Lesmedium

rada pre PS bez pravn.subjekt od sefredaktora Filla

autor: PS Kosice-okolie
Prosim vas pan sefredaktor o najracionalnejsiu radu pre PS bez pravnej subjektivity, ci sa mame prentransformovat na PS s pravn.subjekt., ak ano, na aku formu/typ/, alebo nie? Môzme aj bez pravn.subj. racionalne a efektivne hospodarit na nasej spolocn.nehnut.? a zisky si delit,priznavat, ako doteraz za kazdeho clena zvlast?Ake by boli vyhody a nevyhody sa pri transformacii na PS s pravn.subjekt.?

dakujem

sekcia: Archívne fórum, 4.1 2014 15:22
autor: neznámy
Najlepšie poradia tí, ktorí majú s týmto problémom konkrétne skúsenosti v praxi. Počkajme si na reakcie.
5.1 2014 16:36
autor: neznámy
Ak sa Vám už nechce pozerať zákon o pozemkových spoločenstvách, pozrite si reakcie na už otvorených témach. Viac, alebo menej odpovedajú na Vašu otázku. Všímajte si najmä odozvy od Jozefa 1. Možno, že aj tá jeho posledná dáva odpoveď na Vašu otázku.
5.1 2014 19:55
autor: neznámy
Podla mňa tieto odpovede neuspokoja autora otázky.
On predsa dôveruje pánovi Fillovi a naozaj názory sa rôznia v každej diskusii.
Podľa mňa tu mal pán Fillo veľkú príležitosť svojou odpoveďou urobit niečo pre všetkých ešte nerozhodnutých a zároveň posunúť lesmedium a časopis lesokruhy na úroveň kedy bude mať všetci lesníci, vlastníci a obhospodarovatelia lesa spoľahlivú pomoc pri riešení rôznych problémov.
Ja sa PS Košice-okolie vôbec nečudujem keď aj po takom množstve diskusii co prebehlo počas roka ešte stále stovky subjektov a lesníkov nevedia čo robiť.
Tu naozaj na Slovensku nieje žiadna lesnícka osobnosť čo za ňu cela naša komunita pichne aj ruku do ohňa.
Podľa mňa tou osobnosťou by mohol byť aj pán Fillo nakoľko urobil veľa pre nás a za tie roky pôsobenia v lesníckom stave vie o problémoch najviac lebo máloktorý lesník je na svojom poste tak dlho ako on.
Je preto úplne namieste otázka PS Košice -okolie pretože za tu osobnosť pokladá p. Filla ako aj ja nakoľko je to čo robí je pre lesníctvo úžasné.
V súčastnosti asi zo všetkých období náš stav potrebuje niekoho kto pozdvihne úroveň lesníctva a vnesie vzťahy na úrovni medzi všetky zložky našho stavu a poradí nám. predchádzajúce diskusie zrejme odpoveď nepriniesli...
6.1 2014 9:39
autor: neznámy
Miro1.
Kvôli zákonu na lesoch padli na ministerstve vari zo dve hlavy. A ty v tejto situácii od pána Fila v podstate žiadaš, aby buď napísal niečo nemastné neslané, alebo, aby napísal niečo k veci, čo by sa ale rovnalo strčeniu hlavy do sľučky.
6.1 2014 17:09
autor: neznámy
Vlado,aj ty by si rad vedel co robit. Ziadaju o to ludia z Kosic a urcite su z diskusii sklamane.Novinari svoj nazor predsa prezentuju a podla toho ich verejnost aj vnima.Ak mas dojem ze by svojim nazorom sebe poskodil tak akakolvek dalsia diskusia je tu zbytocna
6.1 2014 17:54
autor: neznámy
Páni, na vysvetlenie, od 1. januára 2014 končím závislosť od ministerstva,pretože už nemá ani snahu o finančnú dotáciu na výrobu časopisu (hoci LES pôvodne vydáva ministerstvo a dobrovoľne sa ho takto vzdáva , pričom celú finančnú réžiu štátneho časopisu musím riešiť sám!), ruším nefunkčnú redakčnú radu časopisu LES, ktorú menuje minister a ktorá sa zišla naposledy pred tromi rokmi (!).
Čo sa týka poradenstva, necítim sa byť odborníkom na úzko špecializované legislatívne a organizačné problémy vlastníkov lesov. Vytváram len pre túto tému priestor (zdarma!), aby na otázky reagovali skutoční profesionáli.
Ďakujem za pochopenie a teším sa na ďalšiu spoluprácu!
7.1 2014 9:49
autor: neznámy
Miro 1. Nuž máš pravdu. Aj ja by som rád vedel, čo robiť.
Mám zostať pri svojom presvedčení, že je nesprávne, ak zákon poníma všetky spoločenstvá ako právnické osoby ako podnikateľov?
Je môj názor, že pozemkové spoločenstvá ako právnické osoby by sa mali stali podnikateľmi buď na základe svojho rozhodutia (možno motivovanom prípadnými dotáciami pre podnikateľov) alebo ak by prekročili nejaké obmedzujúce mantinely (napr. hranicu od ktorej je povinnosť sa registrovať ako platiteľ DPH) správny?

Byť len hospodárom alebo podnikateľom predsa nie je len o platení daní,
ale aj rôznych "milých" podnikateľských povinnostiach administratívno-technického charakteru, ktoré sú pre hospodára nepriridzenou a diskriminujúcou záťažou.

Ak by som s určitosťou vedel, že môj názor nachádza podporu, tak by som usilovne burcoval do masového prejavenia takejto vôle.
Ani Únia združení neštátnych vlastníkov lesa Slovenska sa nestotožňuje s mojim názorom.
Len neviem, či preto, že špecifiká spoločne obhospodarovných nehnuteľností sú pre ňu okrajovou záležitosťou, alebo spoločenstvá ako podnikatelia sú nádejnejší členovia Únie ako nepodnikateľské subjekty, ktoré majú sklony každé euro v rukách dva krát otočiť.
Ak sa nenájde vôľa na aktívny protest proti zákonu, zdá sa mi pozemkové spoločenstvo ako právnická osoba predsa len lepším riešením ako občianske združenie.
Akciové spoločnosti a či sročky by boli z blata do kaluže, ak odhliadnem od toho, že si neviem predstaviť ochotu vlastníkov lesa nakupovať akcie alebo dávať do spoločnosti nejaký vklad. Ani o družstve nemám lepší dojem.
7.1 2014 11:24
autor: neznámy
Z diskusie , ktorá tu zúfalo prebieha na tému Pozemkové spoločenstva sa dozvedáme beznádej vlastníkov lesov , ako zdarne prežiť 28. február. Tí ktorí sa tak vehementne bijú do prs , že chcú pomôcť slovenskému lesníctvu , sú zalezení ako potkany. Ing. Butor z ministerstva bude radiť len za peniaze a hlavne ešte pred prijatím zákona. Samozvaný šéf Únie neštátnych lesov Slovenska kde je zalezený , keď treba poradiť? A Slovenská lesnícka komora ? V núdzi poznáš kamaráta a vlastníci lesa sú zúfalí, bezradní a nevedia ako ďalej. Nikto z vás troch im neporadí. Ale prejde aj táto divočina. Potom vyleziete z diery a budete znova omieľať ako je potrebná komora , ako je dobre byť v únii neštátnych lesov , aké vám vlastníkom dávame nové zákony , ktoré vám pomáhajú. Nehnevajte sa , ale už vám nikto neuverí. Diskusiu , ktorá tu na tomto fóre prebieha veľmi pozorne sleduje celá lesnícka verejnosť. Nie každý sa zapája do diskusie , ale veľa si z toho odnesie. Stav v našom lesníctve vystihol pán šéfredaktor poukázaním na slovo redakčná rada.
7.1 2014 12:44
autor: neznámy
V tomto fóre stále rezonuje otázka rozhodovania "Pozemkové spločenstvo áno, či nie?" Je potrebné si uvedomiť, že spoločné obhospodarovanie pozemkov na Slovensku je veľmi rôznorodé. Od spoločenstiev výlučne lesných, cez zmiešané až k výlučne poľnohospodárskym. Od niekoľkých súkromných vlastníkov až k stovkám vlastníkov v bývalých urbárskych spoločenstvách. Od stratových, či nulových spoločenstiev až k tým prosperujúcim. Pre väčšinu z nich je forma pozemkového spoločenstva vhodná a prospešná. Zabezpečuje rozhodovanie o hospodárení a kontrolu hospodárenia vlastníkmi pozemkov. Jednoznačne nie je vhodná v prípade, ak chýba niektorý z nutných predpokladov. Ak napríklad nebude dostatočná účasť členov na zhromaždení, spoločenstvo fungovať nebude. Ak nebudete mať dostatok zdrojov ( ľudských či finančných ) spoločenstvo fungovať nebude. V niektorých prípadoch pozemkové spoločenstvo ani nie je možné založiť. Ak nemáte predpoklady pre založenie a fungovanie pozemkového spoločenstva zostáva len zvoliť si inú formu.
8.1 2014 15:16
autor: neznámy
"Samozvaný šéf Únie neštátnych lesov Slovenska kde je zalezený , keď treba poradiť?"
Na základe čoho chcete tvrdiť, že šéf Únie je samozvaný. Boli Ste napr. na poslednom Sneme tejto Únie? Za prítomnosti mnohých iných účastníkov ako hosti z radov MPaRR a aj MŽP prebehol posledný tento mimoriadný Snem koncom roku 2013. Vôbec neviete o čom tu hovoríte, dokonca Vaše tvrdenia sa dajú nazvať aj úplnou neznalosťou situácie až možnosťou o znevažovanie autority zástupcu Únie neštátnych lesov.
16.1 2014 11:27
autor: neznámy
Moje mobilné číslo 0910 504017 je v kruhoch neštátnych i štátnych známe a toho času už intenzívne pracujem, okrem iného pokračujem aj pre neštátny sektor LH v pozícii predsedu Únie RZVNL Slovenska, do ktorej ma v zmysle stanov zvolilo jednomyseľne predsedníctvo Únie 30.11.2013 na sneme v Turčianskych Tepliciach,
Vieme, že situácia je v niektorých spolkoch dlhodobo nedobrá, sú problémy s vykonaním akýchkoľvek zmien, ktoré by menili doterajší stav. Na základe skúseností z regiónov sme si vedomí aj toho, že značná časť problémov je problémová z dôvodu zlej, zastatranej, nevykonateľnej legislatívy, ktorú urbárnici nevedia prekonať. Uvedomujeme si to a dúfali sme v pochopenie zákonodarcov posunúť termín zmien v p.s., aby bol priestor na diskusiu a rozhodovanie u jednotlivých subjektov. Bohužiaľ decembrová hystéria k zákonu o lesoch naše snaženie zmarila a novela zákona o p.s.,ktorá by odstránila niektoré formálno-právne problémy ohrozujúce normálne fungovanie pozemkových spoločenstiev s možným vznikom ekonomických škôd subjektov obhospodarujúcich viac ako štvrtinu lesov nedostala zelenú. Dostali sme však prísľub riešenia situiácie v januári. Včera 15.1. 2014 odišiel list na p. ministra so žiadosťou o iniciovanie rokovaní na úrovni ministerstva a NRSR tak, aby na základe nich mohla byť uvedená novelizácia zákona č.97/2013 Z. z. prijatá už na schôdzi NRSR v januári 2014 resp. aby bola prijatá aspoň tá jej časť, ktorá v §31, ods.5 a 6 zmení termín na podanie návrhu na zápis zmeny/ zápisu pozemkového spoločenstva do registra pozemkových spoločenstiev z 28.februára 2014 na 30. júna 2014 s tým, že celý návrh na novelizáciu bude prerokovaný a schválený na niektorej z neskorších schôdzí NRSR do termínu 30.júna 2014. Zdôvodnená bola tým, že veľká časť pozemkových spoločenstiev sa dostala do situácie, keď im v dôsledku neodôvodnenej tvrdosti zákona č.97/2013 Z. z. hrozí po 28.2.2014 likvidácia a tým znefunkčnenie doterajšieho riadneho obhospodarovania neštátnych lesov a významné ekonomické straty na vidieku.

A čo k pozemkovým spoločenstvom ? Treba posudzovať individuálne subjekt po subjekte. Poznám mnoho problémov a mnoho riešení, ktoré sú prezentované aj v tejto diskusii a z ktorej je možné čerpať za čo ďakujem diskutujúcim, Je to jednoznačne na každom subjekte, ako to zvládne pochopiť, ako koná, resp. nekoná . Preto sa rád porozprávam s FEROM, poradím mu a verím, že si upraví verejne prezentovaný názor vyplývajúci z jeho neznalosti veci. A okrem toho ÚRZVNL Slovenska pripraví v priebehu polroka 2014 sériu stretnutí v regiónoch , kde chce práve načrtnúť možnosti racionálneho obhospodarovania pôdy - súkromnými vlastníkmi. Veríme, že ponuku na diskusiu príjme čo najširší okruh dotknutých subjektov.
16.1 2014 12:37
autor: neznámy
pozorne si preštuduj reakciu predsedu Unie regionalnych združení vlastníkov neštátnych lesov- Ing. Milana Ovseníka. A keď to celému dobre porozumieš, zistíš, že problematika PS dnes je priorita č.1 pre Úniu, ktorá sa veľmi aktívne komunikuje ako na ministerskej, či aj parlamentnej úrovni. / Nie krčmovej podotýkam/.
16.1 2014 13:29
autor: neznámy
Novela zákona o pozemkových spoločenstvách schválená – termín na preregistráciu predĺžený!!!!

Snaha predstaviteľov ÚRZVNL Slovenska priniesla ovocie. 28.1. 2014 poslanci NR SR schválili novelu zákona o pozemkových spoločenstvách, ktorá okrem predĺženia termínu preregistrácie opravila niektoré nedokonalosti, zmenila spôsob hlasovania v spoločne obhospodarovaných nehnuteľnostiach a spôsob predaja podielov v spoločnej nehnuteľnosti. Nastáva teda ešte časový priestor pre tých, ktorí sa ešte nerozhodli ako ďalej budú obhospodarovať svoje lesy a akú právnu formu si zvolia. Verím, že aj ÚRZVNL Slovenska napomôže vlastníkom lesov pri ich rozhodovaní
29.1 2014 8:51