Lesmedium

zarastené TTP

autor: Jana
Dobrý deň. Nájde sa niekto, kto mi poradí ako postupovať? Zdedila som 1,5ha ttp na ktorých sú cca 40 ročné stromy. Chcem ich vyťažiť ( presnejšie niekomu to dať vyťažiť) a predať. Mám len povrchné informácie ( z krčmy), ktoré mi do toho nepriniesli žiadne svetlo. Podľa akého zákona sa mám riadiť? Aké úradné veci vybaviť? a pri predaji ako označiť drevo, keď nemám ciachu? ako to funguje? ďakujem
sekcia: Archívne fórum, 7.2 2014 9:47
autor: neznámy
Ak ste vlastnikom TTP a chete tazit drevo. Mali by ste sa najprv informovat na lesnom urade ci dana parcela nie je vedena ako lesny pozemok ( vzhladom k tomu ze su tam 40 rocne stromy) a ci bol na nu vyhotoveny lesohospodarsky plan, resp. si v katastri nehnutelnosti vypytajte identifikaciu parciel, a presvedcte sa ci ide o ttp alebo lesny lesny pozemok (ja vlastnim tiez ttp, ale po ROEP boli identifikovane ako lesne pozemky takze je na nu vyhotoveny LHP)
Ak su to lesne pozemky postupujete podla LHP
Ak je to TTP obratte sa na obec ktora vydava rozhodnutia o vyrube stromov mimo lesa. tam by vam uz mali poradit ako presne postupovat. riesi to zakon myslim 543/2002 ak sa nemylim.
7.2 2014 11:00
autor: neznámy
Ak je to TTP, nikto nemá pravo takýto pozemok zariadiť do PSoL ( teda po starom do LHP. Druh pozemku vedený na katasri je zaväzny pre každého.
10.2 2014 13:57
autor: neznámy
aa.Moja otázka-polovica tiež bola o tom , či je možné a kto môže zmeniť kultúru pozemku.
Ak je tak , ako píšete, ako je možné, že to ROEP so súhlasom správy katastra v mojom katastrálnom území zmenil.
V lesnom zákone stojí, že lesný úrad tak môže urobiť po návrhu, ak je KNC Les, ak to bolo vôbec z mojej strany dobre pochopené..
11.2 2014 5:29
autor: neznámy
Lenže zmena kultúry tam ešte nebola, pretože je to vedené ako TTP, až keď požiadaš o zmenu tak ti ju vykonaju. Resp. ak sa budú u vás konať pozemkové úpravy, tam budú vychádzať z reálneho stavu, takže TTP zmenia na lesný pozemok.
11.2 2014 8:27
autor: neznámy
lesanek
Vlastnim pozemky TTP vedene na liste vlastnictva. Po vykonaní ROEP boli pozemky TTP identifikované ako Lesné pozemky (50 ročný les). Obhospodarovali ich štátne lesy, na pozemky bol vyhotoveny LHP (PSoL). V súčastnosti ich obhospodaruje naše spoločenstvo, máme aj LHP, i keď sú v katastri vedené pozemky ako TTP.
11.2 2014 8:34
autor: neznámy
Na tieto skutočnosti som upozorňoval pri ROEP, že komisia ROEP-u bez vedomia a súhlasu vlastníka pozemku nemôže dať návrh, resp. až zmeniť druh pozemku na les lebo zmenou druhu pozemku na les začínajú určité povinnosti pre vlastníka na základe zákona o lesoch. Bol som nemilo prekvapený, keď vedúci odboru pozemkového a poľnohospodárstva ( vtedy ) vytiahol brožúry k ROEPOM a zákon, ktorý ja považujem za zmätočný, lebo zasahuje do práv vlastníkov bez ich vedomostí a súhlasu. Bohužiaľ na Slovensku je to tak, ako v mojom prípade, že moje upozornenie nie aby sa prezentovalo vo vyšších orgánoch, ale ja som už na ďalšie sedenia nebol pozvaný. Prišlo na moje slová, ľudia z ničoho nič zistia, že namiesto polí, ktoré zdedili naraz majú les. Áno súhlasím s Vami, že sa to tak stáva. Občan trpí na základe nezmyselných predpisov a zákonov. Ich tvorbe sa nevenuje dostatočná pozornosť a už vôbec sa pri ich príprave a následnom schvaľovaní nikto nezaoberá dôsledkami. Niektorí legislatívci aj ľudia s nimi spolupracujúci akoby mali jeden cieľ, vidia stromy, urobme z toho les. Komisie ROEP podľa mňa len vyčerpali peniaze na to určené, projektanti zarobili, úradníci sa pri tom priživili a výsledok je problémom pre ľudí. ROEP - y nesplnili svojú úlohu vôbec.
11.2 2014 11:45
autor: neznámy
Súhlasím s lesanekom, v plnej miere.
Pre mňa osobne súčasná legislatíva ohľadom vlastníctva lesných a poľnohospodárskych pozemkov neprináša želaný úžitok z vlastníctva, musím len dúfať, že sa to časom bude zlepšovať, ale kto ho vie, možno ma prinútia všetko predať a ....
11.2 2014 12:42
autor: neznámy
Na jednej strane súhlasím s lesanekom, že bez súhlasu vlastníka pozemku by sa nemal zmeniť druh pozemku.Ako sa však doteraz zaujímal vlastník pozemku o svoju pôdu, keď mu tam zrazu vyrástol 50 ročný les. Potom sa nemôže čudovať, že ďalej už musí postupovať podľa zákona o lesoch.
11.2 2014 14:36
autor: neznámy
Prečo legislatíva nevychádza pri tvorbe nových zákonov zo všetkých týchto prešlapov a nevyjadrí v zákone jasné ustanovenia, ktoré by si nebolo možné vysvetliť po svojom.Napr. dve spoločnosti v jednej .V zákone to nikde nie je napísané, alebo nebolo že byť nemôžu, ale sa s tým nepočítalo.
K neprihlásenému- TTP , to je pôda ,ktorú máme v nájme Pol. družstiev cca od rokov 1959.Možno už predtým tam bol les.Aspoň v mojom prípade.
11.2 2014 15:44
autor: neznámy
Zákony sa prijímajú plošne pre celé územie SR a sú záväzné pre všetkých.
Bohužial sa nedá vyhovieť každému, keby si tam mohol každý zakomponovať to svoje čo potrebuje, nikdy by sa neprišlo tomu nakoniec. každý región, dedina, firma alebo jednotlivec má svoje špecifiká, a pre každého platí jeden zákon.
Musíme veriť, že časom sa dostaneme k tomu, že iniciatíva z dola sa bude vážiť viac, musíme s tým ale pohnúť my. krôčik po krôčku...
11.2 2014 17:46
autor: neznámy
Dovolím si malé upozornenie. Ako vlastníci si vždy zistite ako je v katastri nehnuteľností Váš majetok evidovaný - existuje stav E-KN (pozemnoknižný) a C-KN. Ak máte list vlastníctva v E-KN (pozemnoknižný stav), tak druh pozemku nie je záväzný !!! Môže sa teda stať, že na liste vlastníctva máte parcelu evidovanú ako TTP, ale parcela v C-KN (ktorá ale nemusí mať založený list vlastníctva) je evidovaná ako les a potom na tieto pozemky bude aj vyhotovený program starostlivosti o lesy.Odporúčam radšej konzultovať na obecnom úrade, katastri, alebo na príslušnom Okresnom úrade, pozemkovom a lesnom odbore - vedia pozemky identifikovať (napríklad v L-GIS-e)
24.2 2014 12:02