Lesmedium

chcem poradit

autor: J.SMIHEL
predseda nasho spolocenstva prenajal traktor na ktory sme sa zlozili vlastnici spolocenstva a bez nasho vedomia a bez suhlasu valnej hromady.Dalej tiez prenajal cast hospodarskeho dvora bez suhlasu valnej hromady nikto nevie za akých podmienok.Zvolava valnu hromadu len 6dni pred jej termínom , podla mna to ma byť najmenej 10dni .
sekcia: Archívne fórum, 9.12 2012 17:57
autor: Vlado G
V súčasnom zákone o pozemkových spoločenstvách 181/1995 Z.z. nie je ustanovené s akým predstihom sa má zvolávať valné zhromaždenie.
(Novonavrhovaný zákon - parlamentná tlač 321 v § 14 hovorí o 25 dňovom predstihu zverejnením v celoštátnych médiach, na webovej stránke alebo na mieste obvyklom. O terníne pre pozvánky sa nehovorí.)
A čo sa týka prenajímania v prvom rade záleží na tom, či ste spoločenstvo s právnou subjektivitou alebo nie. Ak ste bez právnej subjektivity, tak by bez tvojho podpisu na splnomocnení nemohol ani strom predať. (V praxi sa to však toleruje). V každom prípade nie niečo prenajať.
Ak ste s právnou subjektivitou, tak tam to vidím sporné. Spoločenstvo s právnou subjektivitou sa obecne považuje za podnikateľa. (Aj keď podľa mňa nesprávne.) Dávanie vecí do prenájmu je podnikaním. Nemôže to pravda urobiť sám predseda, ale musí to byť rozhodnutie výboru. Avšak aj takéto rozhodnutie by malo byť v duchu zmluvy o spoločenstve prípadne nejakých rozhodnutí zhromaždenia
Toľko ti odpoviem ja, ako laik. Ale ak chceš fundovanú odpoveď polož ju na fóre ministerstva poľnohospodárstva. www.mpsr.sk. A hneď do prvej rubriky,
lebo len v nej dávajú odpoveď priamo pracovníci ministerstva
10.12 2012 14:47
autor: radovan
to zvolanie valnej hromady moze byt upresnene aj v stanovach o zalozeni spolocenstva
2.2 2013 19:04