Lesmedium

Kvalita sadeníc smreka obyčajného ŠS Šajdíkové Humence

autor: Lesník ŠL
Lesníci Štátnych lesov,aký je Váš názor na kvalitu sadeníc smreka obyčajného dodávaného ŠS Šajdíkové Humence na zalesňovanie teraz na jar?
sekcia: Archívne fórum, 21.4 2013 8:07
autor: neznámy
Korene majú,vŕškov šesť - takže kvalita pre ŠL dobrá.
22.4 2013 19:37
autor: neznámy
na čo sa zamýšlaš nad kvalitou sadeníc, kým sa dostanú do snehovej jamy tak sa poriadne niekolko krát poopaľujú na slnku, a keď sa dostanú do rúk tým chudákom robotníkom ktorí pracujú na dohodu alebo na čierno pre subsubdodávateľskú firmu tak z nich polovica skončí za vývratom, aby sa vôbec čo to zarobilo, zvyšné sa na miesto pod motyku sadia štichárom nech majú koreňovú sústavu akúkoľvek. Radil by som ti skôr prejsť si rubné porasty a ich zásoby, aby si do dôchodku mal čo ťažiť, pretože toto sa u štátnych lesov teraz sleduje, čoho, koľko a ako dlho sa bude ťažiť.
22.4 2013 19:59
autor: neznámy
Že by sa ŠL starali o majetok nás všetkých zverený im štátom do "opatery"?
Neverím!
25.4 2013 20:21
autor: neznámy
Nejde iba o tento rok, ale od doby zrušenia malých lokalných lesných škôlok, ktoré mala skoro každá lesná správa, sa nedá vôbec hovoriť o nejakej kvalite sadeníc produkovaných velkoškôlkami. Dostanete sadenice buď také krpaté že ich nie je vidieť ani na novej rúbani nie tak keď potrebujete vylepšovať alebo doplňovať...čo treba skoro vždy a 90 % je to spôsobené nekvalitou sadeníc, alebo vám dajú sadenice vysoké 1 m zo 4 vršiakmi alebo ohryzenými terminálmi, alebo zaplesnené a zasušené. Je to katastrofa a smutné že ako správca štátneho majetku sadíme takéto svinstvo do lesa. Stále nemôžem pochopiť aký význam má u štátnych lesov prácne a podrobné a dokonca velmi predčasné plánovanie, keď si naplánujete konkrétny počet a druh sadeníc a na jar sa všetci tvária a kde ich máme zobrať? dáme vám namiesto bk jh sm máme málo dáme vám sc alebo jedlu lebo tej sa potrebujeme zbaviť a pod. Opakujem je to katastrofa a tak ako nás nútia sankcionovať dodávateľov prác ktorí ako tak fungujú overene tak by mali sankcionovať aj veľkoškôlky a dovoliť nám obstarať si sadenice aj z lokálnych LŠ.
6.6 2013 7:37