekcia: Archívne fórum, 16.4 2014 16:11
autor: neznámy
1. Zákon nezakazuje, aby si pozemkové spoločenstvo zobralo niečo do prenájmu. Dokonca Slovenskému pozemkovému fondu prikazuje, aby pozemky štátu a neznámych vlastníkov dal spoločenstvu do prenájmu.
2. Takú radu, že výšku nájomného by ste mali stanoviť tak, aby to bolo optimálne nepotrebuješ. Ale či je optimálna taká výška, ktorá by sa rovnala veľkosti vyplácaných podielov na hektára, to sa asi tiež nedá jednoznačne povedať. Určite aj u vás má niečo SPF. A ak má čo sa týka porastov priemerné porasty, tak by sa asi nemalo veľmi odlišovať nájomné, ktoré by ste vyplácali jemu od nájomného pre vás. Inak sa domnievam, že nájomné sa môže líšiť od seba v závislosti od výťažnosti z parciel.
3. Ako vlastník si môžeš dať vymerať svoje parcely. Ale nie z pozemkového spoločenstva so spoločnou nehnuteľnosťou.
Pred 20 rokmi bolo treba rešpektovať hospodárskej celky. Lebo len tie sa v kuse vydávali vlastníkom. Neviem ako je to teraz. Ak ti neporadí niekto múdrejší, tak sa pozri do pozemkového zákona a zákona o lesoch. Alebo ak nemáte ďaleko na okresný úrad, tak sa poinformuj na pozemkovom a lesnom odbore.
16.4 2014 17:01
autor: neznámy
1. zakon poznam do bodky.

2. vyska najomneho. spolocenstvo bude mat s obhospodarovanim mojho pozemku aj prijmy aj vydavky, ale ku koncu dosiahne zisk (predpoklad) Kolko by malo vyplatit vlastnikovi za najomne a kolko nechat pre seba? to mi mozno poradia ti co takto prenajimaju a maju skusenost, ako to stanovit.

3. na pozemkoch som vylucnym vlastnikom, ziadne podielove spoluvlastnictvo, ziadne SPF a sprava nezistenych. O pozemku rozhodujem sam. podiel 1/1

4. vymerat pozemky som mal na mysli TTP/Les, nie urbar. existuje minimalna vymera na to aby som sam mohol hospodarit alebo aky zakon to nariaduje vlastnikovi ako moze nakladat so svojim majetkom pri obhospodarovani.

vlado dakujem za tvoj prispevok
16.4 2014 17:57
autor: neznámy
Pišta,
ďalšia dôležitá vec. Ak máš teda PSoL tak ten les v súčatnosti niekto užíva.Kto? Ak urbár tak asi máš s nimi zmluvu. Akú? Tá platí alebo skončila. Ak nie urbár tak LSR a s nimi máš zmluvu? Ak ano tak vypovedanú. To sú dôležité veci aby si vedel či vôbec môžeš o tom rozmýšľať..
16.4 2014 18:56
autor: neznámy
Gusto,
pisal som ze v sucastnosti uziva pozemky urbar, tieto pozemky v minulosti patrili do urbaru avsak ked sa robil ROEP tak sa pozemky rozparcelovali a uz netvoria spolocnu nehnutelnost, su zapisane na samostatnych LV cez 50. vlastnici su teda na 99% totozny s urbarom, asi traja nie su v urbare.

tieto pozemky obhospodarovali statne lesy, a clenovia urbaru sme sa rozhodli ze ich priclenime do urbaru, avsak sa najomne zmluvy nepisali, taktiez sa nerozsiril ani urbar o tieto pozemky.

Predseda to riesil v r 2009 na ministerstve u Ing. Butoru, a urbar ziadal statne lesy vydat urbaru, zhodli sme sa na tom v notarskej zapisnici jednak ako clenovia jednak ako vlastnici tych pozemkov, cize urbar ich dostal a zacal hospodarit, avsak bez najomnej zmluvy, nam to ale nevadilo lebo pozemky tak ci tak patria clenom, a drevo sme si delili podla podielov.

avsak sa tu udiala legislativna zmena, a citime sa im prisposobit aby z pravneho hladiska tieto pozemky kryte. preto sme sa rozhodli ich ako urbar vziat do prenajmu.

preto by som chcel nejake odpovede, ktore som popisal vyssie.
16.4 2014 20:37
autor: neznámy
Pista, aby si urbár prenajímal pozemky od členov je veľmi neštandardné. Z čoho by platil nájomné? Zo ziskov z tých parciel ktoré by mal v prenajme, v poriadku. A čo zo ziskom ktorý by prípadne mal. Ten by sa rozdelil medzi podielnikov?
Podľa mňa by bolo čistejšie pristúpiť do urbáru so spoločne obhospodarovanými nehnuteľnosťami. A tým by sa Vám zvýšili podieli a urbáru výmera. Tolko môj názor k urbáru ..
17.4 2014 9:39
autor: neznámy
Pišta, citujem ťa: "pisal som ze v sucastnosti uziva pozemky urbar, tieto pozemky v minulosti patrili do urbaru avsak ked sa robil ROEP tak sa pozemky rozparcelovali a uz netvoria spolocnu nehnutelnost, su zapisane na samostatnych LV cez 50. vlastnici su teda na 99% totozny s urbarom, asi traja nie su v urbare."
Z toho, že pri ROEPE sa rozdelili parcely na viac listov vlastníctva je nesprávne robiť uzáver, že spoločná nehnuteľnosť bola rozdelená jednotlivým vlastníkom a už nejestvuje. Bezdôvodné rozdeľovanie parciel na rôzne parcely s lomítkami a či namiesto pár PKN vložiek na značný počet LN je zdá sa novodobým koníčkom katastrov. Pravda, v poznámke LV by mohlo alebo malo byť uvedené, že ide o spoločnú nehnuteľnosť. Ak tak nie je, je otázka, či to bol zámer, alebo nedbanlivosť.
17.4 2014 10:19
autor: neznámy
rozmyslali sme nad rozsirenim urbaru, bolo by jednoduchsie len prenajat.

dufam ze mi moje otazky niekto zodpovie...

ale vdaka gusto
17.4 2014 10:28
autor: neznámy
Vlado
neviem presne ako preco, ale uz to nie spolocna nehnutelnost, ked existuje asi 70 parciel a kazda ma ineho vlastnika.

mojim problemom nie je ako sme sa sem dostali, JA CHCEM RIESIT AKO ICH PRENAJAT URBARU, resp. moje otazky su popisane vyssie a tykaju sa o moznostiach nalozenia, toto uz je ako je.
ale dakujem
17.4 2014 13:57
autor: neznámy
Ahoj Pista!
Tvoj prípad je ako ukážková vec pre dizertačnú prácu pre nejakého PhD na TU vo Zvolene.
Ja sa pokusím najskôr o analytickú časť Tvojích otázok, ktoré si uviedol v prvom príspevku a položil si ich mnoho?!
1. Majetková podstata, hrušky a jablká, urbár sú hrušky a podielové vlastníctvo sú jablka. V prípade hrušiek , nemôžte si vyčleniť svoj podiel z majetku. Ale v prípade jablk si ho ovšem môžte.
Ste vlastníkom v 1/1 na určitých parcelách- 6 tich, či určitej parcele alebo platí to, čo je chaotický napísané, že zo 75-tich kde. Ak Ste vlastníkom 1/1 na parcelách, nikto Vás nemôže obmedzovať v tom, čo sa rozhodnete, žiaden výbor, žiaden Urbár, ale nový zákon o PS to môže spraviť, lebo jeho cieľom je určiť spoločné obhospodárovanie, aby jablká a hrušky mohli fungovať spoločne. A ak fungovali doteraz, tak to bol protiprávny stav. Ak Vy vlastníte parcely v E registri ako TTP a teraz v registri "C" je to ako les, doporučil by som Vám veľmi jednoduché riešenie. Nechajte si v teréne geodetickou službou/ nebojte sa prvotnej investície, lebo peniaze sa Vám vrátia/ vyznačiť svoje pozemky , kde Ste 1/1 vlastníkom a potom len jednoducho si najdite Odborného lesného hospodára, ktorému dôveruje a pošlite jeden pekný pozdrav na Obvodný úrad, že od toho a toho dátumu, si chcete hospodáriť Sám na svojích pozemkoch. A až potom sa môžte hráť na to, že si to budete prenajímať svoje pozemky nejakému druhému subjektu ako napr, Urbáru alebo si to budete obhospodárovať SÁM. Ja osobne by som mal záujem o hocijaký sukromný majetok, kde by som sa sa vedel dohodnuť na Nájme. Hocikde na Slovensku.
2. Urbár je bezpodielové spoločenstvo a to ako také nemôže rozhodovať o Vašom podielovom majetku a ešte, keď Ste vo vlastníctve 1/1, kedy sa s nikým o ničom nemusíte dohadovať!
3.Ak máte túžbu si gazdovať na svojích 6 parcelách samostatne, platí to, čo som napísal vyššie. Vyznačiť Geodetickou službou SVOJ majetok, aby nedošlo k žiadným pochybnostiam o tom, kde si môžte rúbať stromy a určiť si svojho OLH. 20 ha dáva teoreticky okolo 100 m3 trvaloudržatelnej ťažby v nekonečnom rade rokov, lebo toľko na Vašom majetku v priebehu roka na Vašich pozemkov aj v lese prirastie.
Sú tam ešte také rôzne harakiry ako PSL, či pôvodný OLH, ale cez to všetko sa dá preskočiť.
18.4 2014 14:40
autor: neznámy
GRZVNL,
dakujem ti za odpoved, vyjadril si sa podla mojich ocakavani, a potvrdil si moje informacie.
este keby sa niekto vyjadril k tej najomnej cene by som sa mu podakoval
18.4 2014 19:46
autor: neznámy
Pišta, cena ? Závisí od veľmi vela faktorov. Hlavné sú: výkony predpísané v PSoL (OÚ,VÚ, čistky, zalesňovanie ....), ďalej dane z nehnuteľností (aké má daná obec nastavené.... ) povedať ti koľko sa bez podrobnejších údajov vôbec ale vôbec nedá.
Ak by si poslal dostatok údajov vedel by som ti povedať približnú kalkuláciu, keďže s tým dosť pracujem. Ale bez toho to je nemožné. (ale nebuď veľmi prekvapený ak to nebude veľmi vela) lebo je tom množstvo nákladových položiek...
22.4 2014 10:51
autor: neznámy
uz vyssie som pisal ze spolocenstvo bude mat s hospodarenim na najomnych pozemkoch iste prijmy a vydavky, najomne sa samozrejme plati z rozdielu, t.j. zo zisku, ktora sa dosiahne na obhospodarovanyhc pozemkoch, ja chcem len vediet zhruba pomer kolko z toho dat na najomne a kolko by si mohlo spolocenstvo ponechat
22.4 2014 19:32
autor: neznámy
to ťažko povedať ako kto, niekde je to tak 50:50, priadne 2/3 pre vlastníka.
22.4 2014 20:29
autor: neznámy
dakujem gustu, aspon mam predstavu, my sme tiez rozmyslali nad pol na pol, vzhladom k tomu ze peniaze zostanu v ramci spolocenstva a vlastnikov.

dakujem za vase prispevky
22.4 2014 21:05
autor: neznámy
Prenajať tak,že sa Vám bude vyplácať nájom zo zisku Urbáru v prepočte na Vašu výmeru. Výška nájmu bude pohyblivá podľa výšky podielu zo zisku Urbáru v danom roku, čo treba riešiť dodatkami k zmluve v každý rok.
8.3 2015 8:59