Lesmedium

Institut OLH

autor: Martin
Dobry den.

Som absolvent strednej lesnickej skoly a po skonceni som sa plny elanu vrhol do hladania zamestnania.Sskoncil som na tom ze nemam OLH. Prax v nedohladne, tak som isiel na TU aby som zredukoval pripadne potrebnu prax. Skoncil som TU a zase - nemam OLH a navyse ani prax a prax v nedohladne. Uplne som sa sklamal ked som zistil ze takmer niekolko desiatok percent uzemia sukromnyxh lesov OLH nema a nic sa nedeje a hospodaria a bez problemov. A ked uz aj niekde OLH konecne ziskaju najvacie problemy ma vlastne on.. Davam si otazku naco som tolko studoval ked nemozem robit svoju profesiu a ako sa na tuto situaciu a co si vlastne o nej myslia moji starsi kolegovia.

Podla mna si ma lesnikov vybrat trh prace. To ze ma niekto OLH alebo ING, ci PHD neznamena ze ponuka kvalitne a seriozne sluzby, V sukromnom sektore je jedno ci ma OLH strenu alebo vysoku skolu a dokonca ci ma OLH. Podla mna sa tymto deformuje cele lesnictvo a vobec sa necudujem ze aj rozne lesnicke institucie ako komora a ine vobec nefunguju a nieje ani zaujem do nich vstupit. Prosim vas o konstruktivne prispevky ktore by mohol pan redaktor posunut kompetentným aby sa uplne od zakladov prerobilo poslanie lesnikov, aby to neboli povinosti v lesnom zakone OLH ale povinosti lesnicky vzdelanej osoby a hlavne aby sa cely proces inovoval s cielom byt motivacný a nie represivny- ohanajuci sa len pokutami a branim licencii,ved je to na zaplakanie co tu funguje.Podla mna je nacase zmenit myslenie lesnickej verejnosti. uz vidim ako niekto povie "a co budeme kontrolovat" Ale takyto pristup si myslim nestojime a pohnut veci dopredu znamená zmeni celu fylozofiu lesnickeho myslenia v ponukani kvalitných sluzieb privatnemu ale aj státnemu sektoru.

Podla mna bu s tým bolo nacase nieco urobyt ved mi date zapravdu ze tu nieje nieco v poriadku ked niekto musi mat a je stale kontrolovaný a niekto nie a hospodári v bez problemov, Cize pre jednych zakon plati a pre dtuhych nie.verim zr diskusia bude pracovným podkladom pre pana redaktora. dakujem

sekcia: Archívne fórum, 6.3 2014 11:10
autor: neznámy
Problém OLH tu skutočne existuje. OLH je niečo ako atestácia u absolventa lekárskej fakulty. Len s tým rozdielom, že lekárom nemôže byť stredoškolák.
Reálne sú skúšky OLH pre stredoškoláka náhradou lesníckej fakulty. Za 5 rokov štúdia na vysokej škole má už stredoškolák 5 rokov odrobených. Akú prax môže reálne nadobudnúť absolvent? Podľa zákona má ísť o prax v činnostiach súvisiacimi s povinnosťami a oprávneniami OLH podľa § 48 zákona o lesoch. Takéto činnosti je však povinný a oprávnený vykonávať OLH. Absolvent sa k nim zväčša nijako nedostane. Bolo by sa teda treba zamyslieť nad tým, či na výkon činností OLH v súčasnosti nepostačuje lesnícke vzdelanie. Otvorilo by to trh s lesníkmi a zrejme aj odstránilo množstvo tzv. OLH, ktorí sú len papieri.
6.3 2014 14:01
autor: neznámy
Je to trochu inak. Každý plače , že nemože ziskať prax a chcel by pomaly robiť lesníka a j s troma riedami ľudovej . Treba si uvedomiť jednu vec . Inštitút OLH je potrebný . Bodka. Uvedomte si , že spravovanie lesov je na vôli vlastníka a OLH je odborne spôsobilá osoba , ktorá to všetko usmerňuje . Také fňukanie , že som v skepse a podobne len vystihuje nepripravenosť mladých lesníkov na prácu v odbore. Nikde inde , v Nemecku , Rakúsku , Česku , Poľsku , Rumunsku som sa nikdy nestretol s tým , že by profesionál napádal , alebo žiadal zrušiť niečo ,čo vytvára predpoklad pre dokázanie odbornej kvality daného jednotlivca vo svojom odbore. Nikdy som sa u lekárov nestretol s takým návrhom , aby zrušili atestácie , lebo je veľa mladých lekárov . To by nikoho ani vo sne nenapadlo . Ale u lesníkov sa každý oháňa trhom práce a nepotrebnosťou žiadnej odbornosti , veď čo ja som predsa vychodil lesnícku strednú alebo vysokú školu . Aj ja , aj ja som čakal na vykonanie skúšky OLH viac ako 5 rokov a nesťažujem si , a nikdy ma nenapadlo aby som kvoli osobnej frustrácii navrhol zrušiť zákonom stanovený inštitút , ktorá podotýkam nevymysleli dnešní páni na ministerstve , ale historicky siaha až do 20 rokov minulého storočia. Skôr sa treba zamyslieť nad tým , prečo štát ako gestor zákona o lesoch dovolí vykonávať činnosti na LPF aj keď vlastník , správca , alebo obhospodarovateľ nemá OLH , preto toto štát toleruje. Ak by štát trval na dodržiavaní zákona , bolo by práce pre všetkých dosť , nebolo by f§ukania , návrhov na zrušenie a podobne . Viem , doba je ťažká mladí ľudia nároční a nezvyknutí ťažko pracovať , chcô všetko hneď , ale aj takýtomládenci a devi by sa mali zamyslieť nadtým , čo vlastne chcú , Alebo simyslia , že ke%d zrušia inštitút OLH práce pribudne ? Kdeže , to potom v lese začnú vykonávať odbornú činnosť rúzny samozvaní ekologovia , vykukovia , strojári ,kominári a lesníkom ostanú len oči pre plať. Alebo chcemladý kolega dosiahnuť to , aby sa aj do tejto činnosti vniesol chaos tým , že Lesoochranárske združenie VLK ,FSC Slovensko , WWF a podbní odborníci sa začnú starať o lesy , Poviete sinie je to možné . Ale ano spravia si lesnícku nadstavbu na ktorejkoľvej strednej lesnickej škole alebo učňovke , dá sa to za dva roky a potom bude trh deformovaný. Radšej sa treba zamyslieť a vyvinúť tlak na štátnu správu, aby vyýadovala dodržiavanie zákona o lesoch od každého vlastníka rovnako . a potom bude práce dosť , ľudia si uvedomia čo lesnícka práca je ,čo im prináša a pochopia o čom to je.
6.3 2014 14:52
autor: neznámy
Ak by sa vykonala kontrola štátna správa by musela zrušiť možno polovicu OLH a OLH by si potom pýtali za robotu a podstatne viac. Vlastníkom často OLH ani nechýba. Samotné sankcie však všetko nevyriešia., Čo sa týka praxe dnes je situácia podstatne iná. Dnes často lesník len vydáva drevo a o práci OLH toho veľa nevie. Samozrejme odbornosť je dôležitá ale pokiaľ bude OLH platiť vlastník lesa bude spievať tak ako on chce.
6.3 2014 19:20
autor: neznámy
Ak by sme urobili kontrolu v štátnej správe, tak by sme museli zrušiť i ju, vrátane ministerstva. Reálne nápravy v nedohľadne.
6.3 2014 19:29
autor: neznámy
lesník. Plne s tebou súhlasím. Mám síce 30r. ale lesníctvu sa venujem 15r. (vrátane strednej a VŠ) Tak isto som musel čakať na prax na skúšky OLH. Plne súhlasím a podporujem to, že prax je potrebná, zo skúsenosti poviem, že pokiaľ niekde mladý naozaj robí lesníka, tak ministerstvo mu prax uzná. To že to dnes mladý majú ťažké je pravda. Ak skončí strednú školu a chce hneď robiť OLH, tak to je silná káva. Skúsenosti sú druhá polovica toho čo som sa za 9r na školách naučil. Inštitút OLH je potrebný a plánuje sa posilniť (časom sa prestanú robiť PSoL) a všetko bude na OLH. Podľa mňa by sa ale potom aj kontrola mala viac posilniť.
6.3 2014 20:11
autor: neznámy
Pani suhlasin len s AB aMartinom. Mam dlhorocnu prax ale nemyslim si ze vieme viac ako absolventi. Mozno mame viac skusenosti s jednanim s vlastnikmi a s tým co prinása kontrola a ako si davat pozor na rozne situacie ale inác nic moc. To naozaj chce kazdy v tomto state len kontrolovat, udelovat pokuty a brat osvecenia. Co si stym chcete dokazat? Zabudate ze statna sprava je aj organom a ma pomahat lesnym hospodarom .Skusenosti su take ak nieco OLH sa ide poradit dobre ze mu nezoberu osvedcenie.To je hamba.Ako chceme potom vsetci spolu vychadzat. Co sme to za ludia. Treba si uvedomit ze statna sprava je tu pre nas a nie my pre nich. A okrem toho ziju z nasich dani a preto si myslim ze by mali viac radit a usmernovat aby system fungoval.
Uz ste videli nejaky pripad ze by vlastnik dostal pokutu ze nema OLH alebo ze by urcil stat noveho spravcu, K takemuto kroku vy nikto z nich nepristupil. Ved by ich vlastnici hnali. Ale OLH najlahsie potrestaju... Nehnevajte sa ale ak sa budeme lesnici medzi sebou sikanivat za sprostosti tak to je chore...
Uz sa nevenujeme pomaly odbornym veciam ale pravnym. Marin aj AB maju pravdu pre jedneho zakon plati a pre druheho nie..
Zmyslanie lesnika a xxx je spiatocnicke. OLH ano ale nie v takej pozicii ako je dnes. OLH nesmie platit zamestnavatel inac je vzdy len v tej horsej situacii. OLH musi byt urceny a platený statnou spravou a potom bude pokryte cele Slovensko . Momentalne zakon porusuje predovsetkym statna sprava, nie tym ze by mala hladat olh vlastnikom ale ze ich nepostihuje a tu vidim velku nespravodlivost voci olh,na ktoreho si mozu dovolit uplatnovat rozne paragrafy. Trjuholnik obhospodarovatel OLH astatna sprava by sa mal v co najkradsom case urcite zmenit a posilnit lesnicky stav. Posilnit kontrolu to je demotivujuce ale motivovat zakonom zbamena zmenit nieco k lepsiemu. Dufam ze viac diskusii bude motivujucich aj pre kompetentných.
7.3 2014 5:55
autor: neznámy
V čom je moje zmýšľanie spiatočnícke? V tom, že nepoznáte tých ľudí a celé zákulisie? Vidíte len pokrývku, nie to, čo je pod ňou. Spiatočnícke je len to, že tu si chce robiť každý čo chce a hrať sa na pána. To je celý kameň úrazu dnešnej doby. S tými absolventami nemáte celkom pravdu. Samotní pedagógovia na TU Zvolen tvrdia, že študenti sú na tom dosť zle (česť výnimkám). Všetci sa hrabú len za titulmi, urobiť skúšky a hrať sa na pánov. A čo samotná TU Zvolen? Viete, že aj tam hrozí prepúšťanie lesníckych pedagógov? Tak, kde sa všetci chceme dostať? Toto čo sa dnes deje na Slovensku je spiatočníctvo a návrat do stredoveku, ak nie do doby kamennej.
7.3 2014 7:19
autor: neznámy
Opäť zaujímava diskusia. Áno inštitút OLH siaha do 20 tých rokoch minulého storočia, áno treba odborné obhodpodárovanie lesov atď. ... Ale, nezabúdajme, že niekedy to fungovalo ináč. Lesní inšpektori, alebo ak chcete neskôr okresní lesníci či horári boli súčasťou štátnej správy boli ňou platení a preto mali slovo, autoritu a napr. ešte do roku 1989 sa na Hnileckej doline hovorilo, že prišiel zákon do lesa - tak volali zástupcu štátnej správy.
Teda poďme k veci:
1. OLH nemôže byť platený vlastníkom lesa, ani nemôže byť jeho zamestnancom. Dôvod je jednoduchý, nebude hlásiť orgánu štátnej správy to čo mu ukladá zákon, ak ho platí subjekt, ktorý porušil zákon.

2. Otázka odborného obhospodarovania lesa, tak ako to uvádza zákon je nerealizovateľná, súvisí to z celkovým obhospodarovaním, evidenciami, vykonávaním pestovnej činnosti po ťažbe, finančným vysporiadaním po ukončení odborného obhospodarovania a následne daňovými a inými predpismi. Na jednej porade MP SR som položil otázku - ak tvrdíte, že otázka odborného obhospodarovania je poriešená a poriešil ju prednosta KLÚ v Nitre a následne predseda vlády mu udelil za to vianočné odmeny ( také bolo zdôvodnenie na internete pri zverejnení odmien ) odmeny boli vyplatené zo mzdového fondu KLÚ, teda nech povie všetkým ako to poriešil, do dnes sa nikto nevyjadril. ( Odmeny predsedovia vlády im dávajú ako ste si všimli zo mzdového fondu KLÚ, teda tí čo robia v štátnej správa dostali o to menej na rozdelenie - aj Jánošík tak delil, ale nie zo svojho. Dobré čo?)

3. Študenti majú pravdu, kde získať prax potrebnú ku absolvovaniu skúšok OLH. Nikto, žiadny dedo na urbáre ich nezamestná, majú svojich a koniec. Ak začne robiť OLH poctivo, vymenia ho!

4. Vôbec sa tento inštitút nedá porovnávať s atestáciami lekárov, aj tam sú problémy, načo študuje 6 rokov, potom musí absolvovať prax kdesi v Bratislave a po celom Slovensku a to len preto, že po príchode do Bratislavy robí všetko za domáci personál lekárov a oni majú lážom plážom. Toto funguje na celom Slovensku.

5. Poďme ale k nášmu problému, lekárov nechajme nech si riešia toto samy. Obdobne je to u absolventov psychológov z Trnavy atď....
Inštitút OLH je povýšený nad lesnícke štúdium, na tých skúškach a školeniach zarábajú ministerskí a ich prisluhovači. Absolvent školy predsa ak by robil zlé,máme na to dozorné orgány - štátnu správu ( bohužiaľ tiež politický zmanipulovanú, princípy štátnej správy v § 1 o zákona o štátnej službe sú v prdeli, prepáčte, ani na jednom OÚ, či LÚ sa nebrali do úvahy, politici a dokonca tetky z ulice z KDH si dali mena svojich synov a minister ako baran ich vymenoval za prednostov ). Ako potom môžeme žiadať kvalitu štátnej správy, následne kontrolu dodržiavania zákonov, kvalitu obhospodarovania lesa a zachovanie lesníckych hodnôt ak takto dokážeme zlikvidovať to čo predkovia na úrovni svetovej v lesníctve dokázali? Máme nemalo dôkazov, kde absolventi zo Zvolena sa uplatnili v Kanade, USA, Nemecku, Angole a pod... a nepotrebovali školenie ani skúšky OLH. Je tu malo času a priestoru na takú odbornú diskusiu, ale stálo by za to aby napr. škola vo Zvolene ( ktorá je skoro zbytočná teraz ) s ministerstvom a združeniami NVL za účasti aj politikov ( ktorí o lese a jeho vývoji nemajú ani páry ) urobili napr. v Aule VŠ k tomu jeden seminár, ale nie hodinový, kde by sa na základe širokej diskusie a skúsenosti stanovila úloha pre štát, aby bez ohľadu na politické zmeny už konečne rešpektoval vývoj v lesníctve, vývoj v lese na základe prírodných zákonitosti. Les nezaujíma, či vládne tá alebo oná strana. Povinnosťou zveľaďovania a obhospodarovania lesa musí byť zaviazaná každá politická strana -ide o národné bohatstvo, ide o zabezpečenie aj mimoprodukčných funkcii dôležitých pre existenciu života ľudí a pod...

6. Záver: Dnes lesník neznamená nič, občan, politik piskne, mimovládka sa pridá a les má po chlebe. Na čele lesníckych subjektov sú nie lesníci, nie odborníci. Napr. Vieme bojovať proti lykožrutovi, ale musíme vývoj nechať na prirodzený. Aj lekári by mali nechať chorého človeka na prirodzený vývoj aj napriek tomu, že vedia vývoj škodcu liečiť, či spomaliť! Asi takto to vyzerá - pozrite sa teraz na Tatry, Nízke Tatry, Oravu, Kysúce, Spiš a pod... Kto bude zodpovedný a kedy už konečne za toto?
7.3 2014 8:37
autor: neznámy
Ale ale. Nech to ma xxx uroven. pravda je ze treba Institut OLH posunut o krok dalej a zabezpecit hodnoverne informacie a plnenie zakona o lesoch co ako vidis v dnesnej dobe nieje. urcite o yopar desiatok percent uzemia kde niesu OLH nevieme nic a tam kde su sa tvarime ako ich sudcovia. nieje to spravodlive a potom aj udaje o lesoch su v roznych spravach onicom. A vsetci sa tu hraju na odbornikov ...
Co som sa stretol tak o absolventoch nemozem povedat nic zle , treba ich len spravne viest..
7.3 2014 8:44
autor: neznámy
Na doplnenie úrovne. Ak budú posty v štátnej správe len politické trafiky a najväčším trestom bude len zmena funkcie (držhubné), úroveň to nebude mať nikdy. Ani inštitút OLH. Na veľa absolventov sa nedá naozaj povedať nič zlé, sú radi, že majú prácu a držia hubu a krok. Toť vsjo.
7.3 2014 9:33
autor: neznámy
parada konecne normalna tema.lesanek super.treba prekopat cele olh od zakladov,ake atestacie to je blbost co povedal lesnik....
7.3 2014 15:45
autor: neznámy
Nam na lesnom urade povedali ze ak netazime tak olh nepotrebujeme.Aj tak ministerstvo nevedie zoznam tych co maju a nemaju olh a nieje tonikde verejne spristupnene tak asi nieje take dolezite ci mame niekoho alebo nie .
8.3 2014 6:22
autor: neznámy
Este som nevidel aby dala statna sprava postih vlastnikovi ze nema olh.to by bolo to posledne aby to skusila. ha ha ha.skor si to odnesie nejaky olh.proste vazeni lesnickovia ste konzervativni a hadate sa medzi sebou a dokazujete si boh vieco.A horicka rastie....nemate vobec ziadnu koncepciu a nikoho kto by vas presadzoval. tak len tak dalej.....
8.3 2014 20:40
autor: neznámy
Žiaľ, správne. Nie je žiadna koncepcia lesníctva a budúcnosti lesníctva a lesov na Slovensku. A ešte do budúcnosti. Buď celkový environmentálny aspekt pohltí lesníctvo, alebo lesníctvo musí pojať celkový environmentálny aspekt. Myslená je prax, nie teória. A môžete sa všetci naďalej hádať.
8.3 2014 21:11
autor: neznámy
Z podpichovačov ako je danko si netreba nič robiť, určite ani myšlienky, ktoré tu prezentoval nie sú z jeho hlavy.
8.3 2014 21:30
autor: neznámy
Podpichovači sú nie až tak podstatní. Podstatný je ten, kto má toto v rukách. Možno je toto z jeho hlavy a možno ani nie.
8.3 2014 21:50
autor: neznámy
Pozrite chalani. Mozno sa nam to nepaci.Pravda vsak je ze naozaj namiesto dlho ocakavanej zmeny v legislative a tlaku lesnickej verejnostina to aby bol institut OLH v inom postaveni sadostalo do navrhu zakona na schvalenie to ci budeme zbierat hriby alebo nie. Je to odraz nas lesnikov aky sme je to bohuzial hamba. Vsetci dufame ,lebo sa uz nemame kam obratit ze diskusie na tomto fore nieco zmenia ale vidite ze tema OLH tu bola nespocetne vela krat a akorat sa tu vsetci vadili. Niektori z nas chcu sprisnit poziadavky na olh , niektori z nas volaju po zmene a prisposobit institut dobe ktora tu vznikla.Hovorilo sa tu o odbornikoch osobnostiach ale nikto znich nic neurobil. Staviame OLH pomaly zodpovedneho za vsetko ale pravomoci nema ziadne.hadam lentiez len v strach drzat vlastnikov za ich ohlasi na urad, tak ako urad strasi olh ze mu zoberie licenciu a da pokutu. Nieje to ubohe... Preco naozaj neurobit nieco pokrokovejsie a motivujuce, ved plno z Vas chodi po zahranici a nevieme nic presadit. Tam maju lesnikov aspon za nieco a naozaj ich vyhladavaju lebo im pomahaju u nas sme len nutne zlo co berie peniaze vlastnikom. Martin chcel nieco zmenit ale co si o nas pomysli. Dano to vidi realne a toto forum je nato aby pohlo nieco dopredu.
9.3 2014 6:11
autor: neznámy
Tak zlati lesnickovia urobte si poriadok vo vasom OLH a v lesnictve lebo uz davno nieje lesnik tym cim bol spolu s fararom a ucitelom a zacnite pracovat na vyssej urovni ako to bolo volakedy. nezabudajte ze olh platime my vlastnici a statnu spravu tiez z nasich dani. Tak zasluzime si na urovni spolupracovat a nie stale zit pod hrozbou pokut a odobrati licencii .Odobrat licencia sa da aj statnej sprave ked uz tak. Ked nebydete drzat spolu tak to mozete zabalit. Ked vas zacne zaujimat stav lesnych porastov a nie stale len vyhlasky a vyznacovanie a hladanie chyb u OLH potom aj my budeme mat zaujem o kvalitny lesny personal,Pouvazujte o tom,,,
9.3 2014 12:12
autor: neznámy
Práve ma rozčúlila pozvánka na školenie OLH. Nič proti školeniu robeného štátom ale 155 eur za to, že robím vlastne pre štát ? Pri tom za činnosť OLH neberiem ani cent.
10.3 2014 9:07
autor: neznámy
To aj mna nastvalo.Nic z toho nemam a nic nove nam nepovedia .......
10.3 2014 9:47
autor: neznámy
To naozaj takto funguje?Tak olhci za moc nestoja.Viac chcu mudrovat do zakonov a vsetko riadit ako riesit odborne veci.Kto ich vlastne zastresuje?Ved nemaju naozaj ziadne pravomoci a ani slovo.Co sa s tym hodla urobit?
10.3 2014 21:18
autor: neznámy
Martin OLH je taký istý istý lesník ako aj Ty s tým, že má za sebou prax a skúšky. Tým, že tu túto funkciu dehonestuješ sa vysmievaš aj sám sebe a svojej profesii.
10.3 2014 22:19
autor: neznámy
Jano.Nemyslim si ze by ju dehonestoval a vysmieval sa ,len polozil otazku na ktoro tu bezmocne reagujes.A vobec vsetci a vysmievat sa nam zacinaju ako vidis aj vlastnici lebo sme nejednotni a nevieme sa spojit a nikto taky co by to urobil na slovensku neni.A tak nam neostava nadalej nic ine len dalej sa vadit so statnou spravou,davat si pokuty a strasit sa branim licenncii.To ze niekto dlho robi cize ma prax neznamena ze to tobi dobre...
11.3 2014 6:03
autor: neznámy
Inštitút OLH je plagiát zák.článku XXXI. z roku 1879 zákona o lesoch pre Slovensko a Podkarpatsku Rus ./§21.- len pre orientáciu a porovnanie s doteraz platnou vyhláškou 451/1996/.
Teda, ideme vpred? !!! ? Otázka pre kolegov- vnukov
17.3 2014 13:22