Lesmedium

Výhercovia verejného obstarávania

autor: case
Včera večer som sa díval na správy. Poslanci chcú odhlasovať zákon na stavby diaľníc,aby firma,ktorá zákazku vyhrá, fyzicky vykonala minimálne 50% diela. Preto sa pýtam,nebolo by to fér aj voči nám ľuďom,ktorí pracuje v lesoch??? A som za to aby to nebolo 50 ale 100%.Jednoducho, to čo si kto vyhrá,nech si aj sám urobí so svojou technikou,ľuďmi,koňmi.... Nie najatými,ale svojimi. Vyčistil by si trh od úžerníkov,ktorí si berú peniaze od ľudí,ktorí znášajú všetko riziko a tvrdo drú od rána do večer aby zarobili na živobytie. Nie ako teraz,ujo"XY" vyhrá celú LS a ak chceš robiť,poď,ale za cenu,ktorú ti dám ja(tá je podlezená o niekoľko% a z toho chce ešte zarobiť!). On svoje peniaze dostane na čas a bez roboty(česť výnimkám). Vôbec to neni fér voči nám.
sekcia: Archívne fórum, 19.3 2013 9:43
autor: neznámy
Case mas uplnu pravdu ale ako to dosiahnut.Ja si myslim ze kym budu ludia robit za to co im uzernici ponukaju tak s tym nikto nic nespravi.Aj ked na druhu stranu co sa da robit.O ziadnu robotu nikde ani nezavadis a ak mas nedajboze nejaky uver tak si HOTOVY.
19.3 2013 12:23
autor: neznámy
Plne to chápem,ale tento kolotoč bude stále,oni nechutne využívajú ľudí a celú situáciu na Slovensku. Ten čo maká,stará sa,je väčšinou na chvoste reťazca a dopláca na to. Aj nám bolo kedysi povedané, s úsmevom na tvári,nechoďte príde druhý. No druhý aj prišli,vyžrali hrubé drevo pri ceste na dĺžku lana. Ano,kubíkov narobili ojojoj,lenže keď sa dobrá minula,hajdy preč. Ale to je asi všade.No a na zlú robotu sa ťažko niekto zháňa a pri cenách aké sú. Ale hlavne,že LESY SR šetria obrovské milióny na verejnom obstarávaní tým, že ľudia podliezajú ceny,lebo im nič iné neostáva. Keby sa tie peniaze použili späť do lesa,nepoviem nič, ale kde to všetko ide,keď na nič neni????????
19.3 2013 12:43
autor: Roman
Na podniku v BB nám povedali, že na každú lesnú správu idú nakúpiť vlastné prostriedky a ich zamestnanci sa budú s nami porovnávať, pretože naše požiadavky napr. na zvýšenie mzdových taríf sú neopodstatnené. Ale keďže sa našli dodávatelia, tak upustili od pôvodného zámeru a nakúpili nové terénne autá ( a nie sú to Lady). Tak to je jeden príklad, kde to všetko ide. Veď oni nás majú za debilov.
20.3 2013 21:17
autor: neznámy
Stačí sa pánov na podniku,závode,lesnej správe, opýtať, či by oni išli robiť za tie ceny,čo sú. A odpoveď vieme všetci. Nakúpia sa terénne autá, zvýšia sa odmeny,prémie a je po korunkách. Mňa by osobne zaujímalo napr.,koľko tak prevolajú LESY SR za mesiac???
20.3 2013 21:44
autor: "lesník"
Že Lesy SR, š.p. - vedúci predstavitelia, chcú ešte prepustiť i tých posledných vlastných zamestnancov - robotníkov, čo majú. Nebolo by od veci, veď aj tak nerešpektujú zákony, keby aj z generálneho riaditeľa, riaditeľov a vedenia OZ, správcov a lesníkov porobili živnostníkov, ktorí by boli platení a hodnotení za skutočnú prácu, ktorú vykonajú, vrátane započítania ich osobnej škody na lesoch. Keď "spravodlivosť", tak pre všetkých.
20.3 2013 22:01
autor: neznámy
máte pravdu
21.3 2013 20:08
autor: neznámy
Je to pekne tu takto pisat len ci si to niekto s kompetentnych aj precita a hlavne co maju na dosach spravne paky aby ti co robia aj zarobili a nezivili popripade dvoch uzernikov nad nimi je to smutne ale kazdy co moze robi ako co sa da , je zaujimave ze lesy vykazuju zisky nie male ale ty ktory su a konci retazca idu na doraz ved technika je zastarala , bezpecnost TAKMER ZIADNA LEN VYKON A POTREBNE KUBIKY TAK TO HEJ clovek len rob rob a rob , asi je pekne skresat ceny na dno urobit co sa da na lano a odist ved sa najdu borci co to dokoncia . nechajme sa prekvapit dokedy to takto pojde dalej ....
24.3 2013 18:54
autor: neznámy
Ako vidím,nie len našu partiu trápi tento problém. Len čo ďalej,keď sme neni jednotný...... Keby sa to dá,krásne by sme my žili,s radosťou a úsmevom na tvári ráno do roboty a viem,že zarobím. Hold,žijeme v realite. Tak len dúfam,že tí chlapi,ktorí podliezajú tie už teraz nízke ceny, že prídu KONEČNE K ROZUMU a prestanú s tým!!!!
25.3 2013 20:04
autor: neznámy
Slovensko ma najsprostejsie zakony na celej zemeguli,robotnika si nevazia ani tolko ako prasiveho psa.Na slovensku je nutna dalsia tvrda,nemilostna revolucia,je nevihnutne ocistit krajinu od parazitou,ktori na nas pletu z roka na rok vacsi, a tvrdsi bic,ak s tym neurobime nieco my obycajni,pracoviti ludia,tak tato rasa,tzv zivnostnik,za par rokou vyhynie,vydochne,neostanu ani ty silny jedinci.Kancelarske krysy, s tym urcite nic robit nebudu.Takemu zriadeniu,ako je tu,vo vyspelych krajinach hovoria Diktatura,Terorizmus,Otrokarstvo,a na slovensku je to demokracie.Fuj,hnus,je to strasne ponizujuce pre obycajneho cloveka,radsej by som zil v Rumunsku,a za cavceska,ako tu.
26.3 2013 10:17
autor: neznámy
ked nezarobite tak naco to robite? treba ist do fabriky tam nebudete nic robit a to co vyprodukujete dostanete k vyplate pretoze uzera je len v lesnictve a na slovensku. Toto nie je vec jedneho sektora a statu, ale celeho systemu ktory sa vola divoky kapitalizmus, pokial sa toto iste deje aj v inych odvetiach len menej okato mozno, a kazdy je ako tak spokojny, nikdy sa zmeny nedockame.

Na druhej strane robit za 400, 500, 600€ je uzera, v lesnictve sa aj napriek situacii da zarobit urcite viac, akurat sa znizil pocet tychto dodavatelov ktori dosiahnu danu hranicu - to je vec pretlaku ponuky. No velka vacsina je aj tak na tom lepsie ako zbytok Slovenska. treba si uvedomit aj to ze vela dodavatelov nemoze ani nic ine ako tazbu robit kedze maju obmedzene vzdelanie (obycajne dost nizke), zrucnosti, no napriek tomu dosahuju nadpriemerne zarobky, vacsina vysokoskolsky vzdelanych ludi nedosahuje ani polovicu z prijmov co vy. Ist do prace na 6 hodin a mat zorobene na cely den nadstandardne, uchmatnut si sem tam nejake drevo a predat si nieco co nie je vase (teda ukradnut) to by vedel kazdy. ked chcete zmenu netreba nariekat na forach a po krcmach, mat silne reci a potom realne pre to h...o urobit. ale to len dokazuje co som napisal.
11.4 2013 13:22
autor: neznámy
Igorko ty urcite nebudes ten,co manualne pracuje v lese,lebo takto ohodnotit pracoviteho cloveka,ktory nema inu moznost v tejto sku....nej spolocnosti,ze je to obmedzenec,bez vdelania,bez zrucnosti,ozran ktory zaraba za 6 hod nadpriemernu mzdu, este aj kradne,moze len chudak s IQ hupacieho konika.Clovek,ktory tomu rozumie,dobre vie,ze keby poslal do tazby, vela krat v extremnych podmienkach,hlupaka,ako si ho ty opisal,tak ho tam za hodinu zabije,tam musis mat v hlave viac,ako vystudovanu vysoku skolu za klobasi.Urob si zivnost,zaplat kazdy mesiac 200euro odvody,plus dalsie naklady,o ktorych ty nemas absolutne predstavu,a skus si zit nadstandarne,s tych 600euro. A este jedna vec mily igor,keby si bol taky chitry,ako sa robis,tak by si vedel,ze podla predpisov by si mal s JMP odrobit max.3hod.denne, ale to by ti nevyslo ani na tie odvody,a s toho vypliva,ze sa musia porusovat predpisi,ale to vy pani uz vidiet nechcete.My obycajny ludia-zivnostnici vidime zasadnu chibu v tom,ze u SL SR je zamestnanych ovela viac,tych co nic nerobia,a urcite maju nadstandardne platy,ako tych co musia driet od rana do vecera za almuznu,na takych chrapunov,ako si ty,ale toto sa vam vypomsti,a nebude to dlha doba,nebudete si robit pi..u z robotnika,budete prosit ,koleniacky,aby ludia isli robit,alebo pojdete sami,a potom zbadas,ze ci hlupak moze robit v lese.Fuj hanby sa!Daj mi prosim ta na teba adresu.
15.4 2013 9:16
autor: neznámy
boze ved nechajte igorka ... ved to mal den po meninach, urcite z neho vyslo v ten den aj daco horsie .... to urazanie lesnych robotnikov to ti neodpustim, ja poznam vela drevorubacov co vysli zo zakladky, lesnikov bez vysokej a su to chlapi za ktorych dam ruku do ohna, ale poznam len par inzinierov co nemaju v hlave vypatlane .... ano je to smutne, lebo dobrych ludi ubuda ...

ale v jednom ma pravdu, ked to nevychadza netreba to robit, to sa len predlzuje tento agonicky stav v lestnictve, dufam ze tie nove vyberove to urychlia, ludia sa naseru a spravia trosku poriadok z papalasmi .... preco treba robit poriadok od hora to im vari dojde ...

inac tazby je menej a bude jej, ked neratame kalamit len menej, ale keby sa len predpis ze mozes robit tri hodiny z pilou denne dodrziaval tak asi by isto lesnici chodili kolenacky za drevorubacmi, alebo do rumunska? ja si pamatam ako lesaci z dolniak chodili po orave a lanarili furmanov robit ku nim ... ale to bolo ked este tazobnym, spravcom na lesoch zalezalo, teraz ekonomika nepusti ... alebo korupcia??




15.4 2013 15:15
autor: neznámy
chcem sa opytat asponjedneho z vas ci si niekedy vyskusal pracu lesnika ked tu na nich nadavate...
vsetci maju len reci ako oni dobre zarabaju, kranu drevo a bohatnu....
vsetko su to obycajne somariny, obycajnz lesnik, ma na hlave toho viac ako si myslite,zodpovednost na svoje rozhodnutia, ktore sa tazko daju napravit a samozrejme tazka praca, nevem ktory z vas by zdvihol svoju rit, a siel b slapat do tych terenov..lahko sa vam hovori od stola..
a co sa tyka verejneho obstaravania- to nevymyslel nikto z praxe, ano je to o podliezani cien o nezaplateni roboty, o tom ako lesnik musi ci chce alebo neche splnit plan tazby a vyplnit mnozstvo papierov ktore s tym suvisia...
nikto si nevyskusal robotu o ktorej tu pisete...tak si to vyskusajte aspon na tyzden a budeme vidiet, ktory z vas sa po jednom dni dostanu vobec na spravu...
17.4 2013 14:26
autor: Roman
Milá moja neprihlásená. Nedá sa mi nereagovať na tvoj článok a chcem sa ťa spýtať, či si si ty niekedy vyskúšala tú tvrdú drinu v lese, mám na mysli lesných robotníkov nie "platených turistov" (lesníkov - česť výnimkám). Z mojej dlhodobej praxe ti viem presne povedať, koľko má toho na hlave obyčajný lesník. Sú lesníci, ktorí majú záujem o robotu, ale tých je veľmi málo (v percentách spočítam asi na prstoch jednej ruky). Neviem o akej zodpovednosti tu rozprávaš, ale všetká je na nás, stačí si prečítať zmluvu, ktorú nám dali podpísať. A čo sa týka profesionálnych lesných robotníkov, tých netreba v lese komandovať, lebo tí vedia najlepšie, ako to majú robiť. Ďaľšia vec je, že od stola rozprávaš ty, pretože my svôj zadok musíme zdvyhnúť každý deň a šliapať do tých terénov a to nie raz cez deň, narozdiel od lesníkov, tým stačí na začiatku ukázať porast a na konci sa tam ešte raz ísť pozrieť. Napríklad tento rok niektorí lesníci nemuseli vstávať zo svojho zadku aj tri mesiace, lebo sa nedalo pracovať, keďže bola veľká nádielka snehu, za čo samozrejme nemôžu. Veľký rozdiel je však v tom, že oni dostali výplatu, či niečo robili alebo nerobili, ale my sme dostali akurát šek na zaplatenie odvodov. Veľmi rád by som si to s tebou vymenil, lebo dobrý lesník je len ten, ktorý prešiel prvotnou výrobou, teda dokáže zobrať do rúk pílu, sadnúť do traktora, chytiť do rúk liace atď. a nie ten, ktorý nemá o tom ani šajnu a hrá sa na múdreho. Z lesníkov treba minimálne 50% prepustiť a garantujem ti, že tých druhých 50% bez problémov zvládne aj ich "robotu". Tie ušetrené peniaze dajte prosím vás lesným robotníkov v ťažbe lebo koniec koncov vás aj tak živia, pretože vy toho veľa nevyprodukujete. "Či ?!!!!"
17.4 2013 22:49
autor: neznámy
ahojte debataci..

neurazal som nikoho, len som povedal co je fakt..je to raz tak, tak neviem preco by som to nepovedal tak ako to je..

vobec si nemyslim ze inzinier ma v hlave viac ako niekto kto robi v lese..poznam vela sikovnych ludi ktori tam robia a su inteligentni viac ako priemer..to je tiez fakt..

no moje reakcia smerovala tam ze nemaju vzdelanie a tak nie ze su sprosti ..ale ze neurobili pre to aby nemuseli hrdlacit v lese nic navyse (komentoval som teda snahu urobit nieco navyse)..pred 10 - 20timi rokmi sa dalo zarobit ako v zlatej bani a teraz ti ktori zacinali v tom case maju stale jeden traktor a cakaju na kazde euro ..tak ako to posrali s tym ze sa nezaujimali co bude o nejaky cas co sa tyka skoly..tak to posrali tym ze si nezabezpecili chlieb vtedy ked sa dalo ..

a hlavne..pointa bola v tom ze netreba vypisovat a riesit to v krcme ale tam kde treba a cinmi nie recami a treba sa vediet dohodnut medzi sebou ...o tom to je..pokial to nedokazu nemozu sa cudovat ..
18.4 2013 12:06
autor: neznámy
mily roman..
ako citam tak podla vas su lesnici...ale stale zabudate na to kto vam vlastne dava robotu,no podla vsetkeho pekari?...lesnici..
velmi sa milite ak si myslite ze cez zimu sa nic nerobi...skuste si to a sami uvidite...nechcem hovorit o veciach zbytocnych..ak robite v lese tak viete co praca lesnika obnasa a prosim nenadavajte na nas lesnikov...ano aj ja som z praxe..
hovorite tu o lesnikoch nelesnikoch..to je to iste ako keby ste hovorili o dobrych a zlych ludoch.. o traktoristoch co nicia prirodzene zladenie...o takych co robia bez problemov...su veci cierne a biele ale vas nazor je nepochopitelny... chodte na spravy kde objem prac je ovela vyzsii..kde sa lenik ide pretrhnut lebo nevie co skor...a narozdiel od vas aj pomaha tym co sa trapia z verej. obstaravanim..
tymto ste poukazali na to ze neviete co robite
18.4 2013 12:17
autor: Roman
Milá moja neprihlásená "lesníčka". Práve som sa od Vás dozvedel, že lesníci nám dávajú prácu, ale ja si myslím, že lesníci nám ju akurát ukazujú. To, že niektorí lesníci nerobili kvôli poveternostným vplyvom, nie je domienka ale fakt. A fakt je aj to, že dostali výplatu. Rozprávate o traktoristoch, ktorí ničia prirodzené zmladenie, ale treba sa nad tým zamyslieť, prečo je to tak. Aby som Vám to ozrejmil, tak po prvé buď preto, lebo ste im dali za kubík toľko málo eur, že ledva prežívajú alebo po druhé ste dali na porast zlú technológiu. Keď sme už pri tých technológiach, tak asi už vám lesníkom ani celým štátnym lesom nevadí, že sa nedodržiavajú, ide hlavne o to, aby sa plnil plán a vrecká výhercov verejných obstarávaní (česť výnimkám). Ešte by som rád vedel, čo znamená, že lesník sa ide pretrhnúť, lebo nevie, čo skôr. Azda nie vypisovať na internet v čase 12:17, keď v tomto čase my ani nevieme, že internet existuje. Pardón určite to bolo v čase obednajšej prestávky s notebookom na pni. "Či??!!!!!"
18.4 2013 21:40
autor: neznámy
Roman, teba je škoda v lese ako pílčíka či traktoristu. Ty máš , podľa toho čo tu píšeš , na viac . Dedukciou podľa tohio čo píšeš mi vyšlo , že nemáš ani to najnižšie lesnícke vzdelanie . Internet ovládaš . Nie si ty náhodou absolventom Fakulty sociálnej práce ? Tak si sa znížil na prácu lesného robotníka , veď niekedy v lesníctve robila len "spodina".
21.4 2013 16:53
autor: neznámy
Mas ty pravdu Janko,v lesnictve aj dnes pracuje sama spodina,ale nie manualne,ale v kancelariach,lebo keby mali pani aspon stipku zdraveho rozumu,tak by uz davno zakrocili,a nedovolili by pachat tento nehorazny terorizmus,na Slovenskych lesoch,ktore niekedy davno poctivou pracou vytvorila ta spodina.S mojej dedukcie mi vyslo,ze ty Janko tiez na 100% budes teoretik s mozolami na zadku,a sprostou hlavou na pleciach....
22.4 2013 8:08
autor: neznámy
... ozaj v lese pracuje len ta spodina , cudujem sa , ze viete pisat,,,len vyplakavate , ako musite tazko pracovat , za malo penazi .... chodte na stavby do Rakuska, Nemecka , tam si zarobite , ked budete tak tazko pracovat , ako v lese...potom si mozte kupit tituly a vysedavat v kancelariach , polovat a ziskat mozole ma zadku .....Roman a Jaroslav , vy sa ozaj mozte hambit napisat nieco na tutoi stranku , nedavno ste pisali na ine stranke . zpzlh ... vy ste prisli o bezpracne zisky , ked uz na vas nema kto robit , lebo ti hlupi podla vbas , idu sami a vam kazia ceny...
23.4 2013 20:22
autor: neznámy
Toto napise,len jeb...ty clovek ako si ty mily xaver,aspon meno by si si mohol dat normalne,ale taky ako ty,co pisu taketo debiliny,sa predstavuju aj takym menom. Ked mi zivnostnici,odideme robit do zahranicia,tak vy pani bez nas vydochnete,nad tym si neuvazoval? no asi nemas cim.A hanbit sa? zaco? zato ze od rana do vecera musime robit otrokov na vas,a neostava nam ani to co ciganom na soc. davkach? Bolo by treba urobit verejne na vase teple kresielka,tak by si videl,ci by si tam sedel,a hlavne za aky plat,a dat vas na zivnost,potom by si taketo ko..tiny nepisal.Velmi by ma potesilo,keby som sa mohol stretnut stakym clovekom,ako si ty! Ja by som takych ludi,co na mna dru na rukach nosil, a nie ich urazat,ze spodina,fuj hanbi sa ty,a este malickost, lebo ty asi s tvojou hlavou na to neprides,ak si myslis,ze taky ludia ako si ty nieco pre tento stat nieco viprodukuju,tak si na velkom omyle,taky ho len vyzieraju a tuneluju.Tak xaverko, maj sa krasne,a nadalej, LOVU ZDAR!!!
24.4 2013 8:59
autor: neznámy
... meno mi dali moji rodičia , matka ešte žije a má pekne cez 80 , som jej vdacný , ako ma vychovala...ja som Vám ani jedným slovom nenadával , tak prečo Vy ? ... prečo sa bojíte , že páni vydochnú , keď vy budete v zahraničí... veď to môžte len uvítať , tým vyriešite svoj problém a noví páni , už budú podľa Vášho gusta.... veď zákon o verejnom obstarávaní nevymysleli lesníci , ale bol schválený zvolenými zástupcami , aj tými , čo ste volili Vy ....vidím tú drinu , keď ráno o 9,00 hod. ste ešte asi v posteli s notebookom a využívate komunikačné možnosti....ja sa s takým človekom , ako ste Vy nechcem nikdy stretnúť , neprečítal som od Vás anio jednu normálnu vetu a posľa Vášho vyjadrovania si viem o Vás urobiť úsudok... nepracujem ako pán , v tom zmysle , ako Vy píšete , som tiež živnostník , ale nezaoberám sa lesom , ani nepoľujem , pracujeme traja a na živobytie si vyrobíme .... v elektronike....som spokojný , keď mi po zaplatení poisťovní ostane 600 - 650 € ....
24.4 2013 12:52
autor: neznámy
ked do toho nevidis, tak do toho ne...cuj.a zakon o VO nevymysleli lesnici,ale ho porusuju,upravuju,aby sme im robili zadarmo,v unii je urceny horny strop,ale je urcena aj spodna hranica,pod ktoru sa nesmie ist,lebo vedia,ze to nemoze fungovat,bud sa robota odflakne,alebo sa kradne...a este k tej robote,elektronika,to je nieco ako cukrarstvo,to sa neda porovnat s pracou v lese,a ja musim bit za drinu spokojny aj za polovicu.Dnes som bol objednany u stomatologa na 10.hod a po tvojom prispevku mi nemusel pichnut lokalnu anestezu,a mohol mi vytrhat vsetky zuby.volit zasadne nechodim, skoda casu...
24.4 2013 17:34
autor: Roman
Milý Xaverko. Píšeš, že si nechcel nikoho uraziť, ale aj tak sa ti podarilo a ver, že väčšina z nás by sa rada s tebou stretla zoči-voči. Stačilo by napríklad prísť na taký meeting ako sme mali v čiernom balogu a skús tieto svoje názory povedať pred všetkými, lebo ja si za svojimi názormi stojím a poviem ich hocikedy a hocikde. Mne vychádza z tvojich príspevkov, že s elektronikou nemáš nič spoločné a nosíš zelenú rovnošatu. Ak sa mýlim, tak potom nevieš o čom rozprávaš a naozaj sa nemáš do týchto debát čo zapájať. Ak si jeden z tých, čo tú rovnošatu nosia, tak potom to chápem tak, že tá krutá pravda ťa veľmi bolí. PS: tí hlúpi podľa teba, ktorí idú sami za seba a kazia nám ceny nie sú naši pracovníci, ale iní ľudia, ktorí dochádzajú niekoľko sto kilometrov a nekazia len ceny ale aj lesy, na ktorých nám narozdiel od nich záleží.
24.4 2013 22:01
autor: neznámy
sa tu hadate, kdo ma vacsi .... nos povedzme, aspon mne to tu pripada, xaver nechapem robis v elektrotechnike, sam priznavas, ze to je nic moc a rypes do drevorubacov ... nenaznacujem tu nic o komplexoch, ani o truhlikovy, tak mi to vysvetli o co ti ide ...

vsade ubuda roboty v lese, na stavbach, elektrotechnike, polnohospodarstve ... sme na jednej lodi, myslim mi bezní ludia a pozerame sa ako davaju milionove dotacie spriaznenym firmam, pracovnym agenturam, ktore ziadne pracovne miesta nevytvorili, ani nevytvoria ... proste len zoberu pracu pod cenu, inej firme ktora to robila ... vid socialne podniky a pod ... a mi sa na to pozerame a hadame medzi sebou kdo ma vacsi ... nos povedzme ...

29.4 2013 22:17
autor: neznámy
Mily pani co tu pisete,precital som si vase debaty a su o nicom.Ak robite v lese,myslim manualne,ze kazde rano berete pili alebo sadate do traktora viete ze za to ako to teraz je mozu ti co maju ludi ktory su ochotny rubat za 1 euro a tahat tiez.Sam takych poznam,hlavne z Oravy adt.Hlavne ze mame robotu a na nejaku tu borovicku,to je ich heslo.Pokial sa najdu takyto chudaci,statne lesy budu spokojne.
18.5 2013 21:30
autor: neznámy
pre case ty si od smolenic ????ak ano tak pekne je..te ceny a zadarmo robit pre vas nik nebude a davaj pozor kadial chodis
14.9 2013 8:59